Clubul de actorie din cadrul Fundației Județene pentru Tineret (FJT) Prahova s-a reunit duminică la Casa Tineretului din Ploiești pentru un atelier de improvizație teatrală susținut de două tinere voluntare, Andreea Tudor și Alexandra Bănuță.
Duminică, 12 mai, grupul informal care funcționează sub egida programului Ploiești #LETSPLAY - Capitala Tineretului din România 2024 s-a întâlnit pentru cea de-a treia activitate a sa, strângând la Casa Tineretului peste 20 de tineri pasionați de actorie.
Sesiunile de lucru ale coordonatorilor cu membrii grupului proaspăt format se bazează pe improvizație, explorarea tehnicilor de teatru senzorial și, în același timp, pe satisfacerea nevoilor și a dorințelor artistice ale participanților. Tinerii sunt invitați să își descopere aptitudinile teatrale, combinându-și propriile simțuri cu gustul estetic dezvoltat în timp și cu pasiunea și interesul pe care le dezvoltă în direcția altor arte, iar atelierele sunt animate prin jocuri și activități distractive menite să îi atragă în lumea promovată de club.
Alexandra Bănuță este elevă a Colegiului de Artă „Carmen Sylva”, în clasa a X-a, pe profilul de arte plastice, și activează de asemenea ca voluntar al Fundației Județene pentru Tineret Prahova. Face teatru de doar 8 luni, la Art Academy Ploiești, dar deja a jucat în piese de teatru puse în scenă inclusiv la Teatrul de animație pentru copii și tineret „Imaginario”, punctele ei forte fiind improvizația și realizarea de scenarii. S-a alăturat clubului de actorie de la Casa Tineretului la a treia sa ședință, ca facilitator, datorită aptitudinilor sale artistice.
Andreea Tudor este elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic de Servicii „Sfântul Apostol Andrei” din Ploiești și voluntar al Fundației Județene pentru Tineret (FJT) Prahova, iar de doi ani este coordonatoarea clubului de teatru din unitatea sa de învățământ. Actoria este pasiunea ei principală, pe care o practică de la vârsta de 15-16 ani. De-a lungul timpului, a regizat și jucat mai multe scenete și piese de teatru, atât în liceul unde învață, cât și în cadrul unor activități desfășurate în parteneriat cu Asociația Smile.
S-a ocupat, de asemenea, de scenariul și regia filmului „Between good and evil”, realizat pentru Școala Americană din București, în care a și jucat un rol. Fiind elevă în an terminal, se pregătește acum pentru admiterea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, pe specializarea „actorie”. De aproximativ o lună, Andreea se ocupă cu organizarea clubului de actorie din cadrul FJT Prahova.
Cele două s-au cunoscut prin intermediul voluntariatului la FJT Prahova și au devenit „prietene bune”, ocupându-se astăzi împreună de organizarea noului club de actorie și propunând o serie de activități interactive pentru viitorii membri, dar și o mulțime de proiecte comune interesante.
Reporterii Actualitatea Prahoveană prezenți la cea mai recentă întâlnire a clubului de actorie de la FJT Prahova au stat de vorbă cu coordonatoarele acestuia, care și-au prezentat, în cadrul unui interviu în exclusivitate, viziunea sinceră despre plusurile și minusurile zonei artistice din Ploiești, într-o perspectivă inedită asupra artelor teatrale și tineretului implicat în inițiative artistice.
Redăm integral discuția purtată cu Andreea Tudor, fondatoarea acestui grup:
De unde a pornit pasiunea ta pentru actorie? Când ți-ai dat seama că este momentul să iei mai în serios arta, care pentru mulți rămâne un hobby, și să o transformi într-o opțiune serioasă pentru cariera ta?
Mereu am avut o pasiune pentru actorie. De mică mi-a plăcut să interpretez, să joc roluri. Cred că am descoperit că vreau să fac ceva serios cu asta și că este mai mult decât un hobby în momentul când mi-am dat seama că pot să îmi exprim sentimentele pe care poate nu le arăt în viața de zi cu zi prin actorie și să fac și alte persoane să simtă aceleași lucruri. Aveam vreo 15 ani când, după un eveniment trist din viața mea, începusem să îmi ascund foarte mult sentimentele, iar actoria m-a ajutat mult să le exteriorizez, să devin un pic mai extrovertită, lucru care se aplică și pentru cei care au anxietate socială sau o oarecare rușine în fața publicului. Am observat că, prin actorie/teatru, oamenii pot să își dezvolte abilitățile comunicative.
Care sunt avantajele și obstacolele pe care le întâmpină un tânăr ploieștean, sau chiar prahovean, care dorește să intre în zona teatrului? Consideri că există oportunități de acest gen pentru voi, accesibile încă de la vârsta adolescenței?
Obstacole sunt multe. (râde) Din câte am observat, nu prea se susține partea artistică, în general, în Ploiești, dar, ca avantaje, școlile care există sunt bune și îți dau niște sfaturi foarte bune, care te pot ajuta mult pe viitor. Asta ne dorim, de fapt, noi să creăm prin clubul de actorie de la FJT Prahova, prin activități de și pentru tineret, gratuite, care să îi susțină pe tinerii actori. Nu suntem profesori, dar putem să îi învățăm pe colegii din club ce știm și vrem să îi susținem cât mai mult în toate alegerile pe care urmează să le ia, să construim un mediu prietenos.
Dacă ar fi să prezinți actoria și teatrul în doar câteva cuvinte, poate chiar într-un mod artistic, cum ai face-o? Cum ai convinge o persoană de vârsta ta să manifeste interes în această direcție?
Aș descrie actoria ca pasiune, empatie, convingere. Există anumite persoane aici, în Ploiești, care vor să sprijine meseria, vocația de actor și să schimbe părerea majorității - mulți cred că nu e ceva de viitor, nu se poate trăi din ea, nu e pentru tineri, nu mai e ce a fost și alte clișee. Prin a face publice activitățile pe care le desfășurăm la club și prin a le arăta că îți poți descoperi talentul pe parcurs, că nu trebuie neapărat să studiezi actoria ca să fii bun la asta sau ca să ai capacitatea să te dezvolți, putem convinge tinerii să ofere o șansă teatrului.
Activitatea ta în domeniul artistic se bazează pe scrierea de scenarii și regizarea de scenete și scurtmetraje. Cum ai început să lucrezi în acest sens? Știai de la început că îți dorești să faci asta sau a existat un context favorabil care ți-a demonstrat că poți face performanță în asta?
Am remarcat asta când a trebuit să scriu scenarii pentru clubul de teatru din liceu, al cărui fondatoare și coordonatoare sunt, care e de altfel o inițiativă proprie pentru a face școala o experiență mai plăcută și mai interesantă. Inițial trebuia să fac scenariile mult mai scurte, iar ideea mea la acel moment a fost să recreez niște opere cunoscute, cum ar fi „O scrisoare pierdută”, într-un mod modern, care să țină oamenii în priză, să fie actual. Doar că, lucrând la ele, mi-am dat seama că aș putea să merg mai departe, profesional, cu asta și nu să o păstrez doar ca pe un hobby.
Îți mai amintești primul scenariu scris? Câtă muncă necesită acum unul pentru a fi gata și cam câte scenarii ai scris, cu aproximație, până să ajungi să pui unul în scenă?
Primul scenariu l-am scris pentru clubul de teatru din liceu. Eram în clasa a XI-a și țin minte că am schimbat vreo 5 variante până să ajung la cea finală, care a fost pusă în scenă. Acum reușesc, de obicei, să ating varianta finală după una sau două încercări, pot spune că am mai prins experiență. Chiar acum am un scenariu în lucru, pentru un nou film alături de echipa cu care l-am făcut pe cel pentru Școala Americană, și stau pe el de vreo două săptămâni, deci nu de mult. Probabil o să fie gata în maxim o lună. E destul de multă muncă, mai ales că sunt singura din grup care scrie scenarii și face regie, dar cred că fac față cu brio.
Vorbind din punct de vedere profesional, dorești să îți axezi activitatea viitoare pe scenaristică și regie sau să le îmbini cumva cu actoria și să profesezi în mai multe direcții ale artei teatrale?
Îmi plac foarte mult atât actoria, cât și realizarea de scenarii. N-aș putea să aleg între ele, pentru că le îndrăgesc în același fel - dacă găsesc o oportunitate să joc, atunci o să joc, iar dacă mi se propune să scriu un scenariu, o fac în secunda 2, nu stau prea mult să mă gândesc. Consider că am calități pentru toate trei componentele, dar depinde de cauză, de câtă încredere am în proiect, dacă doresc să mă implic total. Nu e o decizie generală.
De unde a pornit ideea unui club de actorie în cadrul programului Ploiești #LETSPLAY - Capitala Tineretului din România 2024?
După ce am văzut că merge foarte bine clubul de teatru de la mine din liceu, gândindu-mă că la Casa Tineretului sunt mult mai mulți tineri, am dorit să extind ideea și să o fac să prindă mai bine, să devină ceva natural. Inițial am vorbit cu Alexandra și i-am spus că mi-aș dori mult să ținem un club de actorie la FJT, după care mi-am asumat ideea și i-am propus-o lui Mădălin Chivu, coordonatorul de voluntari al Fundației. Reprezentanții programului au fost foarte deschiși la idee, se vede că iubesc conceptul de activitate susținută de tineri, pentru tineri, astfel că am putut să îmi pun proiectul în practică super-repede: la doar o săptămână de la acea discuție, a avut loc prima noastră întâlnire.
Clubul de actorie al FJT Prahova s-a înființat în urmă cu aproximativ o lună și deja a strâns la recentul atelier peste 20 de participanți. Care crezi că este motivul care îi impulsionează pe tineri să se alăture inițiativei voastre?
Deschiderea noastră față de ei și faptul că apărem în fața lor ca tineri, nu ca profesori sau ca persoane care se impun în fața lor și sunt sau se cred mai presus, dar și faptul că văd în mediul online atât de multe poze presupun că sunt aspecte care îi atrag. Mulți mai aud despre club și de la prieteni care au luat deja parte la activități și probabil li se pare o experiență drăguță, pe care automat vor și ei să o încerce.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană