• Cunoscutul pictor și grafician ploieștean Sorin Adam a trecut în neființă joi, la doar 54 de ani.
• Lumea artiștilor plastici își va aminti cu emoție de omul care a fost Sorin Adam, mereu alături de prietenii artei, și de excepționalul său talent.
Sorin Adam s-a născut în familia colecționarilor de artă ploieșteni Mira Tănase și Victor Adam. Trăind într-un mediu în care arta însemna ceva cu totul special, părinții săi nu au încurajat, dar nici nu au descurajat tendințele plastice ale fiului lor. Deși, la terminarea liceului, familia a încercat să îl determine să aleagă meseria de contabil, prin urmarea cursurilor ASE, demersurile părinților au fost, însă, zădărnicite de interesul deosebit pe care Sorin Adam l-a dat, la vârsta de 18 ani, desenului.
El însuși povestește într-unul dintre albumele sale, întâmplarea care i-a schimbat sensul existenței. A fost descoperirea întâmplătoare a unei cutii de pasteluri „Le Franc”, un cadou pe care Victor Adam urma să i-l ofere pictorului Vladimir Zamfirescu.
VIDEO:
„Am fost eu însumi mirat de cât de repede m-am lăsat prins în acel joc. Credeam că mă cunosc destul de bine, dar s-a dovedit că lucrurile nu stăteau tocmai așa. Evident că nici nu voiam să aud de A.S.E., mai ales că încă din copilărie cochetasem cu scena și urmasem cursuri de actorie la Teatrul de Stat din Ploiești. Logic ar fi fost, deci, să-mi încerc șansele de a deveni student al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie. Cu toate acestea, m-am trezit că vreau morțiș la Arte Plastice.
După nenumărate discuții cu ai mei, am obținut acceptul lor și am început să mă pregătesc cu Mihai Bandac, de la care am învațat cât de importante sunt tenacitatea și concentrarea asupra propriei tale munci. Îmi spunea că lucrul la șevalet se termină atunci când, din cauza oboselii, îți cade pensula din mână. La început am luat asta ca pe o exagerare, dar pe parcursul pregătirii mele nu numai că m-am convins că avea dreptate, dar chiar am trăit momente de istovire totală încercând să finalizez câte o lucrare. Păstrez acelei perioade de formare o amintire caldă, încărcată de nostalgie și de recunoștință, deoarece atunci am reușit să scot pentru prima dată la lumină ceea ce, fără doar și poate, exista în interiorul meu în stare latentă, însă eu ignorasem multă vreme: vocația de a mă exprima prin imagini, prin desen și prin culoare.
Au urmat anii studenției, contactul profesional, dar și uman, prietenesc chiar, cu maeștrii Vasile Grigore, Marius Cilievici, Traian Brădean, Constantin Piliuță. De la fiecare dintre ei am deprins câte ceva prețios, dar cea mai importantă învățătură cu care m-am ales din aceste relații privilegiate a fost aceea că, dacă aspir să ajung cândva ca ei, trebuie să mă feresc să le calc pe urme. Adică să nu mă las fascinat de măiestria lor artistică și să renunț din această cauză la căutarea propriei mele identități”, povestea Sorin Adam în Albumul de grafică din 2012.
Opera lui Sorin Adam arată o căutare permanentă a celei mai potrivite manifestări artistice. Curentul artistic cel mai apropiat lui este postimpresionismul, cu unele interpretări personale ale fovismului, precum și elemente românești ale picturii clasice interbelice, clasice.
Printr-un astfel mod de interpretare, Sorin Adam reușește să alăture limbaje diferite, dar și viziuni cromatice ce aparțin unor creatori foarte diferiți. O performață în sine o reprezintă și modul cum Sorin Adam și-a găsit direcția proprie, prin interpretare personală, fără a recurge la experimente artificiale între tentațiile estetice și influențe stilistice ale predecesorilor, spun criticii.
Abordarea culorii, dar și a formelor face din opera lui Sorin Adam o manifestare unică în plastica românească. Artistul a abordat multiple teme: portrete, grafică, naturi statice, nuduri, peisaje, toate găsindu-și locul binemeritat în numeroase expoziții personale sau de grup, din țară, dar și din străinătate.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Foto: Facebook
CITEȘTE ȘI: Pele, legenda fotbalului mondial, a murit la 82 de ani
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană