• La 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, urmată de Noaptea Europeană a Muzeelor.
• În anul 2024, evenimentul Ziua Internațională a Muzeelor are drept temă „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”.
• Sâmbătă, angajați ai celor mai mari muzee din țară vor manifesta în București față de inechităţile salariale din domeniu, iar unele dintre cele mai importante muzee din ţară nu vor participa la evenimentul Noaptea Muzeelor, în semn de protest.
Anual, Ziua Internațională a Muzeelor invită instituțiile muzeale, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de (co-)creare de valoare, noi modele culturale și inovarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual.
CITEȘTE ȘI: MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII ȘI MUZEUL DE ARTĂ PRAHOVA NU VOR PARTICIPA ANUL ACESTA LA NOAPTEA MUZEELOR
Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a creat Ziua Internațională a Muzeelor în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Printre temele alese s-au regăsit globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.
În fiecare an din 1977, toate muzeele din lume sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor din întreaga lume, organizând activități deosebite și gratuite publicului, în jurul temei anului în curs. Ziua Internațională a Muzeelor a devenit din ce în ce mai populară. De exemplu, Ziua Internațională a Muzeelor din 2009 a fost susținută de 20.000 de muzee din peste 90 de țări. În 2012, numărul muzeelor participante a crescut la 30.000 în 129 de țări.
Consiliul Internațional al Muzeelor susține, începând din 2011, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Creat în 2005 de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO și ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să își deschidă porțile publicului larg până după miezul-nopții, fără a percepe vreo taxă și organizând o serie de activități culturale.
Ziua Internațională a Muzeelor marcată cu proteste în România
Sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, Târgu Mureş - 22 şi în Cluj-Napoca - 18. Unele dintre cele mai importante muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa la Noaptea Muzeelor în semn de protest față de inechităţile salariale din domeniu.
În schimb, angajații vor participa la protestele anunțate în Bucureşti. Sâmbătă, de Ziua Internaţională a Muzeelor, protestul anunţat de sindicalişti se va desfăşura între orele 16.00 şi 19.00 în faţa Ministerului Culturii şi de la ora 19.45 în Piaţa Victoriei, alveola centrală. Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.
Toate muzeele din România funcţionează, ca în fiecare weekend din an, în conformitate cu programul normal de lucru stabilit prin Regulamentul Intern, a anunţat Federaţia CulturMedia. Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situaţii nefireşti”, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană