• În fiecare an, pe 26 iunie, sărbătorim Ziua Drapelului Național, prin care ne manifestăm respectul față de unul dintre simbolurile fundamentale naționale.
• La Ploiești, astăzi, a avut loc ceremonia de înălțare a drapelului pe catarg, la care au participat viceprimarul municipiului, Daniel Nicodim, oficialități și militari ai Garnizoanei locale.
Ceremonile au avut loc pe esplanada Palatului Administrativ din Centrul Civic al al Muncipiului Ploiești unde, înainte de înălțarea Drapelul Național pe catarg, steagul a fost binecuvântat de un sobor de preoți. Însemnătatea acestei ceremonii este aceea de respect și recunoaștere a unuia dintre simbolurile identității, dar și a unității naționale, făcând apel la trecutul istoric prin care tricolorul a reprezentat națiunea română chiar înainte de a fi instituit oficial.
CITEȘTE ȘI: Decizie finală, în instanță! Când vor ajunge, în Ploiești, cele 20 de tramvaie de la Ministerul Dezvoltării
Militarii din gardă au înălțat Drapelul României pe catargul din fața Palatului Administrativ, iar reprezentanții autorităților publice locale au susținut alocuțiuni în contextul acestei importante sărbători naționale.
Ceremoniile militare dedicate Zilei Drapelului Național s-au încheiat cu o defilare a Gărzii de Onoare și a Fanfarei Consiliului Județean Prahova.
Despre Drapelul Național al României:
• În 1834, când Ţările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic și deja se contura conştiinţa naţională, domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica Vodă, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben şi roşu), cel atribuit armatei era compus din trei (roşu, galben şi albastru) şi un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
• Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul patru al secolului XIX drept simbol national, cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa.
• În timpul revoluţiei de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei revoluţiei burghezo – democratice (1848 – 1849), 14/26 iunie, când avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti şi promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului naţional.
• Ziua Drapelului Naţional a fost instituită când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea.
• Potrivit unei alte ipoteze, tricolorul se impune ca drapel naţional în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâşia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâşia roşie sa fie dispusă pe partea superioară.
• După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
• Protocolul drapelului României este stabilit în cadrul Legii nr. 75/1994 şi detaliat în Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001. Protocolul drapelelor şi pavilioanelor militare este stabilit prin regulament intern.
• Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.
• Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional.
• Ca pavilion, este permanent arborat pe navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanţelor de protocol, drapelul României se arborează în orice context oficial național.
• Drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.
• Guvernul este singurul organism oficial care stabileşte zilele de doliu naţional, în care drapelul României se arborează în bernă.
• Simbolurile naționale sunt stema națională, drapelul național și imnul național.
CITEȘTE ȘI: Ce rechizite vor primi gratuit elevii ploieșteni care intră, la toamnă, în clasa I
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană