Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Criprian Apetrei lansare de carte Brebu concept Iraida Florea filografii
Categorie: APH Cultural

 

• Cunoscut deja publicului prahovean pentru creațiile sale literare, scriitorul Ciprian Apetrei revine în atenția publicului cu două dintre volumele sale, „Aici și acolo” și „Ai găsit ceea ce căutăm cu toții?”, de data aceasta la Brebu.
• Într-un spectacol interdisiplinar aflat la cea de a patra ediție, creat de directorul Centrului cultural Brebu, Iraida Florea, întâlnirea aduce cititorilor oportunitatea de a cunoaște poezia prin prisma mai multor arte.

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 16.00, Brebu reaprinde flacăra artei, de această dată în Amfiteatrul Parcului Primăriei, acolo unde publicul este invitat la un nou eveniment cultural. Scriitorul Ciprian Apetrei își lansează volumele de filografii „Aici și acolo” și „Ai găsit ceea ce căutăm cu toții?”, în cadrul unui spectacol interdisciplinar creat de Iraida Florea și realizat de Primăria Brebu în colaborare cu Librăria ELSTAR din Câmpina - Seratele Culturale Elstar.

„Spectacolul de la Brebu va fi un spectacol complex, ceea ce pe mine, ca artist, mă bucură foarte tare pentru că aceste două volume, „Aici și acolo” și „Ai găsit ceea ce căutăm cu toții?” - editura Eikon, sunt, la rândul lor, cărți de filografii. Filografia, pentru mine este întâlnirea dintre filosofie și fotografie, între idee, lirică și imagine. Am căutat de mult timp să pun împreună mai multe forme de artă și am avut primele spectacole de poezie și muzică împreună cu pianista Carmen Lili Mezei din Copenhaga, apoi, următoarele spectacole, care continuă și acum, împreună cu violonista Cristina Beteringhe care a revenit în țară după mulți ani de studii muzicale în Olanda.

carti Ciprian Apetrei

Acum este o șansă foarte frumoasă de a pune împreună și alte arte la Brebu. Am fost deja prezent la astfel de evenimente la Centrul Cultural de acolo, cum ar fi cel al Ioanei Nicolaie, care mi-a plăcut foarte mult, apoi cel al Iraidei Florea. De această dată, conceptul interdisciplinar al evenimentului include o expoziție de fotografie, include o tratare în operă plastică a filografiilor de către un grup de copii curatoriați de către artista Raluca Enver. La aceasta se adaugă mici scene de teatru, se adaugă intervenții surpriză ale publicului, se adaugă un spectacol de muzică și poezie în regia muzicală a Cristinei Beteringhe”, ne-a dezvăluit scriitorul Ciprian Apetrei.

CITEȘTE ȘI: LIRISM ȘI RAFINAMENT: „AICI ȘI ACOLO”, UN EVENIMENT DE CIPRIAN APETREI ÎN MEMORIA LUI ANCELIN ROSETI

Invitați ai evenimentului sunt cunoscutul scriitor din Câmpina, Florin Dochia, conf. univ. Marius Nica, de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și artistul vizual Raluca Enver.

„Se anunță, prin urmare, un spectacol de gală, în aer liber dacă vremea permite, într-un loc special din Prahova, Amfiteatrul din Brebu, o atmosferă cu totul deosebită într-o comună foarte cochetă. Este de admirat ce se întâmplă acolo și mă bucur foarte mult că pot să fiu parte din aceste evenimente”, ne-a mai spus Ciprian Apetrei, referindu-se la piesa de teatru interpretată de elevii școlii din localitate, cu ocazia sărbătorilor de primăvară, în incinta Centrului Etnografic.

Interesant și complex

Ce este conceptul interdisciplinar și de ce publicul se bucură de un astfel de eveniment ne-a dezvăluit Iraida Florea, directorul Centrului Cultural Brebu și autor conceptual al evenimentului.

„Am creat acest concept interdisciplinar de lansare de carte din dorința de a introduce publicul într-o atmosferă artistică completă în jurul volumului și al autorului acestuia. Interdisciplinaritatea este specifică secolului douăzeci chiar dacă are antecedente istorice importante chiar în filosofia greacă și desemnează, dezbate același subiect din mai multe perspective academice. Altfel spus, crează o platformă unitară a mai multor discipline sau domenii - artistice în cazul nostru. Această interdisciplinaritate emerge din dorința de a ajunge cu actul sau obiectul cultural la cât mai mulți oameni. Astfel, cărțile care se lansează la aceste evenimente interdisciplinare sunt interpretate în mai multe medii artistice, de la muzică la pictură, de la modă la fotografie, ba chiar de la sculptură la arhitectură sau dans.

Evenimentul din 25 mai, la care se vor lansa cele două cărți „Aici și acolo” și „Ai găsit ce căutăm cu toții?" - filografii ale autorului Ciprian Apetrei, este al patrulea de acest gen desfășurat la Centrul Cultural Brebu, în parteneriat cu Librăria ELSTAR din Câmpina. Simfonia de culoare redată de autor prin versuri și oglindită în fotografii culese în călătoriile sale va fi retrăită și interpretată de artiști muzicieni, artiști plastici, recitatori și, desigur, critici literari profesioniști cu speranța că astfel mesajul cărților lui Ciprian Apetrei va ajunge nu doar mai facil, ci și într-o manieră frumoasă, de spectacol, la auditoriu”, ne-a detaliat Iraida Florea.

„Considerațiile mele nu ar avea valoare dacă nu ar fi bazate pe experiența faptului că societatea contemporană poate fi ușor plictisită. Utilitatea actului artistic interdisciplinar se face resimțită în atenția pe care publicul nostru, adesea venit de la distanțe mai mari sau mai mici, o acordă evenimentului pe tot parcursul acestuia, care arareori depășește două ore”, ne-a mai spus directorul Centrului Cultural.
„Interdisciplinaritatea bine interpretată prezintă esența actului sau obiectului cultural și transmite mesajul acestuia la diferite tipuri de interlocutori”, a conchis directorul Centrului Cultural..

 

Cine este Ciprian Apetrei

Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și de limba română ca limbă străină, scriitor și jurnalist român, stabilit de peste zece ani în Bretania, Franța. Scrie, din 2014, pentru presa generalistă și culturală din România, ca publicist și jurnalist independent, fiind specializat pe problematica românilor de pretutindeni.
A publicat cărțile „Cel de la geam” (ed. Eikon, 2020), „Aici și acolo. Filografii” (ed. Eikon, 2022) și coordonează antologia în trei volume „Povești călătoare, scrise de români din lumea largă” (ed. Minela, 2021, 2022, 2023), care vorbesc despre identitatea celui care locuiește de un timp semnficativ în străinătate, fară să își uite țara.
A scris povești în care a îmbinat folclorul românesc cu cel celtic, iar activitatea sa literară s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, chiar și cu volume pentru copii.
Unele dintre volumele sale sunt traduse în franceză și italiană, iar în prezent lucrează la traducerea lor în engleză, germană, daneză, spaniolă și islandeză. Cărțile sale au fost prezentate comunităților românești din Franța, Italia, Danemarca, Spania, Insulele Canare, Belgia, Anglia, Germania, Țările de jos, de asemenea în Republica Moldova și România.

afis Brebu 25 mai final

CITEȘTE ȘI: LANSARE DE CARTE: VOLUMUL „AI GĂSIT CE CĂUTĂM CU TOȚII?”, DE CIPRIAN APETREI, AJUNGE LA CÂMPINA

Back To Top