Cea de-a XIII-a ediţie a Consursului de interpretare a muzicii folk „Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre" s-a încheiat, ieri, în ropote de aplauze. La una dintre cele mai bune ediţii ale festivalului, au concurat tineri artişti din toată ţara, la un nivel care a obligat juriul să ofere 12 premii, în loc de nouă, câte erau stabilite iniţial de organizatori.
Voci lucrate, instrumentişti valoroşi, melodii atractive pentru public şi spectacol în toată puterea cuvântului. Tinerii artişti participanţi în acest an au privit concursul cu toată seriozitatea şi au dovedit că Festivalul Castanilor este unul dintre cele mai apreciate întâlniri de folk din ţară. Juriul, format din Mihai Cosmin Popescu (redactor la Radiodifuziunea Română, preşedintele juriului), Viorel Gavrilă (compozitor), Corneliu Irimia (directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu" Ploieşti), Mircea Baniciu (cantautor) şi Daniel Iancu (cantautor), a fost pus în situaţia de a acorda mai multe premii, deoarece „calitatea concurenţilor din acest an a fost mare, iar acest lucru a plasat Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre printre primele trei festivaluri de folk din ţară", după cum a precizat preşedintele juriului.
Iată câştigătorii:
Adela Ţiţescu, din Ploieşti, a primit premiul special Forever Folk, iniţiat de către cantautorul Daniel Iancu.
Premiul special Radio România Actualităţi, constând în înregistrări de melodii în studiourile televiziunii, a fost acordat grupului Open de Dor din Siret şi grupului format din Roxana Zăpârţan & Alexandra Sidor, din Cluj Napoca. Ioan Maliciuc, membru al formaţiei Open de Dor îşi va lansa cartea, marţi, la Biblioteca „Nicolae Iorga" din Ploieşti, unde va avea loc şi un recital de folk al grupului.
Premiul de creaţie al Festivalului Castanilor a fost acordat grupului Alutus din Slatina.
Votat de public, premiul de popularitate a fost câştigat, aşa cum era de aşteptat, de către grupul Folk Arhaic din Alexandria, grup care a uimit întreaga sală prin prezenţa scenică, instrumentaţie şi calitatea melodiilor, realizând un spectacol de neuitat.
Premiul pentru măiestrie instrumentală a mers la grupul Icarus din Botoşani, juriul stabilind că interpretarea lui Bogdan Pinghireac fiind una de excepţie.
Premiul de interpretare solist, din partea Casei de Cultură „I.L. Caragiale" a municipiului Ploieşti, a fost acordat lui Marius Dascău din Bârlad.
Două formaţii au câştigat, anul acesta, Premiul de interpretare grup din partea Casei de Cultură „I.L. Caragiale" a municipiului Ploieşti: Proiect Tivodar din Bucureşti şi Vox Harmony din Tg. Ocna, care, anul acesta, au venit cu melodii noi, componenţă nouă şi ritmuri apreciate de juriu.
Premiul BES, din partea sponsorului, a fost câştigat de către grupul Carouri din Cluj Napoca, vocea tinerei artiste reuşind să atragă atenţia tuturor membrilor juriului.
Participant pentru prima dată la Festivalul Castanilor, Petre Ancuţa din Tg. Jiu a obţinut, cu melodia compusă de el, Premiul special Gabi Dobre.
Trofeul Festivalul Castanilor – In Memoriam Gabi Dobre a fost obţinut de către Cosmin Vaman, melodiile sale cu mesaj reuşind să convingă juriul că a meritat marele premiu.
Festivalul Castanilor a fost, pentru ploieşteni, ocazia perfectă de a urmări recitalurile de excepţie programate de organizatori. Vineri seara, Andrei Păunescu & trupa „Totuşi", Daniel Iancu şi Vasile Şeicaru & Victor Hoajă au primit ropote de aplauze. Seara de sâmbătă a adus în faţa publicului ploieştean recitalurile Alexandra Andrei & Cosmin Vaman, Mike Godoroja & Blue Spirit, cu proiectul Roots, şi Mircea Baniciu, care au ridicat sala în picioare şi au prezentat show-uri care vor rămâne pentru multă vreme etaloane în spectacolele de blues şi folk de pe scenele ploieştene.