• În fiecare an, pe 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului.
• Sărbătoarea reprezintă o comemorare a trecerii la cele veșnice a Maicii Domnului, însă creștinii consideră că acesta este un motiv de bucurie pentru că astăzi Maica Domnului l-a regăsit pe Fiul său.
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărăbători de peste an și înainte cu două săptămâni, creștinii țin post, cunoscut ca Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului.
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este numită și Paștele din miezul verii sau Sfântă Mărie Mare. Este ziua în care, în Biserică, se organizează slujba de prohodire cu rânduială specială, unde se cântă Prohodul Maicii Domnului.
Legenda spune că Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. Apoi, ea a fost înștiințată de un înger că se va muta în casa Domnului, iar ea le spunea celor apropiați să nu facă din mutarea ei pricină de doliu, ci să se umple de bucurie. Astfel, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu trebuie să fie o sărbătoare de doliu, ci una a bucuriei, mutarea la casa Domnului fiind echivalentul vieții veșnice.
Mărturii despre existenţa sărbătorii există din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte mai mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.
CITEȘTE ȘI: Provița de Sus se pregătește de sărbătoare. Zi de hram la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare dedicată Sfintei Fecioare Maria. Tot pe 15 august, românii sărbătoresc Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerată ca fiind ocrotitoarea marinarilor.
Tradiții și superstiții de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Ca și în alte mari sărbători creștine, nici de Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează, nu se coase, nu se spală haine. Potrivit traditii-superstitii.ro, această sărbătoare se ține pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, ocrotire.
Dacă vor lucra pământul în ziua sărbătorii de Sfânta Maria, oamenii vor avea parte de secetă, iar animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.
În unele sate, se face o masă comună în curtea bisericii, la care paticipă atât sătenii, cât și invitați din alte sate.
Femeile care merg la biserică, tămâiază mormintele celor trecuți la cele veșnice și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți în neființă.
Potrivit obiceiului, în Transilvania, femeile măritate trebuie să se trezească imediat ce răsare soarele și să ducă la biserică struguri, prune și faguri de miere, pentru a fi sfințite de preoți și apoi împărțite credincioșilor.
Tot de Sfânta Maria se spune că dacă fetele poartă pe cap o plantă, numită năvalnic, vor atrage pețitori.
Dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, înseamnă că va fi o toamnă lungă și mai blândă.
Se mai spune că, la Sfânta Maria, se adună ultimele plante de leac, care se puneau la icoane pentru a căpăta puteri tămăduitoare.
Fetele nemăritate culeg flori pe care le așează la icoanele din biserică cu scopul de se proteja de boli și necazuri.
Tot azi, cei care aveau vii mari tocmeau pândarii pentru viile lor.
De Adormirea Maicii Domnului, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
O altă veche credință populară interzice aprinderea focului cu două zile înainte de sărbătoare. Cei care nu respectă această credință riscă să fie loviți de boli sau de foc.
De Sfântă Mărie Mare, nu se mai merge la scaldă în apele râurilor. Se crede că sunt „spurcate de cerbi”. De asemenea, nu se mai dormea pe prispă de la această dată. Tot azi, tradiția spune că bărbații schimbă pălăria cu căciula.
Potrivit unei alte superstiții, în ziua de Sfânta Maria nu este bine să îți tunzi părul și să te întorci din drum, pentru că altfel, Maica Domnului se va întrista și va plânge.
„La mulți ani!” de Adormirea Maicii Domnului
Unele persoane consideră că pe data de 15 august nu se spune „La mulți ani!” pentru că sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului reprezintă momentul mutării Ei cu trupul în Cer.
Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, a transmis pentru Digi24: „Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim cu fiecare ocazie, dar și pe data de 15 august.
Chiar dacă oamenii, atunci când aud denumirea sărbătorii, Adormirea Maicii Domnului, cred că este un eveniment trist, în esență, sărbătoarea este celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie pentru noi toți în întreaga lume. Este ziua în care sufletul și trupul Său este luat de Iisus, Fiul, și ridicat la Ceruri, iar pentru noi acest eveniment este o bucurie, o glorie.
Maica Domnului își îndeplinește misiunea întregului neam omenesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să celebrăm Adormirea Maicii Domnului prin iubire, bunătate, iertare și rugăciune.
Să ne prețuim oamenii dragi, pe mamele și bunicile noastre, deoarece ele își înțeleg rolul în familie și fac tot ce le stă în putere pentru binele nostru. Să le arătăm celor dragi recunoștința noastră în fiecare zi”.
CITEȘTE ȘI: Peste 1.000 de polițiști sunt mobilizați, în Prahova, în minivacanța de Sf. Maria
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană