Sculpturi monumentale şi o explozie de culoare au caracterizat, ieri, vernisajul taberelor de creaţie de Plopeni. Tabăra de Sculptură „Nicolae Kruch” şi Tabăra de Desen şi de Pictură pentru copii „Vara în culori” au avut ca rezultate creaţii care nu vor fi uitate multă vreme din memoria evenimentelor culturale ale oraşului Plopeni.
Parascovia Popa Dunai, Ştefania Stroe, Adriana Brăileanu, Liliana Marin, Dinu Câmpeanu, George Dumitru şi Marius Stroe sunt cei opt artişti care, timp de zece zile, au reuşit să realizeze nouă sculpturi monumentale de o valoare rară. Ieri, Tabăra de Sculptură „Nicolae Kruch” de la Plopeni s-a încheiat, iar invitaţii au putut admira lucrările în toată complexitatea lor.
„Este un eveniment deosebit, aflat la a şasea ediţie, care a reunit, anul acesta, două tabere: cea Internaţională de Sculptură «Nicolae Kruch» şi Tabăra Naţională de Desen şi pictură pentru copii «Vara în culori», tot a şasea ediţie. Am avut, de data aceasta, faţă de cinci artişti câţi au participat în 2011, opt creatori foarte buni din Republica Moldova şi din România. Au fost nişte lucrări extraordinare pentru că valoarea artiştilor, în primul rând, este mare. Unii dintre ei se află printre primii 20 de artişti ai României, ca atare şi valoarea lucrărilor este mare”, ne-a declarat Nelu Gheorghe, directorul casei de Cultură Plopeni şi coordonatorul taberei.
O parte dintre lucrări vor fi expuse, temporar, în localităţile din jurul Plopeniului. „Şase dintre lucrări vor rămâne în Plopeni, în diverse locaţii, iar doar două dintre ele vor fi duse în custodie, pentru o perioadă de timp, la Cocorăştii Mislii, la solicitarea autorităţii locale de acolo. Facem această expunere temporară la Cocorăştii Mislii pentru că avem un parteneriat cu localităţile din jurul oraşului Plopeni şi, pe de altă parte, este o mândrie pentru că pot să admire şi cei de lângă noi asemenea creaţii”, ne-a mai precizat Nelu Gheorghe.
„Tabăra de sculptură «Nicolae Kruch» încheiată, astăzi (n.r. - 28 august), la Plopeni, într-adevăr, s-a remarcat prin lucrările monumentale, extraodinar de frumoase, expresive, de dimensiuni impresionante, unele ajung chiar la o deschidere de şase metri. Este unul dintre oraşele care pot găzdui asemenea evenimentele culturale şi pot amplasa în locurile publice asemenea lucrări monumentale care dăinuie în timp şi vor impresiona, constituind cartea de vizită a localităţii”, ne-a spus Marilena Ghiorghiţă, artistul plastic fondator al acestei tabere de creaţie, director al Casei de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti.
„De la ediţie la ediţie, lucrările sunt tot mai bune. Deja oraşul începe să fie destul de populat cu sculpturi diferite, aşa că ar trebui, acum, gândit un spaţiu special, un parc în care să fie amplasate următoarele lucrări ale taberelor. Ar fi un lucru cu totul şi cu totul deosebit, pe lângă lucrările care sunt deja amplasate până acum”, ne-a spus Valter Paraschivescu, membru al comitetului director al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
În paralel cu Tabăra de Sculptură, Plopeniul a organizat şi Tabăra Naţională de Desen şi Pictură pentru Copii „Vara în culori”. „Mărturisesc că am nostalgia finalului taberei, dar admir imaginile colorate realizate de copii în toată perioada, din 18 până în 28 august. Au venit 35 de participanţi, de la 5 ani până la o bunicuţă de 60 de ani. Deja este, pentru noi, un colaj de talente şi am încercat să îmbinăm frumosul, să ne îmbogăţim limbajul plastic, să vedem cum putem să facem să arate lucrurile frumoase şi am ales lucruri frumoase din zonă. Copiii sunt minunaţi, am fost foarte mulţumită pentru că au fost atenţi, s-au arătat foarte interesaţi de pictură şi desen şi au au lucrat cu talent”, ne-a declarat Lucia Gheorghe, coordonatorul Cercului de Arte Plastice din cadrul Casei de Cultură a oraşului Plopeni.
Anul viitor, tradiţia taberelor de creaţie de la Plopeni va continua cu trei evenimente, cele două manifestări urmând a fi completate cu a treia tabără, cea de pictură, întreruptă în acest an.