Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

Săptămâna trecută, Teatrul „Toma Caragiu”, împreună cu Asociaţia Culturală „Jazz Forum '03” a programat, sun genericul „Hot Night in Ploieşti”, cel de-al 35-lea concert de jazz în doar 5 ani şi jumătate de la crearea Asociaţiei şi totodată cel de-al 15-lea Recital extraordinar al unei trupe de jazz din SUA. Numărătoarea nu include şi festivalurile de jazz, cel din anul acesta, întinzându-se pe durata a patru zile de concerte, aducând la rampă opt grupuri internaţionale, printre care şi un big band.

De această dată, la doar o lună şi jumătate după încântătorul concert al trupei americane a lui Arthur Kell, iubitorii de jazz din Prahova au avut privilegiul să asculte alţi trei muzicieni americani şi pe cel mai talentat jazzman român al momentului, reuniţi sub titulatura „Cristian Soleanu - The New York Quartet”. Formula concertistică i-a inclus pe Cristian Soleanu - saxofon tenor şi sopran, pe doi uluitori muzicieni ai momentului, John Herbert - contrabas şi Eric McPherson - baterie, alături de binecunoscutul Lucian Ban, virtuoz pianist american de origine română.

Patru redutabile cărţi de vizită

Abordând cu aceeaşi uşurinţă trompeta şi clarinatul, Cristian Soleanu a cântat alături de cei mai renumiţi muyicieni de jayy şi nu numai din România. Lista este foarte lungă. Este membru al Societăţii Române de Radiodifuziune cu care a cântat în sute de concerte cu invitaţi români şi străini. A compus şi înregistrat muzică pentru teatru şi film. Mai multe despre Cristian Soleanu într-un interviu pe care ăl vom publica într-o ediţie viitoare.
Considerat unul dintre cei mai mari baterişti ai noului mileniu, Eric McPherson, născut şi crescut în New York, a fost iniţiat în muyică încă din primii ani ai vieţii: Richard Davis, naşul său şi un simboş pentru basiştii de jazz, a fost prezent la naşterea sa. Richard a fost cel cel care a sugerat să fie numit după Eric Dolphy. Fenomenalul Eric a cântat alături de mulţi jazzmani de top ca Pharaoh Sanders, Gary Bartz, Andrew Hill, Claudia Acuna, Jason Moran, Greg Osby, Avishai Cohen etc.
Originar din România, pianistul şi compozitorul Lucian Ban trăieşte acum în New York şi este considerat „unul dintre cei mai înzestraţi şi talentaţi pianişti din ultimii zece ani” (Bruce Lee Gallanter). Fundaţia Hans Koller şi Ministerul Culturii din Austria l-au nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, drept „Cel mai bun muzician de Jazz din Europa”.
John Herbert este unul dintre cei mai în vogă contrabasişti din New York. A fost votat de două ori, în 2006 şi 2007, în DownBeat Critics Poll drept „Rising Star Acoustic Bassist”.

Relaţia Lucian Ban - Cristian Soleanu, fructificată în multe proiecte, funcţionează din 1994. În urmă cu 3 ani şi jumătate, cei doi au mai evoluat împreună pe scena ploieşteană. Proiectul se numea "Blutopia”, fiind susţinut alături de Alex Harding - un mare sax bariton, precum şi Sam Newsome - sax alto şi sopran.

Atmosferă, virtuozotate, strălucite improvizaţii

Ultimul concert - interesant cu atât mai mult cu cât peste 80% dintre compoziţii i-au aparţinut lui Cristian Soleanu, fapt care certifică valoarea de unicat a jazzmanului în peisajul jazz-ului românesc, şi aşa destul de sărac. ”Am resimţit o satisfacţie ca român să văd trei mari jazzmani din New York - centrul mondial al jazz-ului - venind să evolueze în România, aducându-şi propria personalitate, inventivitate, talent şi experienţă şi punându-le în slujba unui concept muzical avansat, dar care nu exclude această explozie dar şi emoţie a a jazz-ului”, ne-a declarat Lucian Sabados, preşedintele Asociaţiei Culturale „Jazz Forum '03”. A fost evidentă predominanta lirică a compoziţiilor lui Cristian Soleanu, fapt subliniat şi de autor. Vorbeşte despre asta procentul semnificativ de piese lirice (balade) care exploatează la maxim comunicarea dintre cei 4 - interplay, cum se numeşte în limbajul jazz-ului -, „calitatea şi preocuparea pentru obţinerea unui ton special (cu precădere la sax şi pian), un balans extrem de riguros şi precis al secţiei ritmice (bass+baterie), urmând ca în piesele de mai mare velocitate să aducă la rampă strălucite improvizaţii datorită, o dată în plus, virtuozităţii şi tehnicii speciale a interpreţilor, cu preponderenţă a celor de la baterie, sax şi bass. Subliniez că interpretul de la pian, care dovedeşte, în general, cel puţin aceleaşi calităţi, de data aceasta a fost folosit de conducătorul de proiecte în mod deliberat ca un constructor de atmosferă la nivelul armoniei şi al melodiei”, apreciază Lucian Sabados.
În concluzie, organizatorul reţine pentru al 35-lea concert „o bucurie şi o mândrie de a putea aduce pe scena ploieşteană patru muzicieni compleţi, personalităţi distincte şi puternice, pentru că fiecare dintre „cei 4”, la rândul lui, are propria sa trupă, proiecte, compoziţii. All Stars Show s-ar putea numi această seară”.

Un alt proiect al lui Soleanu: „The Beatles şi Jazzul”

Organizarea şi prezentarea evenimentului au fost asigurate de Lucian Sabados. Sponsorii concertului au fost SC Baustrada, Iulian Teodorescu, Adrian Gelul Lupu şi Şerban Ionescu-Homorâceanu, organizatorii adresând un cuvânt special de mulţumire şi dir. Valeria Plăcintă pentru sprijinul acordat.
În prima jumătate a anului viitor îl vom revedea pe Cristian Soleanu în alt proiect seducător al său, total diferit, „The Beatles şi Jazzul”, ocazie cu care, în limbajul jazz-ului, ne va readuce în memorie hituri de neuitat ale „celor 4” din Liverpool, alături de bunul său prieten Sorin Romanescu, un minunat chitarist. 

Back To Top