Concertul de joi, 5 februarie 2009, condus de Maestrul OVIDIU BÄ‚LAN a oferit iubitorilor de muzică simfonică un program pe cât de bogat pe atât de variat.
Fapte de viaţă
În prima parte a spectacolului au putut fi ascultate, în primă audiţie pe scena Filarmonicii, trei lucrări din creaţia tânărului compozitor Marius Herea (născut la Ploieşti şi stabilit, ulterior, în Statele Unite): Uvertura şi fragment din opera „Casanova”, Largo pentru soprană şi orchestră (solistă IULIA DAN) şi Concertino pentru pian şi orchestră (solistă LORENA ECKELL-Argentina). Iniţiativa de a programa opusuri aparţinând unui creator din noua generaţie este benefică atât pentru orchestră, care a luat contact cu piese noi, lărgindu-şi astfel repertoriul, cât şi pentru public, care s-a putut convinge de faptul că muzica ultimilor ani nu înseamnă neapărat o exhibiţie sonoră greu de ascultat şi, mai ales, de înţeles. Dimpotrivă, opusurile domnului Marius Herea sună - în ciuda dificultăţilor tehnice puse în faţă interpreţilor - echilibrat, inteligibil, nu sunt nişte experimente de dragul experimentului, sunt inspirate de fapte de viaţă, de trăiri profund umane exprimate convingător, fără a face apel la şarjări discutabile sau la un limbaj muzical greu accesibil ascultătorilor. Maestrul OVIDIU BÄ‚LAN şi cele două soliste, soprana IULIA DAN (studentă a Universităţii Naţionale de Muzică-Bucureşti, clasa prof. univ. Maria Slătinaru-Nistor) şi pianista LORENA ECKELL au demonstrat, pe lângă o cizelare tehnică admirabilă, capacitatea de a se adapta concepţiei şi mesajului pe care a dorit să îl transmită compozitorul prin intermediul lucrărilor sale.
În deschiderea părţii a doua a concertului, LORENA ECKELL a interpretat, cu o energie şi o pasiune tipic latine, frumoasa şi, în acelaşi timp, dificila lucrare intitulată „Patru anotimpuri la Buenos Aires” pentru pian şi orchestră de coarde aparţinând compozitorului argentinian Astor Piazzolla.
Spectacolul s-a încheiat cu „Dansurile polovţiene”, fragment orchestral din opera „Cneaz Igor” de Alexandr Borodin. Maestrul OVIDIU BÄ‚LAN a ştiut să scoată în evidenţă acel amestec de măreţie şi barbarie specific lucrării, fără ca, din punct de vedere dinamic, să existe momente forţate.
Concertul din 12 februarie 2009 îl are ca invitat la pupitrul dirijoral pe ROMAN ZIELINSKI (Polonia). Programul va cuprinde Simfonia nr. 36 „Linz” de Wolfgang Amadeus Mozart, ”Burlesca” pentru pian şi orchestră de Richard Strauss în interpretarea OXANEI CORJOS şi scherzo-ul pentru orchestră „Ucenicul vrăjitor” de Paul Dukas.