Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

filarmonica Ceaikovski
Categorie: APH Cultural

 

• Primul concert al Stagiunii aniversare 70, a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești, va avea loc joi, 22 septembrie.
• Evenimentul va fi deschis cu celebrul „Concert pentru vioară și orchestra” (op. 35) al giganticului romantic compositor rus, Piotr Ilici Ceaikovski.
• Îl vom putea admira pe violonistul Gabriel Croitoru, iar la pupitrul dirijoral se va afla Maestrul Radu Postăvaru.

Joi, 22 septembrie, la orele 19:00, în Sala „Ion Baciu”, Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiești marchează deschiderea Stagiunii aniversare printr-un concert de excepție.
În inaugurarea Integralei operei simfonice și concertante a giganticului romantic Piotr Ilici Ceaikovski - firul roșu al noii stagiuni, violonistul Gabriel Croitoru va deschide programul cu celebrul „Concert pentru vioară și orchestră” (op. 35) al marelui compozitor rus.
În fruntea Orchestrei Simfonice din Ploiești îl regăsim pe Maestrul Radu Postăvaru care, în a doua parte a serii, va conduce de la pupitrul dirijoral Simfonia I în sol minor (op. 13).

Despre Ceaikovski

De-a lungul vieții sale, Ceaikovski (1840-1893) a scris șase simfonii pe o perioadă cuprinsă între 1866-1893, la care se poate adăuga „Manfred”, un poem simfonic gigantic în patru mișcări, ce urmează parțial structura simfoniei. Cultivând formele moștenite de la școala Vieneză a secolului al XVIII-lea și aliniindu-se compoziției romantice europene contemporane, Ceaikovski își hrănește simultan inspirația din adâncurile folclorului rus. El realizează, astfel, o sinteză originală între cuceririle muzicii occidentale și filonul melosului național, de o adâncă sensibilitate.
Muzicologul André Lischké scrie în biografia dedicată compozitorului: „Contextul real al esteticii lui Ceaikovski este (...) nu Rusia Evului Mediu, a Moscovei sau a Vechilor Credincioși. Este Rusia așa cum apare după reformele lui Petru cel Mare, construită pe structurile sociale ale Occidentului, dar care, după ce și-a ascuns o vreme propriile origini, și-a reechilibrat pozițiile și a găsit cu trecutul și pământul său legături care nu sunt doar emoționale, ci și verificate intelectual”.

CITEȘTE ȘI: Spectacole, ateliere și evenimente stradale, la Festivalul de Teatru pentru Copii și Tineret “Imaginarium”. Vezi programul

Văzute în ansamblul lor, simfoniile se pot grupa în două trilogii. Primele trei, variate ca atmosferă și inspirație, sunt încă lucrări situate în zona experimentului, a cristalizării unui stil pe de-a întregul personal, dar pline de fantezie și invenție debordantă. Începând cu a patra, Ceaikovski cade sub povara maladiilor obsesive ce i-au marcat întreg restul vieții: greutatea destinului îl copleșește, angoasa metafizică îl macină. Simfoniile lui devin din ce în ce mai puțin exerciții formale și din ce în ce mai mult autentice confesiuni, dintre care ultima se va constitui într-un veritabil testament.

Despre concert

Sub semnul creației lui Piotr Ilici Ceaikovski, concertul de deschidere din 22 septembrie ne oferă, în prima parte a sa, acest apogeu al virtuozității expresive, care este „Concertul pentru vioară și orchestră”, interpretat aici de renumitul Gabriel Croitoru. Compus în primăvara anului 1878, cu premieră la Viena, în 4 decembrie 1881, alături de violonistul Adolph Brodsky și Filarmonica din Viena sub conducerea lui Hans Richter, „Concertul pentru vioară” poate fi considerat una dintre cele mai dificile și cuceritoare opere din repertoriul lui Ceaikovski. Lucrarea, perfect încadrată în contextul romantismului prin lirismul său pasional, contrastele expresive de ritm și tempo și cerințele sale tehnice superioare, a devenit rapid calul de bătaie al tuturor marilor violoniști din lume, ajuns acum și pe scena „Ion Baciu” a Filarmonicii din Ploiești.

CITEȘTE ȘI: De ce să vii la Muzeul de Artă? Grădinile Doinei Mihailescu te invită la bucurie

În partea a doua, Orchestra ploieșteană va interpreta prima Simfonie scrisă de Ceaikovski în intervalul 1866-1868 și revizuită în 1874. Supranumită „Winter Daydreams” - Reverie de iarnă, această lucrare de tinerețe, de o profundă atmosferă poetică, personală și tundra, se naște ca urmare a imboldului primit de la pianistul și dirijorul Nikolai Rubinstein, care a dirijat-o în premieră în 1868 la Moscova. Deși realizarea acestui prim mare proiect a fost aspru criticat de către foștii săi profesori, Ceaikovski a păstrat o afecțiune specială pentru prima sa Simfonie, considerând-o întotdeauna „un păcat al dulcii mele tinereți”. Melodiile fermecătoare și orchestrația vie divulgă prea puțin din truda compozitorului, iar sunetul ceaikovskian inconfundabil se regăsește deja în fiecare frază.

Cine este Gabriel Croitoru

Unul dintre cei mai valoroși violoniști români, Gabriel Croitoru este deținător al dreptului de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparținut lui George Enescu. Violonistul a absolvit Liceul de Muzică din București la clasa profesorului Mihai Constantinescu și Conservatorul de Muzică din București la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular și cu profesorul Ștefan Gheorghiu.
A susținut numeroase recitaluri în Franța, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria și România. Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca.
De asemenea desfășoară și o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din București. În anul 2006, a obținut titlul de doctor în muzică pe tema: „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma.
Este laureat al unor concursuri naționale și internaționale, iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială.

Biletele sunt disponibile pe site-ul Filarmonicii AICI.

Concertul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de AICI.

Detalii și rezervări la numărul de telefon +40 726 203 744. 

CITEȘTE ȘI: TEATRUL PLOIEȘTI: Ce vedem la „Toma Caragiu” în această săptămână

Back To Top