Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

concert simfonic Filarmonica Ploiesti Vlad Maistorovici  10 octombrie
Categorie: APH Cultural

 

• La Concertul simfonic extraordinar care are loc pe scena „Ion Baciu” a Filarmonicii Ploiești în această săptămână îl vom urmări pe solistul Yuri Zhislin la vioară.
• Vlad Maistorovici va dirija Orchestra Simfonică la Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră op. 26 de Max Bruch.

Joi, 10 octombrie, de la ora 19.00, îl vom asculta pe Vlad Maistorovici interpretând Mic tesseract armonic, hiperbolizare după Kleines Harmonisches labyrinth de J. D. Heinichen. Urmează Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră, op. 26 de Max Bruch și Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 de George Enescu.

Mic tesseract armonic, hiperbolizare după Kleines Harmonisches labyrinth de J. D. Heinichen

Lucrare compusă de Vlad Maistorovici în perioada 2022-2023, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la nașterea artistului neerlandez Maurits Cornelis Escher (artist plastic, gravor și plastician) în cadrul proiectului „Metamorfoze după Escher” susținut la Haga.

O adevărată capodoperă bazată pe un coral celebru scris de J. Heinichen (contemporanul lui Johann Sebastian Bach), Mic Tesseract armonic, hiperbolizare după Kleines Harmonisches Labyrinth de J. D. Heinichen, este „o invitație pentru public de a vizualiza cu ochiul minții acest univers multidimensional al unui tesseract”, așa cum însuși creatorul său afirma în cadrul unui interval oferit pentru Radio România Muzical.

Lucrarea a avut premiera absolută pe 23 februarie 2023 la Kunstmuzeum Den Haag, în interpretarea New European Ensemble, sub bagheta compozitorului. Mic tesseract armonic a fost prezentat publicului românesc pe 22 mai 2024 în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, în viziunea Orchestrei de Cameră Radio, sub conducerea muzicală a maestrului Vlad Maistorovici.

CITEȘTE ȘI: Masterclassuri cu Andi Vasluianu și Bogdan Farcaș, prin proiectul Academiei „Studiourile Buftea” - Ploiești

Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră, op. 26 de Max Bruch

Violonist, compozitor, dirijor și nu în ultimul rând profesor de compoziție, Max Bruch a fost reprezentant al romantismului de tradiție clasică ce continuă principiul muzicii pure (detașată de existența vreunul program), lucrările sale, de o frumusețe covârșitoare, fiind caracterizate de expresivitate și subtilitate.
Puternic influențat de stilul lui Johannes Brahms, creația sa numără simfonii, lucrări concertante, muzică de cameră, lucrări corale, oratorii, muzică de teatru.
Dintre acestea însă numai lucrările pentru vioară – Concertul nr. 1, în sol minor op. 26 și Fantezia scoțiană pentru vioară și orchestră – au rămas în repertoriul interpreților, cunoscute ca partituri de mare virtuozitate și măiestrie.

Lucrarea a avut premiera pe 24 aprilie 1866, cu Otto von Königslow în rol solistic și Max Bruch la pupitrul dirijoral. Ulterior a fost revizuit iar noua versiune a fost prezentată publicului pe 7 ianuarie 1868, avându-l pe Joseph Joachim ca solist și pe Karl Martin Rheinthaler ca dirijor.
Unul dintre cele mai apreciate concerte romantice, lucrarea preia principiile componistice ale lui Felix Mendelssohn Bartholdy (renunțarea la introducerea orchestrală, trecerea de la o parte la alta se realizează cursiv, fără pauze etc). Acesta este structurat în trei secțiuni - Vorspiel: Allegro moderato (în sol minor), Adagio (în Mib major) și Finale: Allegro energico (în Sol major), dintre toate partea a doua bucurându-se de popularitate în rândul melomanilor, fiind considerată inima concertului.
Manuscrisul se află la Pierpont Morgan Public Library din New York, alături de semnătura compozitorului.

Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 de George Enescu

Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9, compusă în 1903 (prezentată publicului în primăvara anului 1903, la București, cu Enescu la pupitrul dirijoral), un unicat atât în creația enesciană cât și în istoria muzicii universale datorită originalității Preludiului la unison, prima parte a suitei, construită integral în discurs monodic, la unison, fără niciun fel de intervenție armonică ori polifonică, cu excepția unui timpan, în finalul părții.

Plasată stilistic între neoclasic și neobaroc, Enescu se folosește în lucrare de ceea ce folclorul îi poate oferi, respectând crezut după care s-a ghitat întreaga sa viață: „să te inspiri de la el, dar să-l lași în pace. Bucățile de folclor sunt giuvaeruri în sine, capodopere definitive de sine stătătoare, care trebuie respectate... Numai maeștri desăvârșiti vor putea să se atingă de ele fără să le altereze lucirea lor”.

