Ieri, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” a fost gazda unui eveniment unic în ţară. În urma proiectului „Arta înţeleasă prin simţuri”, copiii nevăzători din Ploieşti au realizat modelaje şi tabouri a căror expoziţie a lăsat vizitatorii muţi de admiraţie.
Proiectul pilot „Arta înţeleasă prin simţuri” a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor filiala Prahova, iar prin atelierele organizate la muzeu, organizatorii au urmărit să deschidă copiilor cu deficienţe o uşă spre domeniul artelor plastice, la care persoanele nevăzătoare nu au mare acces. „Expoziţia a fost un fel de evaluare a proiectului, iar lucrările copiilor sunt de excepţie. La început a fost un proiect teoretic, dar am vrut să văd cum funcţionează, pentru că teoria este una, iar practica este cu totul altceva. Ne-am propus, de fapt, să deschid muzeul pentru altă categorie de public, pentru că, din păcate, la noi este o problemă socială cea a persoanelor cu deficienţe, cu dizabilităţi. Surprizele au fost în fiecare zi, pentru că am învăţat să lucrăm cu aceşti copii care au un mod aparte de adaptare, de socializare şi aşa mai departe, dar sunt extraordinar de talentaţi. Sunt copii pe care mi-aş dori să îi revăd în cadrul atelierelor, deoarece proiectul va continua până la finalul anului”, ne-a spus Adriana Voinea, coodonatorul proiectului
„Lucrările au fost realizate pe principiul puzzle-ului. Lucrarea iniţială a fost pur şi simplu făcută bucăţi pe zone mari de culoare, pe care le-am făcut şabloane, am decis, de comun acord cu cei mici, care material, care textură sunt cele mai potrivite pentru culorile respective: pentru pete, pentru draperii, pentru flori, apoi le-au asamblat în colaje”, ne-a mai spus coodonatorul.
„Acest proiect realizat în timpul vacanţei pentru copiii nevăzători a plecat de la iniţitiva Muzeului de Artă. Ne-am arătat deschiderea pentru că este un lucru deosebit, la fel şi membrii noştri au fost deschişi pentru că nu aveau alt program. La final, vedem că au fost realizate lucrări extraordinare, atât în lut, cât şi colaje. Sunt încântătoare, extraordionare, nu mă aşteptam să fie aproape identice ca tablourile originale şi modelele iniţiale. Sunt copii care nu văd, care nu percep lumina sau care mai au puţine resturi de vedere. Deşi parteneriatul se va finaliza la sfârşitul anului, noi sperăm din toată inima că se va prelungi până la finalul lui 2013, astfel încât să putem aduce mai mulţi copii la aceste ateliere. Suntem prima filială din ţară unde copiii au realizat aceste colaje şi au modelat lutul, aşa că avem promisiunea că şi preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, scriitorul Radu Sergiu Ruba, va trece pragul Muzeului de Artă din Ploieşti pentru a admira lucrările copiilor noştri”, ne-a spus Cristina Neagu, reprezentant al Asociaţiei Nevăzătorilor Filiala Prahova.
„Nu zici că sunt făute de nevăzători. Sunt câteva modele şi tablouri care mi-au plăcut foarte mult, sunt lucrate foarte bine şi sunt mândră de realizările acestor copii care sunt lipsiţi de vedere, însă nu şi de sensibilitate, de frumos”, ne-a spus Constantina Ion, membru al Asociaţiei nevăzătorilor Prahova, vizitator al expoziţiei.
Creaţiile vor rămâne pe simezele Muzeului de Artă încă două săptămâni, timp în care oricine poate vizita expoziţia. Muzeografii propun publicului chiar şi o experienţă unică: acoperirea ochilor şi încercarea de a simţi exponatele cu alte simţuri decât cel al văzului, pentru a putea afla cum anume au creat micii artişti.