Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

izvorul tamaduirii
Categorie: APH Cultural

• În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.
• Agheasma Mică este apă sfințită după ritualul ortodox, la această sărbătoare.
• Ce facem cu apa sfințită și cum o folosim așa cum recomandă preoții?


În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna Luminată, sau prima vinery după Înviere, figurează una dintre sărbătorile ortodoxe foarte importante: Izvorul Tămăduirii. Astăzi, mii de credincioși s-au aflat la izvoarele sfințite din toată țara, atât pentru a se ruga Maicii Domnului, cea ale cărei minuni sunt celebrate astăzi, cât și pentru a lua Aghiasmă Mică, apă binecuvântată, cu multe foloase în gospodărie.
Minunile Maicii Domnului
Tradiția spune că Leon cel Mare, cu putin timp înainte să ajungă împarat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. El a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut apă și să-l ducă în cetate. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar nu a găsit. Însă a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape!”. Leon a pătruns în pădure și dat de apa unui izvor, a potolit setea orbului și i-a spălat fața, imediat orbul vindecându-se. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică.
Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.
Și astăzi, la Istanbul (fostul Constantinopol), există biserica „Izvorului Tămăduirii”. Actuala construcţie datează din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.
Tradiții și obiceiuri la Izvorul Tămăduirii
În unele regiuni ale ţării, de Izvorul Tămăduirii, tinerii își jură lioalitate și se înfrățesc, făcând schimb de obiecte cu valoare sentimentală. Scopul este de ajutor reciproc între cei care au împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor. Ritualul este realizat și de către adulți, sub binecuvântarea apei sfințite de astăzi.
În tradiţie, bolnavii care beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. Totodată, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie.
În tradiția populară se mai spune că Izvorul Tămăduirii este, pentru săpătorii de fântâni, cea mai bună zi din an.
În această zi sfântă, se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele. Sfințirea apei înseamnă aducerea ei la starea inițială, așa cum o crease Dumnezeu la început, când era apa vie, sfântă și nealterabilă.
Simbolic, asimilarea Maicii Domnului cu Izvorul Tămăduirii nu este întâmplătoare, ea fiind prima la care credincioșii se roagă pentru sănătate și ieșirea din probleme.
Aghiasma Mică poate fi băută tot anul, la nevoie, spre deosebire de Aghiasma Mare, de la Bobotează, care este folosită doar în cele mai mari cumpene. Cu aghiasma de la Izvorul Tămăduirii se stropesc pereţii caselor, animalele din ogradă, grajdurile şi pământurile. Cu Aghiasmă Mică sunt stropite grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

CITEȘTE ȘI: Ceremonie de cinstire a veteranilor de război, vineri, la Ploiești

  • Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
  • instagram.com
  • twitter.com
  • Google Business
  • Youtube Actualitatea
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

 

Back To Top