• La data de 15 iunie 1889 a încetat din viață Mihai Eminescu, cel supranumit „Luceafărul literaturii românești”.
• Astăzi, reprezentați ai instituțiilor de cultură din Ploiești au depus flori la statuia poetului.
Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850 în Botoșani, Moldova, a rămas, prin scrierile sale, cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română, considerat de cititorii și de critica literară drept cel mai important poet al nostru. Prozator și jurnalist deopotrivă, Eminescu a lăsat și un model de atitudine politică, având curajul să aducă argumente și critici atunci când acestea se impuneau vremurilor pe care le-a trăit.
CITEȘTE ȘI: Descoperire arheologică în Prahova. O statueată veche de mii de ani, găsită la Urlați-FOTO
Mihai Eminescu a murit la data de 15 iunie 1889. Ziarul „Românul” anunța, în ziua următoare la știri: „Eminescu nu mai este”. Corpul poetului a fost expus în biserica Sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad. Un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor". După slujba ortodoxă și discursul lui Grigore Ventura (scriitor și compozitor), carul funebru, la care fuseseră înhămați doar doi cai, s-a îndreptat spre Universitate, unde Dimitrie Laurian (ziarist și critic literar) rostește al doilea discurs funebru. Apoi cortegiul, la care se adaugă diverși trecători, pornește pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și se îndreaptă spre cimitirul Șerban Vodă, denumit azi Bellu. Patru elevi ai Școlii normale de institutori din București au purtat pe umeri sicriul până la mormânt, unde corpul poetului a fost îngropat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu, după cum scria chiar Caragiale în necrologul „În Nirvana”. În același articol, publicat în ziarul „Constituționalul” din 20 iunie 1889, Caragiale își amintea de prietenul său, Eminescu: „Tânărul sosi. Era o frumusețe! O figură clasică încadrată de niște plete mari negre; o frunte înaltă și senină; niște ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând și adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.
-Mă recomand, Mihail Eminescu.
Așa l-am cunoscut eu. Câtă filozofie n-am depănat împreună toată noaptea aceea cu nepregetul vârstei de șaptesprezece ani! Ce entuziasm! Ce veselie!” (I.L.Caragiale- „În Nirvana”, 18 iunie 1889).
Pe crucea mormântului lui este sculptat un basorelief cu chipul său, iar mai jos se află un epitaf dintr-o strofă a poeziei „Nu voi mormânt bogat”, scrisă de poet cu cinci ani înaintea morții. Despre viața lui au fost publicate mii de volume și încă se mai află în lumina tiparului colecții întregi.
Astăzi, la 133 de ani de la înălțarea sa printre stele, ne-am reamintit de geniul lui, dar și de farmecul lui. În memoria sa, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Ploiești au depus coroane și flori la bustul poetului, iar Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” a deschis o expoziție online de carte în cinstea poetului și a lansat o proiecție despre viața lui Eminescu.
CITEȘTE ȘI: Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vom continua să susținem împreună Ucraina”
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană