• Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești ne invită joi, de la ora 19.00, la cel de-al treilea concert din seria Integralei Ceaikovski.
• Sub îndrumarea dirijorală a maestrului Radu Postăvaru, vor avea loc cu două splendide pagini interpretare: Concertul nr. 3 în Mi bemol major, op. 75, pentru pian și orchestră și Simfonia a III-a în Re major, op 29, „Poloneza”.
• Solist va fi pianistul Mihai Diaconescu.
În deschiderea programului, renumitul pianist Mihai Diaconescu va evolua în Concertul nr. 3 în mi bemol major (op. 75) – lucrarea finală a marelui Ceaikovski.
Cine este Mihai Diaconescu
Mihai Diaconescu (n. 1991, Craiova) a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. Absolvent al Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”, a câştigat primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională, la vârsta de 13 ani.
Din anul 2010 până în 2013 urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldiszar. În anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 va urma cursurile de masterat al Academiei ,,Sibelius” la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp, păstrează o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care ,,o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă’’.
Pe scena internațională, a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de măiestrie, a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München). Va reveni aici peste doi ani (2006), cu un recital solo.
În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale și a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale: Premiul al II-lea în cadrul Concursului ,,Giovanni Pianisti” (Citta del Vasto, Italia); laureat în repetate rânduri al olimpiadelor naționale de interpretare (România); Premiul I la Concursul ,,Rovered’Oro” (San Bartolomeo, Italia); Premiul I la Concursul „Liszt” (Cluj, România). Este, de asemenea, semifinalist la concursurile internaționale ,,Nordic Competition” (Suedia) și ,,Ciorlionis Competition” (Lituania).
Din 2006, Mihai Diaconescu începe o activitate concertistică extrem de puternică, iar la vârsta de 16 ani debutează ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven.
Este invitat să cânte frecvent în Germania, Italia, Austria. Cu ocazia comemorării compozitorului Carl Filtsch, susține în 2007 un recital la Venezia, urmat chiar de un recital de deschidere a Festivalului și Concursului „Carl Filtsch”. Concertează intens pe scena românească, dar și pe cea internațională, în săli importante: Gasteig (München, Germania), unde a susţinut o serie de recitaluri și concerte de muzică de cameră, Sala Argenta – Palacio de Festivales (Santander, Spania), Teatro Bibiena, (Mantova, Italia).
De asemenea, Mihai Diaconescu a susţinut concerte în cadrul Festivalului ,,Carl Filtsch” (Sibiu, România), Festivalul ,,Liszt” (Cluj, România), ,,Festivalul Verdi” (Aosta, Italia), Festivalul ,,Encuentro Santander 2018” (Santander, Spania).
Pe 25 octombrie 2018, Mihai Diaconescu a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.
Despre Concertul nr. 3 în mi bemol major (op. 75), ultimul concert al lui Ceaikovski
Având o geneză atipică, ultimul concert de pian al lui Ceaikovski (1840-1893) constituie în continuare una dintre lucrările oarecum ocolite, dar nu mai puțin atractive, din repertoriul său.
Născut din schița unui proiect simfonic abandonat, Concertul pentru pian în mi bemol major a ajuns la noi sub forma unei unice mișcări eroice, Allegro brillante (1893), publicată postum – ca o adaptare a primei părți din Simfonia sa nefinalizată în mi bemol major.
Receptarea critică a operei a fost, pe de o parte, apreciată ca o lucrare la scară simfonică cu un material tematic mult mai nobil decât oricare dintre celelalte două concerte scrise pentru pian, pe de altă parte, înțeleasă ca o partitură mult prea săracă în virtuozitate pianistică din cauza provenienței simfonice a părții solo.
CITEȘTE ȘI: „Imaginarium”, tapiserie la cel mai înalt nivel. Cine sunt artistele
Oricum ar fi, dispariția subită a lui Ceaikovski la puțină vreme după finalizarea acestei prime mișcări face ca versiunea extinsă a concertului în trei părți să nu fi văzut lumina scenei decât prin prelucrarea pe care fostul său student și coleg compozitor Sergey Taneyev le-a dat-o schițelor destinate părților de Andante și Finale, prin ceea ce astăzi este cunoscut ca Op. post. 79.
În versiunea acestei seri, însă, solistul Mihai Diaconescu alege să rămână fidel singurului adevăr componistic pe care îl cunoaștem și reînvie sub ochii noștri partitura în spiritul autentic al creatorului său.
„Poloneza” în interpretarea Orchestrei Simfonice ploieștene
Iar în a doua parte a serii, Orchestra Simfonică ploieșteană se va desfășura în interpretarea Simfoniei a III-a în re major (op. 29), una dintre operele muzicale de cumpănă ale tânărului compozitor romantic.
Supranumită „Poloneza” pentru finalul său în „tempo di polacca”, Simfonia a III-a în re major (op. 29) a fost prea adesea lăsată în umbra celorlalte două lucrări din prima trilogie simfonică ceaikovskiană. Lucrarea este unică în producția simfonică a lui Ceaikovski din două motive: este singura care a fost scrisă într-o tonalitate majoră (cu excepția sus-numitei Simfonii neterminate în mi bemol major) și singura care prezintă o noutate formală, ce o face – pentru unii critici și interpreți – deosebit de greu de încadrat.
Împărțită în mod cu totul nonconformist în cinci mișcări în loc de clasicele patru (aparent lipsite de o logică internă imediată), Simfonia a III-a prevestește „Lacul lebedelor”, care va fi chiar următoarea sa lucrare majoră (1875-76).
După cum remarcă muzicologul britanic David Brown: „Simfonia a III-a dezvăluie dihotomia tot mai adâncă din stilul lui Ceaikovski și proclamă cu putere tensiunile muzicale ce rimează perfect cu cele din interiorul omului însuși”.
Simfonia a III-a rămâne fără dubiu cea mai liberă și fluentă simfonie de până atunci și se poziționează ca o punte de trecere între operele sale „experimentale” și următoarele trei, adânc frământate de complicațiile emoționale ale autorului lor.
Biletele, în valoare de 50 lei (întreg), 30 lei (pensionari) și 20 lei (elevi-studenți) pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii sau online, de AICI.
Concertul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de AICI.
Detalii și rezervări: +40 726 203 744.
CITEȘTE ȘI: Tablete și echipamente IT de aproape 5 milioane de euro, pentru 12.000 de elevi și 64 de școli din Prahova
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană