• Într-o săptămână dedicată frumuseții și feminității, Filarmonica „Paul Constantinescu” lansează un „proiect Ceaikovski”, o invitație ispititoare la o seară de muzică din perioada romantică.
• În această săptămână, ne bucurăm de nume sonore pe afiș, care reprezintă certitudini ale succesului.
Talente confirmate deja în ani de apariții pe nenumărate scene ale lumii vor urca pe scenă joi, 9 martie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, într-o seară cu tematici de consistență și opusuri de tradiție.
De la ora 19.00, la pupitrul dirijoral al orchestrei Filarmonicii se va afla maestrul Radu Postăvaru, iar solist va fi pianistul spaniol Josu de Solaun. Cel de-al șaselea concert al Integralei Lucrărilor Simfonice de P.I. Ceaikovsky ne va oferi două momente extraordinare: Concertul nr. 2 în Sol major, op. 44 , pentru pian și orchestră rev. Alexander Siloti (1897) și Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36. Să aflăm mai multe despre numele sonore care ne vor încânta la Filarmonica Ploiești.
Pianistul Josu de Solaun la Filarmonica „Paul Constantinescu”
Josu de Solaun s-a născut în 1981 în Valencia, Spania. Din 1999 până în 2019 a locuit în SUA, ca absolvent al Manhattan School of Music, având diplomă de Bachelor of Arts, Master of Arts și doctoratul în Arte muzicale. Principalii săi profesori de aici au fost Nina Svetlanova și Horacio Gutierrez. A studiat muzică de cameră cu violonistul Isidore Cohen.
Din 2014 până în 2018 a fost profesor de pian la Universitatea de Stat Sam Houston, iar din 2019 locuiește în Madrid.
Este câștigătorul celei de-a XIII-a ediții a Concursului Internațional „George Enescu” din București, secțiunea Pian, și în 2019 a primit de la Klaus Iohannis, președintele României, titlul de Ofițer al Meritului Cultural, o decorație de stat.
Presa internațională îl elogiază pentru „simțul său poetic, viziunea artistică și abilitățile excelente de virtuoz”. Este un pianist și un compozitor prolific și a apărut pe cele mai renumite scene ale lumii ca solist, în ansambluri de muzică de cameră, alături de orchestre, dar și în calitate de compozitor (festival.sonoro.ro).
A concertat la Ateneul Român, la Mariinsky Theatre, Carnegie Hall, Metropolitan Opera și Academia de Espana. Este singurul pianist spaniol care a câștigat concursurile Enescu și Iturbi. Printre înregistrările sale se numără operele complete pentru pian ale lui Enescu, două CD-uri cu muzică de cameră și lucrări pentru pian de Schumann și Brahms. În 2021 a apărut volumul său de poezie, intitulat „Las Grietas”. Josu locuiește la Madrid și a participat la crearea programei dedicate tinerilor artiști care studiază la Academia de Arte Muzicale, unde este și profesor asociat.
CITEȘTE ȘI: TEATRUL „TOMA CARAGIU” SĂRBĂTOREȘTE, ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ, FEMINITATEA
Radu Postăvaru, dirijor al Filarmonicii din Ploiești
Dirijorul Radu Postăvaru s-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim-contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova”. La vârsta de 5 ani dirijează pentru prima dată orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași. Un rol deosebit în această perioadă de început o va avea maestrul Ion Baciu, dirijorul şi directorul filarmonicii ieşene. Urmează o serie de concerte și turnee în toată țara.
Ca pianist, susține recitaluri și concertează alături de orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Iași, Botoșani, Ploieşti și Satu-Mare. În 1987, devine student al Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990, la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. Absolvă Universitatea Națională de Muzică din București având studii de Dirijat și Compoziție Muzicală, realizează un Master în Stilistică Dirijorală, la clasa maestrului Horia Andreescu, având ca temă de disertație „Clasic și modern în simfonia nr. 9 op. 70 în Mi bemol Major de Dmitri Șostakovich”, şi este Doctor în Muzică, tema tezei de doctorat fiind „Concepte dirijorale în interpretarea poemelor simfonice din creația compozitorilor Franz Liszt și Richard Strauss”.
Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. În străinătate, dirijează orchestra simfonice de prestigiu, precum cele din Halle (Germania), Grossetto (Italia), Douai (Franța), Teplice, Hradec Králové, Olomouc, (Cehia), Madrid (Spania).
Are peste 1500 de concerte realizate în țară și peste hotare, peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor și pianist și mai mult de 200 de emisiuni de radio și televiziune la care a participat. Apare în peste 500 de articole şi cronici de specialitate în reviste şi ziare importante.
Este laureat al unor importante concursuri și festivaluri de dirijat, compoziţie și pian în țară și străinătate, unde obţine importante premii și distincții.
În anul 2002 ocupă prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice din Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, iar între anii 2014-2015 a fost managerul acestei instituții. Din anul 2015 este profesor asociat la specializarea dirijat-orchestră în cadrul Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
Biletele fizice pentru acces în sală se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii și online AICI.
Foto: informatia-zilei.ro
CITEȘTE ȘI: FOTO&VIDEO CU UMOR, MIRCEA CĂRTĂRESCU A CUCERIT PUBLICUL PLOIEȘTEAN
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Tik Tok Actualitatea Prahoveană