• „Eu lucrez cu arhetipuri!”, spune pictorul Ștefan Pelmuș, în timp ce ne arată simboluri, trimiteri arhaice, semne precreștine și începuturile unei lumi pe care o conturează în fiecare dintre pânzele sale.
• Arta lui Ștefan Pelmuș deschide o dimensiune unică, irepetabilă, la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești.
Cânt te afi într-o expoziție semnată de Ștefan Pelmuș, nu știi dacă să te oprești la o singură lucrare și să te apuci de citit sau să culegi tot ce poți din toate, deodată. O nouă dimensiune concepută de pictor prinde contur cu fiecare simbol, cu fiecare trimitere, cu fiecare înfățișare a elementelor ancestrale, fie ele egiptene, precreștine sau chiar creștine. Poate fi o lume care a existat, dar și o lume care ne poate înlocui după ce nu vom mai fi, așa cum el însuși mărturisește.
LIVE APH VERNISAJUL EXPOZIȚIEI „Ștefan Pelmuș”. Pictură 75” prima parte
LIVE APH VERNISAJUL EXPOZIȚIEI „Ștefan Pelmuș”. Pictură 75” a doua parte
LIVE APH VERNISAJUL EXPOZIȚIEI „Ștefan Pelmuș”. Pictură 75” a treia parte
Pictura lui Ștefan Pelmuș ne invită într-o altă formă de manifestare, ascunsă în potențialul de expresie al universului. Dar odată ajunși acolo, începem să recunoaștem puncte de reper rădăcinile omenirii: de la roata morii de apă care dezvăluie în ea simboluri creștine, precum peștera, peștele, câinele, vinul, floarea și spinii, până la spirala care dezvăluie sugerează o mișcare perpetuă, care ne arată că singurul lucru sigur este schimbarea.
Lucrările lui se așază ca spectacolele de pe diferite scene, fiecare desfășurându-se în sala ei, derulând în fața privitorului posibile variante a ceea ce a mai rămas sau a ceea ce s-ar putea structura într-o lume nouă, așa cum spune chiar autorul.
Scriitorul Florin Toma îl numește pe Ștefan Pelmuș „un extraordinar reprezentant al culturii românești, de o originalitate aproape ecrasantă, de un parcurs imaginativ la care mintea este obligată”.
„Ștefan Pelmuș a împlinit 75 de ani și peste 50 de ani de activitate. Pictorul își compune lucrările ca pe o scriere antică, în care, în loc de cuvinte, folosește imagini. Este un pictor absolut singular în peisajul artei românești și nu numai. Nimeni nu este ca el și ca el nu este nimeni. De altfel, chiar el spunea, la un moment dat, că nu are epigoni, pentru că este foarte greu să faci ceva în aceeași trenă a lui Ștefan Pelmuș”, ne-a declarat Alice Neculea, curatorul expoziției.
Lucrările sale atrag privitorul și îl determină în mod firesc să le citească prin simboluri mistice, mitologice, ezoterice. Recunoaștem Golum, Adam și Eva, Sisif, pocale, graaluri, cruci, totemuri cu grafica și stilistica absolut unice, în culori pure, puternice, care au, la rândul lor, propria încărcătură semiotică.
Unul dintre admiratorii și colecționarii pasionați ai lucrărilor lui Ștefan Pelmuș este Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Bistrița: „Am fost fascinat de talentul lui fabulos, de imaginația lui, de rigoarea lui de mare profesionist și de faptul că, deși face lucruri extrem de variate, niciodată nu se repetă. Este un artist de forță și de o personalitate excepțională. Dacă un artist se recunoaște prin capacitatea lui de a fi autor de forme noi, atunci Ștefan Pelmuș este, prin excelență, așa ceva”.
La evenimentul de deschidere a expoziției „Pelmuș75”, a fost lansat volumul „Policromii”, apărut la Editura Babel din Bacău, a doua carte de interviuri realizată de jurnalistul Sebastian Crăciun. Realizatorul Radio România Cultural este și PR al Uniunii Artiștilor Plastici din România. De această dată el ne propune 30 de interviuri cu personalități de primă valoare din lumea artelor vizuale românești. Apariția acestui volum sprijină campania „Viitorul artei”, astfel încât toate donațiile rezultate se vor transforma în premii pentru tinerii artiști plastici, la Concursul „Martha Bibescu”, organizat de Asociația Pro Valores la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în luna mai 2025.
GALERIE FOTO APH
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană