• Vineri, 17 iunie, îndrăgitul actor Valentin Uritescu a încetat din viață. Pe 4 iunie, el împlinise vârsta de 81 de ani.
• În aceeași zi, un alt actor îndrăgit de public, Alexandru Lulescu, s-a ridicat la cer la vârsta de 90 de ani.
• Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, Valentin Uritescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul „M. Filotti” din Brăila (1963-1968). A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990).
La Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, a primit primul său rol de dramă, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoşul” de Ivan Bukovkan, regia Eduard Covali (1975).
La Teatrul Bulandra a jucat în spectacolele: „Luna dezmoşteniţilor” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe” de Moliere.
A desfăşurat o intensă activitate artistică şi la Teatrul Naţional Bucureşti, pe a cărui scenă a putut fi admirat între anii 1990-2009, în piese precum: „Avram Iancu” de L. Blaga (1991), „Vrăjitoarele din Salem” de A. Miller (1991), „Livada de vişini” de A.P. Cehov (1992), „Morişca” de Ion Luca (1991), „Strigoii” de H. Ibsen (1998), „Numele trandafirului” de Umberto Eco (1999), „Nunta lui Krecinski” (2000), „Take, Ianke şi Cadîr” (2001), „Crimă pentru pământ” (2002), „Tărâmul celălalt” (2002), „Povestiri din zona interzisă” (2004), „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino” (2005).
În 2009, Valentin Uritescu a interpretat rolul Pantalone în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni (regia Toma Enache), montat la Teatrul ”Nottara”. A fost distribuit, de asemenea, în piesa ”Scapino”, după Moliere (premiera la 28 noiembrie 2011), la Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian”, alături de actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Andrei Duban ş.a., iar în 2012 a făcut parte din distribuţia spectacolului „Spitalul comunal” de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Metropolis.
CITEȘTE ȘI: Premiul „Wathba Stallions Cup”, duminică, la Hipodromul Ploiești
Cariera actorului Valentin Uritescu s-a extins la cinemtografie. El a deţinut roluri în zeci de filme, dintre care amintim: „Angela merge mai departe” (1981), ”Concurs” (1982), „Întoarcerea din iad” (1983), „Cantonul părăsit”, „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Domnişoara Aurica”, „Trenul de aur” (1986), „Duminică în familie”, „Nişte băieţi grozavi” (1987), „Cei care plătesc cu viaţa”, „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Momentul adevărului” (1989), „Şobolanii roşii”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea” (1990), „De-aş fi Peter Pan” (1991), „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal” (1993), „Chira Chiralina”, „Neînvinsă-i dragostea” (1993), „Examen” (2000), „Turnul din Pisa” (2002), „Căsătorie de probă” (serial TV- 2003), „Magnatul” (2004), „Cuscrele” (serial TV-2005), „Amantul marii doamne Dracula” (2005), „Margo” (2006), „Schimb valutar” (2008). În 2006, a dublat vocea pentru filmul de animaţie „Cars”, titrează all4 romania.eu.
“Tata şi-a dorit să mă vadă actor. Când eu aveam vreo 12 ani, tata avea un aparat de proiecţie şi organiza un fel de caravană prin satele din jur, primind în schimbul proiecţiei filmelor tot felul de produse. Dar înainte de a pleca, filmele trebuiau vizionate, iar noi aveam şansa de a le vedea înaintea tuturor, la noi acasă. Nu mi-am imaginat că o să ajung actor. A fost destinul. Aveam o pasiune pentru sport, dar dacă tata a spus: «Dacă nu reuşeşti la teatru, te poţi duce unde vrei tu!», am crezut de cuviinţă să încerc măcar o dată. Şi am reuşit din prima. Actoria este o meserie grea, dar mi-am dat seama cât de bun pot fi. Cine zice că meseria de actor este extraordinară nu ştie ce înseamnă. Teatrul este o meserie foarte grea, care cere multe sacrificii. Nici nu-ţi imaginezi ce forţă trebuie să găseşti în tine pentru a-ţi birui neputinţele. Cred că uneori doar inconştienţa te poate ajuta să păşeşti pe scândura scenei”, sunea actorul într-un interviu pentru Jurnalul Național, din 2007.
O altă viață pe scenă
Vineri, 17 iunie, un alt actor genial ne-a părăsit pentru o scenă mai bună. Actorul Alexandru Lulescu a murit la vârsta de 90 de ani, într-un centru pentru bătrâni, în urma unui atac cerebral, a anunţat Teatrul „Constantin Tănase“. Corpul neînsufleţit va fi depus, pentru un ultim omagiu, duminică, 19 iunie, ora 09.00, în foaierul Sălii Savoy a Teatrului „Constantin Tănase”, din Calea Victoriei nr. 33.
Actorul a fost omagiat pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, anul trecut, în luna octombrie, în prima ediţie a Galelor Savoy. Avea să fie ultima sa apariţie pe scena pe care a slujit-o aproape 60 de ani. Anul acesta, pe 1 iunie, a împlinit 90 de ani, fiind considerat cel mai longeviv actor al Teatrului de Revistă.
Alexandru Lulescu s-a născut pe 4 iunie, 1932. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar prima sa apariţie a fost pe scena Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, care pe atunci se numea Ansamblul de Estradă şi este consemnată în anul 1952, ca solist de balet într-un dans tătar din premiera intitulată „Primul spectacol”, titrează adevărul.ro.
În 1961, actorul se angajează la Teatrul devenit între timp Satiric-Muzical „Constantin Tănase”, unde joacă în zeci de spectacole, cu sute de reprezentaţii în ţară şi în lume. Câteva dintre spectacole în acre a jucat sunt: „La Grădina Cărăbuş”, „Pagini alese din Revista de altădată”, „O seară la Revistă”, „Revista dragostei”.
Alexandru Lulescu a făcut parte şi din distribuţia musicalurilor de succes: „Groapa” (text: Eugen Barbu/muzica: Radu Şerban) şi „O premieră furtunoasă”, după „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale (text şi versuri: Octavian Sava, muzica: Marius Ţeicu).
Timp de douăzeci de ani, a format împreună cu un alt mare actor, Nicu Constantin, unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice, fiind deseori supranumiţi „Regii umorului” sau „Cavalerii râsului”. Ultimele spectacole în care a jucat actorul pe scena de la Revistă au fost: „Hai, zâmbeşte!”, „Lasă supărarea-n hol!” şi „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească!”, spun reprezentanţii teatrului.
Dumnezeu să îi odihnească!
CITEȘTE ȘI: Cel mai puternic tanc al momentului, KF-51 Panther, a fost prezentat în Germania
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană