• Mai sunt câteva zile în care ploieștenii pasionați de pictură au ocazia să viziteze una dintre cele mai interesante expoziții aflate la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.
• Artistul Gheorghe Mosorescu, autorul lucrărilor din expoziția „Universuri paralele”, a avut amabilitatea de a ne mărturisi câteva gânduri despre ideile sale care au dus la creațiile expuse la Ploiești.
Concepte inedite, spiritualitate și o nouă perspectivă asupra spațiului și timpului, acestea sunt cordonatele care îl orientează pe vizitatorul expoziției „Universuri paralele”, a artistului plastic Gheorghe Mosorescu. Născut la 22 ianuarie 1954, la Bistriţa, jud. Mehedinţi, Gheorghe Mosorescu a absolvit Institutul de Arte Plastice ,,N. Grigorescu” Bucureşti - secţia scenografie în 1981, a devenit scenograf la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, din 1982 până în 2019, unde a semnat scenografia a peste 80 de spectacole. Din 1994, devine preşedinte al Filialei Brăila a Uniunii Artiştilor Plastici.
Preocupat de evoluția sa ca artist plastic, Gheorghe Mosorescu prezintă peste 20 de expoziții personale, atât în Brăila, la Galeria de Arta, Muzeul ,,Carol I’’, Teatrul ,,Maria Filotti’’, sau Facultatea ,,Constantin Brâncoveanu”, cât și în Galați, Călărași, Brașov, București, Slobozia, Tecuci, Ploiești, Iași, Mangalia și Vâlcea.
Din anul 2000, este prezent și pe simezele din străinătate, la Palatul Parlamentului Slovac – Bratislava, Liptovsky iculaš – Slovacia, Galeriile de Artă ale Primăriei – Plevna, Praga, Cehia, I.C.R. Budapesta, sau Szeged – Ungaria, Muzeul de Artă Contemporană Balcic, Bulgaria, Galeria Națională de Artă ,,C. Brâncuși’’ – Chişinău, sau U.K.K.S.A. Datca – Turcia. Are peste 50 de participări la expoziții de grup, Saloane de artă, Bienale artistice și concursuri.
CITEȘTE ȘI: VERNISAJ: „Universuri paralele” la Muzeul de Artă Prahova
„În general, folosesc pânza nu numai ca suport pentru pictură, ci şi ca mediu de separare a celor două lumi, cea materială, şi cea spirituală. Cred în existenţa a două sau mai multe lumi paralele. Expun artă conceptuală. De ceva vreme, încerc să-mi pun nişte întrebări la care nu găsesc întotdeauna un răspuns", mărturisește artistul.
„Ideea principală care ghidează cam tot ce am expus la Ploiești este aceea de a încerca eu, ca artist, să redau, cu o singură pânză, acea profunzime care să îmi arate mie un alt spațiu, un alt loc posibil în care ar putea să mai existe ceva”, ne-a spus pictorul. Tablurile sale dezvăluie o multidimensionalitate în spațiu, timp și gândire. „Este vorba despre niște lumi sau universuri paralele, care pot fi aproximativ la fel cu aceea în care trăim sau cu totul și cu totul altfel, sau pur si simplu în plan spiritual, nu neapărat o lume fizică. Am plecat de la ideea ca nu putem să fim singuri în universul acesta fără sfârșit și, folosindu-mă de formația mea ca scenograf, am folosit acest truc, de a utiliza pânza nu doar ca suport pe care să pun culoare, dar și ca un mediu care separă timpuri și spații, o tăiere, o delimitare neconcretizată fizic, făcută pictural, prin care, de multe ori, se vede efectul de șasiu prin care se deschide pânza și, dincolo, este sau nu este ceva”, ne-a mai explicat artistul. „Uneori apare doar o pată neagră pentru că nu știu ce e sau doar o imagine care seamănă cu lumea noastră, alteori apar pur și simplu, niște lumini sau idei”, este perspectiva dezvăluită de el.
Din tablourile sale, nu lipsesc motivele tradiționale românești, motive arhitecturale, elemente religioase, dar și simboluri din cultura universală, care deschid mintea privitorului către alte spații ideologice. „Eu am o formație, am studiat și am fost format într-un anumit tip de școală care nu se mai practică acum, și mă refer la arta contemporană, unde nu mai știm artistul, unde el nu mai este localizat sau încadrat într-o cultură, într-un tipar. Eu nu m-am îndreptat în direcția aceasta și am ținut neapărat să fiu eu, lucrările mele sunt Mosorescu și reprezintă un spațiu cultural sau pleacă dintr-un spațiu cultural pe care eu îl cunosc”, a adăugat artistul. „Cele mai multe sunt lucrări din maxim 2015, dar este perioada în care eu mă exprim, mă regăsesc. Cât va ține nu știu, dar încă mai e de exploatat”, spune el.
Lucrările se încadrează perfect în spațiul rafinat al Muzeului de Artă. „Întâi, expoziția mea avut loc la Slobozia, într-o galerie căutată de artiști, modernă. Aici, la Muzeul de Artă, spațiul, arhitectura sunt speciale și lucrările capătă o nouă valență, capătă o altă lumină și se integrează altfel în spațiul care le potențează profunzimea. Mie mi se pare că se integrează foarte bine și încerc să promovez spațiul în sine, iar ansamblul este foarte bine de văzut și de studiat, cred că spațiul le pune în valoare. Este o pictură specială, nu este o pictură pe care o găsești la toată lumea. Mă interesează să arăt lumii ideile mele într-un anumit mod, să transmit ceea ce gândesc așa cum văd eu. Este meritul doamnei Marta Mocanu că această expoziție a ajuns la Ploiești, este o inițiativă foarte binevenită, sper să o vadă cât mai mulți și sper să și placă publicului, cred că ar fi frumos ca publicul să fie receptiv asupra problemelor de existență pe care le arăt și să intre în profunzimea ideilor”, a încheiat Gheorghe Mosorescu.
Artistul și-a dedicat întreaga viață scenografiei, din acest punct de vedere conceptele sale scenice, nu numai că susțin vizual spectacolul, ci sunt creații artistice cu totul originale.
CITEȘTE ȘI: STUDII. În Asia estică, peste 80 la sută dintre copiii care termină școala sunt miopi
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Tik Tok Actualitatea Prahoveană