• Astăzi, 4 martie, se împlinesc 46 de ani de la dispariția lui Toma Caragiu.
• Reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai autorităților județene dar și ai elevilor au depus flori la bustul marelui actor.
• În această seară, Teatrul organizează evenimentul „Toma Caragiu - gânduri, amintiri, reverențe”, un omagiu pe scenă, împreună cu actorul Mircea Diaconu.
În semn de omagiu pentru viața și activitatea marelui actor, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, instituție care îi poartă numele, a organizat pentru astăzi manifestări dedicate memoriei lui.
Reprezentanți ai instituției, alături de reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova, ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și elevi ai școlii „Toma Caragiu” Ploiești, însoțiți de cadre didactice, au depus flori la busturile din vecinătatea și din foaierul Teatrului.
Pentru a marca o clipă de aducere aminte, directorul general, Mihaela Rus, a depus un buchet de flori și la locul de odihnă al actorului, de la Cimitirul Bellu, la bustul realizat de sora acestuia, Geta Caragiu.
În continuarea manifestărilor acestei zile, actorul Mircea Diaconu va evoca drumul vieții și al creației lui Toma Caragiu în cadrul evenimentului intitulat „Toma Caragiu - gânduri, amintiri, reverențe”, ce va avea loc la ora 18.30, în sala Teatrului.
Despre maestrul Toma Caragiu
Toma Caragiu s-a născut la data de 21 august 1925 în satul Aetomilitsa, comuna Konitsa, din Grecia. Provine dintr-o familie de aromâni, tatăl său fiind Nico Caragiu și mama sa Atena Papastere Caragiu. Familia sa s-a stabilit în Ploiești pe str. Rudului, iar Toma a urmat ciclul gimnazial la Liceul „Sfintii Petru și Pavel” din oraș. La scurt timp, a fost ales pentru trupa de teatru a liceului, unde și scrie în revista „Framântări".
CITEȘTE ȘI: ÎN ONOAREA MARELUI ACTOR: „TOMA CARAGIU – GÂNDURI, AMINTIRI, REVERENȚE”
După liceu, obține diploma de Bacalaureat în vara anului 1945. Se înscrie la facultatea de drept, dar nu după mult timp abandonează cursurile și se înscrie la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, clasa Victor Ion Popa.
Debutul pe o scenă adevărată se produce în anul 1948, pe scena Studioului Teatrului Național din Piața Amzei, când, student fiind, în anul III, i se încredințează rolul unui scutier din „Toreadorul din Olmado” în regia maestrului Ion Sahighian.
La 1 mai 1948, este angajat ca membru la Teatrului Național. Iar în 1949, la 24 ani, obtine Diploma de absolvire a I.A.T.C., La 1 aprilie 1951 s-a angajat la Teatrul de Stat din Constanța, unde a jucat, printre alte roluri, pe Rică Venturiano în piesa „O noapte furtunoasă”.
După Al Doilea Război Mondial, în 1950, teatrul din Ploiești s-a numit Teatrul Rodina (patrie în limba rusă). Redeschiderea oficială a avut loc în 1957, cu maestrul ca director al teatrului din 1953, funcție pe care a deținut-o timp de 12 ani, iar capacitatea a fost mărită la 600 de locuri. După 1989, a fost redenumit Teatrul „Toma Caragiu”.
Actorul a interpretat pe scena ploieșteană 34 de roluri. În 1965, a fost invitat de Liviu Ciulei și la Teatrul Bulandra din București.
S-a stins din viață în mod tragic, sub dărâmăturile blocului din București în care locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977.
CITEȘTE ȘI: TEATRUL PLOIEȘTI: ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ, NE AMINTIM DE TOMA CARAGIU ÎMPREUNĂ CU MIRCEA DIACONU
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Tik Tok Actualitatea Prahoveană