-
Cea de-a treia ediție a Artown Festival, desfășurată în luna octombrie în municipiul Ploiești, se apropie de final.
-
Evenimentul a transformat din nou orașul într-un atelier al artiștilor plastici și anunță că a produs reale „transformări urbane, prin picturi murale și intervenții”.
- Artown -
În perioada 4-20 octombrie 2024, municipiul Ploiești găzduiește numeroase intervenții artistice „care depășesc formele obișnuite ale realității”, fiind transformat de festivalul Artown într-o galerie de artă urbană. O serie de artiști naționali și internaționali au realizat până acum peste 15 picturi murale și 60 de intervenții de artă stradală pe pereții clădirilor din oraș.
A treia ediție Artown a reunit o selecție diversă de artiști, precum Pablo Luciano Panza (Argentina), Theodoro de Souza (Brazilia), Micaela Guedes și Carina Prazeres aka Time For The Oniric (Duo) (Portugalia), Anali Chanquia și Vanesa Galdeano aka MEDIANERAS (Argentina), Gabriel Pitcher (UK), El Rughi (Italia), Dzmitryi Kashtalyan (Polonia), Katie Green (Canada), Saddo, Mircea Popescu și Alex Baciu.
Potrivit organizatorilor, aceștia încă lucrează la picturile murale care „vor redefini peisajul urban și vor aduce o energie nouă și proaspătă fiecărui colț de perete inclus în festival”.
În 2024, Artown Festival a lansat, de asemenea, inițiativa NextGen Murals, dedicată tinerilor muraliști aflați la început de drum. Tineri artiști precum Poppy, gabipedeal, Elean, Pllanllna, Laetidraw și SCHIN și-au prezentat astfel viziunea creativă, contribuind la transformarea orașului Ploiești într-un spațiu viu.
Pe lângă picturile murale, o gamă largă de intervenții de street art desfășurate în spații publice și zone neconvenționale a fost inclusă în curenta ediție a festivalului. Printre artiștii care au reimaginat spațiile cotidiene și le-au transformat în „platforme de dialog urban” se numără Beatrice Arzoiu, Andrei Dinică, Daliana Elena Pavel, Delia Cîrstea, Elena Bobaru, Frukty, Maria Ionescu, Maz, Mimi Plesoianu, Raluca Ilaria Demetrescu, Atomei Andrei, Ana Cristina Toma și Vlad Pasca.
În ultimele zile ale festivalului Artown, străzile din Ploiești devin „o scenă în aer liber, unde poveștile vizuale se vor întâlni cu necesitățile spațiului urban”.
„A fi parte din acest eveniment înseamnă mai mult decât a admira arta – înseamnă a lua pulsul unui oraș în continuă mișcare și transformare, este șansa de a fi martor la metamorfoza orașului. Artown Festival este o celebrare a vieții urbane, o invitație la activism prin artă pentru un oraș mai colorat, mai viu și mai deschis pentru inovație!”
- transmit reprezentanții Artown, prin intermediul unui comunicat de presă.
- Uzina UZUC, cu o istorie de 120 de ani, a fost transformată cu această ocazie în Urban Zone of Unconventional Culture, un spațiu de evenimente.
- În cadrul celei de a treia ediții a festivalului Artown, Turnul de Pompieri a găzduit marți, 15 octombrie 2024, vernisajul unei expoziții de fotografie a artistului Cristian Sisea, aducând în prim-plan ideea vieții cotidiene ca spectacol urban suprarealist.
- Totodată, Artown a inaugurat, împreună cu arhitectul Alessandro Rocchi, un Pavilion de arhitectură care a găzduit, pe 13 octombrie, un recital de muzică clasică.
- Hala Zero a fost gazda tuturor evenimentelor majore ale festivalului și va continua să găzduiască evenimente chiar și după finalizarea sa, în weekenduri.
Programul și locațiile evenimentelor sunt disponibile în continuare pe site, pe pagina de Facebook, precum și pe pagina de eveniment a festivalului. Mai multe informații despre festival și program pot fi găsite pe pagina oficială: www.artown-festival.art. Evenimentul se desfășoară în spațiul public, iar intrarea este liberă.
Festivalul Artown este desfășurat sub egida programului Ploiești #LetsPLAY - Capitala Tineretului din România 2024, cu sprijinul Primăriei Municipiului Ploiești.