Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

1- pentru IE. MarIA Regina ia românească Breaza
Categorie: APH Cultural

 

• La Breaza, evenimentul „10 pentru IE. MarIA Regina” a deschis seria celor zece zile de sărbătoare dedicate acestui simbol românesc.
• Prezentări ale iei și ale semnelor cusute pe cămașa cu altiță, o conferință, o prezentare de modă spectaculoasă, o expoziție de pictură tematică, dar și mai multe ateliere pentru copii au fost momentele prin care organizatorii au marcat începutul celor zece zile dedicate celui mai frumos ambasador al României în lume.

În fiecare an, pe data de 24 iunie, este sărbătorită Ziua Iei. De această dată, însă, la Breaza, capitala iei prahovene, pe 14 iunie, s-a dat startul unuia dintre cele mai complexe evenimente dedicate cămășii tradiționale românești. Prin „10 pentru IE. MarIA Regina”, organizatorii și-au propus ca, anul acesta, să abordeze tema iei evidențiind personalitatea Reginei Maria, cea care a încurajat până la artă promovarea costumului tradițional românesc.

„La zece ani de când ia românească are o zi dedicată ei, am creat „10 pentru IE”, un concept unic dedicat iei, prin care ne dorim ca, pentru o perioadă de zece zile, ia să fie în centrul atenției prin acțiuni culturale zilnice de promovare a acesteia”, a explicat Loredana Marin, organizator al evenimentului alături de Ștefania Ungureanu și Anda Mănescu.

 CITEȘTE ȘI: PATRIMONIUL PLOIEȘTIULUI SE ÎMBOGĂȚEȘTE CU O DONAȚIE MONUMENTALĂ REALIZATĂ DE SCULPTORUL ȘTEFAN RÂMNICEANU

Implicată direct în cercetarea iei și a constumului popular, dar și în demersurile de promovare ale acestor elemente specifice românești, încununate de succesul, în decembrie 2022, de înscriere a lor în lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii prin decizia UNESCO, dr. cercetător, etnolog, istoric și teoretician de artă Doina Ișfănoni a explicat publicului importanța pe care ia și întregul costum o aveau și o au în prezent. Pornind de la adoptarea și încurajarea creației populare vestimentare specifice României, cu valențele sale originale în fiecare zonă a țării, Casa Regală a României și mai ales Regina Maria au reușit să demonstreze întregii lumi unicitatea și valoarea culturală a acestor elemente specifice României.

„După 1867, după instituirea regalității românești, prin venirea în România a lui Carol I și a soției sale Elisabeta, obținem, prin acest veștmânt pe care ei îl adoptă la prima expoziție care se organizează la Paris, conștientizarea identității proprii. Odată cu 1848, în foarte multe cercuri de intelectuali se naște această dorință de a arăta cine este poporul român. Din acest punt de vedere, elitele României adoptă această haină a poporului pe care o transferă în plan elitist pentru a putea să reprezinte poporul. Și regalitatea îmbracă haina poporului pe care îl conduce pentru a simboliza că suntem o națiune demnă de luat în seamă. S-au luptat pentru idea de națiune a românilor și au demonstrat o coeziune sub stindardul cămășii și costumului românesc feminin. La 1867, Regalitatea a considerat că, alături de scoarțele românești, acestea sunt emblemele poporului român. Pe de altă parte, în 1881, Elisabeta se prezintă la Viena într-un costum superb, de Muscel, cu celebra fotă albă. Doamnele din suita reginei erau obligate să poarte aceste piese de vestimentație la toate recepțiile și evenimentele naționale. Regina Maria vine să continue această dorință de a dezvolta prin costumul popular tot ceea ce înseamnă identitate locală. Ea ajunge să creeze celebra combinație cu crinul regal și avem ia cu crinul regal în patrimoniul Muzeului Satului din București care este, de această dată, concepută de Regina Maria, dar piesa noastră vine din Oltenia. Sunt încurajate atelierele de costume populare, cum au fost și la Breaza, iar ele devin focare de iradiere culturală pe un domeniu care nu se depreciază. Acest costum devine o emblemă identitară pentru noi toți”, a explicat Doina Ișfănoni.

Iile nu se demodează niciodată, dar simbolistica lor păstrează misterele intențiilor și ale simbolurilor pe care, în trecut, femeile le coseau în taină. O parte din simbolistica lor a fost prezentată în atelierul artisanal al Andei Mănescu de către prof. Vasile Focșăneanu într-o demonstrație practică de etnologie.

În acest timp, copiii s-au bucurat de mai multe ateliere destinate să îi inițieze în activități tematice: împletirea cununilor de flori – una dintre preferințele Reginei Maria, pictură a iei și confecționarea de obiecte cu simbolistică tradițională populară.

Un alt moment spectaculos al primei zile din „10 pentru IE. MarIA Regina” a fost prezentarea de modă marca Anda Mănescu, un regal de eleganță, stilizare și interpretare cu rafinament a potențialului pe care ia îl poartă în modernitate.

Zilnic, pe parcursul săptămânii 14–24 iunie, campania „10 pentru IE” se va desfășura simultan în Breaza și Ploiești, prin acțiuni de promovare a Iei, ateliere pentru copii, prezentări mediatice, cluburi de lectură, dar și Zilele Porților Deschise în atelierul artizanal Anda Mănescu. În aceste zile, oricine este interesat este invitat să asiste la operațiunile hand-made „drumul către o ie”, unde se poate vedea exact care sunt pașii prin care ia devine o bijuterie vestimentară.

Evenimentul își dorește să promoveze și imaginea orașului Breaza, optimizând valoarea zestrei zonale, și anume ia de Breaza. La sediul primăriei, a fost deschisă publicului expoziția „Femeie în port popular”, din colecția Nicolae Bărăscu, colecție a Primăriei Orașului Breaza, partener al evenimentului alături de Centrul Județean Cultural Prahova.

10 pentru IE ia românească sărbătorită 10 zile 1

10 pentru IE ia românească sărbătorită 10 zile 2

10 pentru IE ia românească sărbătorită 10 zile 310 pentru IE regina MarIA Breaza 510 pentru IE regina MarIA Breaza 6

10 pentru IE regina MarIA Breaza 7

Mai multe foto pe pagina evenimentului 10 pentru IE AICI

CITEȘTE ȘI: TABĂRA DE CREAȚIE „DAN PLATON” AJUNGE LA EDIȚIA A XVII-A

 

Back To Top