Suita este construită în patru părți inrudite tematic (lucrarea este considerată suită ciclică, care acumulează timbral cu fiecare mișcare), Preludiul fiind gândit pentru 64 de coarde fără contrabas, cu intervenția unui timpan în final. În partea a doua, Menuet lent, este introdus contrabasul și zece instrumente de suflat, urmat de a treia secțiune, Intermezzo, ce aduce nou (față de primele mișcări) harpa și doi corni, aceste două secțiuni de factură neoclasică fiind caracterizate de rafinament și spontaneitate. Ultima parte, Final, reprezintă apogeul timbral al lucrării, completând aparatul orchestral cu două trompete, trei tromboni și un flaut piccolo.

O lucrare deosebită, care va răsuna pe scena Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, interpretată de Orchestra Simfonică, condusă de la pupitrul dirijoral de Vlad Maistorovici.

Violonistul Yuri Zhislin

Yuri Zhislin, solistul Concertului nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră op. 26 de Max Bruch pe care îl veți putea asculta în compania Orchestrei Simfonice ploieștene (dirijor Vlad Maistorovici), este unul dintre cei mai apreciați violoniști și violiști recunoscuți la nivel mondial, cu o activitate concertistică în calitate de solist și membru în formații camerale foarte bogată.

Yuri Zhislin violonist joi 10 oct

A urcat pe scene de prestigiu din peste 60 de țări din întreaga lume, alături de ansambluri orchestrale precum BBC Concert Orchestra, Oxford Philharmonic, Lithuanian Chamber Orchestra, Lithuanian Symphony Orchestra, Russian State Chamber Orchestra, Belgrade Philharmonic, Madeira Classical Orchestra, Santiago de Chile Symphony etc. I-a avut parteneri în formații camerale pe marii muzicieni Maxim Vengerov, Natalie Klein, Maria Joau-Pires, Sergei Nakariakov, Natalia Lomeiko.

Yuri Zhislin este câștigător a numeroase concursuri de interpretare, dintre cele mai importante fiind Sarasate International Violon Competition din Spania. A studiat la Royal College of Music din Londra, instituție în care a revenit ulterior în calitate de profesor de vioară și violă. Din 2011 are o colaborare constantă cu Oxford Philharmonic Orchestra în calitate de co-concertmaestru, participând la numeroase proiecte camerale ori conducând partida de corzi în diferite evenimente muzicale.

În 2004 a înființat camerata Ceaikovsky, alături de care a susținut turnee în America de Sud și Rusia, împreună înregistrând numeroase CD-uri pentru Naxos, SOMM Recordings, Nimbus Alliance ori Orchid Classics.

Violonistul, dirijorul și compozitorul Vlad Maistorovici

Unul dintre cei mai apreciați muzicieni (violonist, compozitor, dirijor, profesor) din România și de peste hotare, Vlad Maistorovici a urmat cursurile Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, unde a studiat vioara sub îndrumarea profesorilor Elena Istrate, Adrian Ceapă și Ioana Croitoru.

Vlad Maistorovici violonist dirijor compositor

La îndemnul pianistei Lory Wallfish a participat și a obținut o bursă integrală la faimoasa școală de muzică din Marea Britanie, Yehudi Menuhin School, unde și-a aprofundat studiile alături de Natalia Boyarsky și Lutsia Ibragimova. Au urmat universități de prestigiu precum Royal College of Music, (unde a studiat vioara cu Felix Andrievsky, compoziție cu Mark Anthony Turnage și Jonathan Cole și dirijat cu Patrick Bailey), Haute École de Musique Lausanne (master în solistică sub îndrumarea violonistului Pierre Amoyal), Scuola di Fiesole Florența (muzică de cameră cu Bruno Canino) și Universitatea Națională de Muzică din București unde a obținut diploma de doctor în muzică sub coordonarea maestrului Dan Dediu.

Și-a desăvârșit pregătirea muzicală cu Boris Kuschnir, Anna Chumachenko, Gordan Nikolich, Ivry Gitlis, Ida Haendel, Zakhar Bronn, Ferenc Rados (interpretare), cu Oliver Knussen, Colin Matthews (compoziție) și Magnus Lindberg la Festivalul de la Aldeburgh, cu Giaccomo Manzoni la Florența și a urmat cursuri de management și antreprenoriat muzical în cadrul Verbier Festival Academy, Keshet Eilon Mastercourse, Aurora Masterlcass.

Vlad Maistorovici a fost laureat a numeroase concursuri internaționale (de interpretare ori de compoziție, printre care amintim Marele Premiul de Compoziție la Concursul Internațional George Enescu, 2003) și a urcat pe cele mai impunătoare scene ale lumii alături de orchestre celebre, în calitate de solist, compozitor ori dirijor.

Bilete pentru acces în sală AICI

Bilete virtuale AICI

Evenimentul: Concert Simfonic - Vlad Maistorovici - Yuri Zhislin – 10 octombrie 2024

CITEȘTE ȘI: Teatrul „Toma Caragiu”, prezent la două festivaluri de prestigiu din țară

Back To Top