• Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor - In memoriam Gabi Dobre”, ediţia XXV, aduce pe scena Teatrului „Toma Caragiu” artiști îndrăgiți ai scenei românești.
• Iubitorii de folk au ocazia să-i asculte pe Marius Glonț & Chitara Prahovei, Paul Prisada, Zoia Alecu, Diana Porca, Cristi Dumitrașcu, Țapinarii și Fără Zahăr.
Organizat de Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti și Primăria Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, în perioada 15-16 noiembrie 2024, Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor - In memoriam Gabi Dobre” ajunge la ediţia XXV.
Festivalul Castanilor intră sub egida #Ploiesti - Capitala Tineretului din Romania 2024 și va readuce în fața publicului ploieștean nume cunoscute ale folkului românesc.
Vineri, 15 noiembrie, după concursul de interpretare a muzicii folk, pe scena Teatrului „Toma Caragiu” vor urca Marius Glonț & Chitara Prahovei, Paul Prisada și Zoia Alecu.
Chitara Prahovei este un proiect al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti , coordonat de profesorul Marius Glonț, care reunește mai multe grupuri folk, din Urlați, Tomșani, Măgurele, Drăgănești și Ploiești și care are drept scop promovarea muzicii folk în rândul tinerilor.
Cu fiecare spectacol, Chitara Prahovei transmite emoții puternice și povești care aduc laolaltă tradiția și inovația. Ei nu doar interpretează muzica folk, ci o trăiesc și o respiră, lăsându-se inspirați de istoria și cultura românească. Chitara, vioara, și vocea unică se împletesc într-un armonios dialog muzical, creând o experiență sonoră cu totul specială.
Compozitor, chitarist, solist vocal, folk-ist și publicist, Paul Prisada debutează pe Marea Scenă în 1974. Activitatea sa artistică este reliefată prin cele opt apariții discografice (4 vinyluri și 4 digipack-uri) și prin numeroasele difuzări Radio-Tv.
Paul Prisada este fondatorul, întemeietorul și liderul grupului Accent. Compozițiile sale au la bază textele poeților Mircea Dinescu, Ion Barbu, Francois Villon etc. Este adeptul folk-ului alternativ și autor al cărții „Chitaristul” care a ajuns la a treia ediție. Din 2023, Paul Prisada este Cetățean de Onoare al municipiului Tulcea.
Când spui Zoia Alecu, spui Folk. Artista, o voce impresionantă a scenei europene, s-a lansat în 1973 și a aniversat, în 2023, 50 de ani de viață în scenă. Nașul muzical este Doru Stănculescu care a auzit-o cântând și s-a îndrăgostit de vocea ei.
A cântat folk până în 1986, când a fost invitată să facă parte din Duo Stereo, alături de Crina Mardare, dar și din trupa Sfinx Experience. Folkul a căpătat valențe rock. A plecat în turnee în Europa, în peninsula scandinavă, timp de aproape 20 de ani, iar la începutul anilor 2000 s-a întors la marea dragoste, folkul. De-a lungul carierei sale, a lansat patru albume de autor - 𝑉𝑖𝑛𝑜 𝑎𝑖𝑐𝑖, 𝐶𝑎̆𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑚𝑎𝑐𝑖, 𝑃𝑟𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑙𝑢𝑝𝑖 și 𝑆𝑎̆ 𝑖𝑒𝑟𝑡̦𝑖, iar la cei 50 de ani carieră artistică a lansat un dublu album 𝐵𝑒𝑠𝑡 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝐵𝑒𝑠𝑡 𝑜𝑓.
Sâmbătă, 16 noiembrie, după Gala Laureaților, de la ora 19.30, pe scenă vor urca Diana Porca, Cristi Dumitrașcu, Țapinarii și Fără Zahăr.
„Iubesc muzica, cânt și compun despre mine, despre trăiri și despre viață. Cântecul mă reprezintă cel mai tare și sper ca prin muzica mea să se regăsească fiecare ascultător și să simtă ceea ce am de transmis”, spune Diana Porca.
Intensitatea muzicii pe care o cântă va fi convingătoare la Festivalul Castanilor din acest an.
Cristi Dumitrașcu este cantautor de folk, licențiat al Universității Naționale de Muzică din București realizator radio și televiziune, organizator și prezentator de spectacole. S-a lansat în folk la Festivalul Om Bun, unde în 1995 a câștigat Premiul 2, iar în 1997 Trofeul împreună cu trupa Contrapunct.
La începutul anilor 2000, a cântat împreună cu simbolul Pieței Universității, Cristi Pațurcă, iar mai târziua lansat trei albume cu trupa Circa 7 între 2002 și 2009, urmând, în 2011, un album de autor „Goală prin casă!”.
Din 2015 realizează emisiunea Folk Bun la Rock FM, este prezentator și organizator de festivaluri folk.
„Stimați intelectuali din Ploiești,
Formația vocal - instrumentală de două voci și o chitară Țapinarii vă invită sâmbătă, 16 noiembrie, la un concert rupt din viața reală.
Versuri sincere, fără dulcegării inutile, fară promisiuni și declarații siropoase.
Vă așteptăm cu drag la concert, indiferent de starea civilă!”. Așa arată invitația la fel de nonconformistă ca mesajele cântecelor pe care le-au pregătit Țapinarii pentru recitalul de la Ploiești.
Cu siguranță, Fără Zahăr este mai mult decât o simplă trupă. Ei aduc publicului, de fiecare dată, un spectacol complet, o experiență ce cucerește simțurile și mintea.
Cu versuri pline de ingeniozitate și interpretări muzicale rafinate, reușesc să transforme subiecte serioase în momente de umor autentic. Abordând stiluri diverse, de la folk și rock până la rap și pop, Fără Zahăr creează o atmosferă imprevizibilă și vibrantă la fiecare apariție. Satira și inteligența din versurile lor invită la o reflecție profundă asupra societății contemporane.
Biletele se găsesc la Agenția Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești.
Costul unui bilet este de 40 de lei pentru o seară și de 70 de lei pentru ambele seri. Prețul biletelor pentru elevi, studenți și pensionari este de 25 de lei pentru o seară și de 40 de lei pentru ambele seri.
Actualitatea Prahoveană și ArteFapte sunt parteneri media ai evenimentului.
Foto: Sorin Petculescu/ Festivalul Castanilor in memoriam Gabi Dobre – Ploiești/ Facebook
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană