Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii“ dedică a XIX-a ediție publicului tânăr, pe care organizatorii își doresc să-l atragă printr-un regal al artelor frumoase în care sunetul, imaginea şi ambientul se se îmbine pentru că muzica să atingă cât mai multe suflete.
Festivalul aduce pe scenă artişti consacraţi din toată lumea, dar organizatorii și-au propus să pună în lumină mai ales tineri talentaţi care, prin pasiunea lor, aduc un suflu nou în interpretarea marilor clasici. "Această ediţie ce se distanţează de canoanele şi rigorile de la ediţiile trecute, dar care rămâne totuşi puternic ancorată în eleganța şi armonia specifice muzicii clasice, se deosebeşte de cele precedente prin interesul pe care îl acordă cuceririi publicului tânăr prin îmbinarea recitaturilor de muzică cu pictură şi proiecţia de foto-video în spaţii neconvenţionale. Festivalul Internaţional «Enescu şi muzica lumii» îşi afirmă încă din titlu deschiderea spre varietate, iar cea de-a XIX-a ediţie vine să întărească această idee prin includerea în programele muzicale a unui număr impresionant de lucrări din perioade diferite, aparţinând unor stiluri variate, interpretate de artişti din toată lumea. Festivalul aduce publicul în afara sălilor de concert, în spaţii ce completează prin atmosfera specifică mesajul emoţional al muzicii. Concertele susţinute în aer liber, în libertatea oferită de spaţiul citadin sub forma parcurilor sau în biserici oferă publicului o nouă perspectivă asupra muzicii clasice, prin impresia oferită de muzică trăită odată cu tumultul vieţii de zi cu zi, prin conectarea lumii imaginare a creaţiei artistice cu lumea reală", au transmis organizatorii.
Festivalul a debutat pe 24 iulie, la Sala Casino, cu un concert susținut de Orchestra Națională Simfonică a României, iar în programul său sunt incluse, până pe 2 septembrie, alte 21 de evenimente care vor avea loc inclusiv la Muzeul Sinaia, în Parcul Ghica, Casa Memorială "George Enescu", Centrul Cultural "Carmen Sylva" și Biserica Catolică, dar și la Sala Patria din Brașov.
Festivalul este organizat de Primăria Sinaia și Centrul Național de Artă "Tinerimea Română".