• Atmosfera fantastică a festivalului Jazz On The Rooftop, care ne promite concerte excepționale și paradă automobilistică, va fi completată și cu o expoziție interesantă.
• „Jazz Roots - US to Romania” ne arată istoria acestui stil muzical într-un proiect care are ca puncte de plecare două dintre cele mai importante centre ale nașterii jazz-ului.
• Să aflăm ce ne oferă noua viziune artistică.
Festivalul Jazz on the Rooftop ediția 2022, pe lângă concertele excepționale, aduce în atenția publicului expoziția „Jazz Roots -US to Romania”, dedicată istoriei acestui gen muzical. Proiectul care are ca puncte de plecare două centre importante ale nașterii muzicii jazz, New Orleans și Kansas City, este organizat în colaborare cu Louisiana State Museum.
Muzeul de Jazz din New Orleans celebrează istoria jazz-ului, în toate formele sale, prin expoziții interactive dinamice, programe educaționale, facilități de cercetare și spectacole de muzică captivante, muzica făcută celebră din New Orleans este explorată în toate formele sale.
Istoria muzeului pornește în anul 1948, când se înființează New Orleans Jazz Club de un grup de muzicieni locali de jazz.
Aceștia, imediat după înființare, au visat să deschidă un Muzeu de Jazz, deoarece mulți dintre ei erau colecționari de suveniruri de jazz și au considerat că acestea ar trebui puse la dispoziția publicului. Muzeul de Jazz din New Orleans și-a deschis în cele din urmă porțile în anul 1961, într-o locație care a devenit repede neîncăpătoare pentru colecția care se mărea din ce în ce mai mult. După mai multe locații în care acesta a funcționat, cu eforturile eroice ale membrilor New Orleans Jazz Club de a ține muzeul deschis din punct de vedere financiar, în 15 septembrie 1977, întreaga colecție a Muzeului a fost donată locuitorilor din Louisiana, respectiv Muzeului de Stat din Louisiana, care a început sî funcționeze în sediul Vechii Monetării din SUA.
CITEȘTE ȘI: Cine va urca pe scenă la Jazz on the Rooftop AICI
În centrul colecției de muzică a Muzeului de Stat Louisiana se află colecția de jazz, cunoscută la nivel internațional, ca cea mai mare și mai cuprinzătoare de acest gen din lume. Colecția de jazz prezintă muzica și carierele celor care au creat, îmbunătățit și care au continuat tradiția jazz-ului la nivel local, național și internațional. Cuprinde instrumente, partituri picturale, fotografii, discuri, casete, manuscrise și alte articole, de la primul cornet al lui Louis Armstrong până la un disc din 1917 al primei înregistrări de jazz realizate vreodată. Include cea mai mare colecție de instrumente din lume: trompete, cornete, tromboane, clarinete și saxofoane deținute și la care au interpretat personalități importante ale genului precum George Lewis, Sidney Bechet, Louis Armstrong, Edward „Kid” Ory, Bix Beiderbecke și Dizzy Gillespie.
Printre alte artefacte din colecție mai fac parte aproximativ 12.000 de fotografii din primele zile ale jazz-ului (o selecție se pot vedea în această expoziție), înregistrări într-o mare varietate de formate, inclusiv peste 4.000 de înregistrări de 78 rpm (primul tip de înregistrare de fonograf), care datează din 1905 până la mijlocul anilor 1950, câteva mii de LP-uri de 12 inchi și înregistrări de 45 rpm, postere, tablouri și imprimeuri, sute de exemplare de partituri de la sfârșitul secolului al XIX-lea de la stilul Ragtime până la cântece populare din anii 1940 și 1950, multe dintre ele devenind, în timp, standarde ale muzicii de acest tip.
Cunoscută anterior sub denumirea de Musicians Local 627 ( Colored Musicians Union) și fondată la 2 martie 1917, Mutual Musicians Foundation este cea mai veche „casă” de jazz care funcționează neîntrerupt din lume. În anii 1920, Kansas City a devenit un centru major pentru un nou stil care a rezultat dintr-un aflux semnificativ de muzicieni în oraș, Federația Americană a Muzicienilor Local 627 va avea ca membri mulți muzicieni de top ai perioadei. Veniturile realizate de muzicieni în acea perioadă au fost utilizate pentru achiziționarea și reabilitarea clădirii în care funcționează și astăzi fundația.
Epoca „Jazz din Kansas City” s-a încheiat în 1939, când reformatorii politici au câștigat controlul asupra orașului și au închis multe dintre cluburile de jazz. Fundația Muzicienilor a sponsorizat sesiuni de improvizații și evenimente, practică și astăzi continuată.
Membrii celebri ai Mutual Musicians Foundation au fost: Count Basie, Bennie Moten, Jay McShann, George F. Lee, trompetistul Hot Lips Page, saxofoniștii tenori Dick Wilson, Herschel Evans și Lester Young, saxofonistul alto Charlie Parker, bateristul Baby Lovett, pianista Mary Lou Williams.
Clădirea unde activează Mutual Musicians Foundation este o clădire istorică situată la 1823 Highland Avenue din Kansas City.
Elevi voluntari ai Asociației „Un Strop de Fericire” și-au adus sprijinul pentru realizarea acestui proiect expozițional.
Abonamentele pentru Festival - 160 lei/3 zile și biletele, în valoare de 70 lei (întreg), 50 lei (pensionari) și 30 lei (elevi/studenți) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii și online, AICI.
Festivalul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall, iar biletele virtuale pot fi achiziționate de AICI.
Detalii și rezervări: +40 726 203 744.
CITEȘTE ȘI: Parada autovehiculelor de colecție completează Jazz on the Rooftop
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană