Culoare, armonie geometrizată şi mai ales sensibilitate. Pe simezele Muzeului de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus" se află, în această perioadă, 24 de lucrări ale celebrei artiste indiene Kirani Soni Gupta, care a uimit o lume întreagă prin modul în care a pictat aspecte din zona sa natală.
Publicul ploieştean are ocazia, în această perioadă, să admire una dintre expoziţiile care rar pot fi întâlnite în România. „Tradiţii indiene" este o reflexie cu totul originală a culturii pe care artista Kirani Soni Gupta a adus-o în Ploieşti. „Artista Kirani Soni Gupta a avut numeroase burse de specializare în domeniul ei de activitate, în administraţie, inclusiv în Statele Unite. De acolo a şi pornit colaborarea noastră, prin Adrian Dediţă, coleg cu artista la aceste cursuri şi cel care a avut ideea acestei expoziţii. De mai bine de 20 de ani, Kiran Soni Gupta se ocupă foarte pasionat de pictură, a avut peste 20 de expoziţii importante, personale, expunând în multe oraşe mari din India, inclusiv în capitală, dar şi în Anglia, iar ecourile au fost extraordinare. Lucrările sunt aparte, iar publicul român se află în faţa unui nou limbaj plastic", a declarat Florin Sicoe, directorul Muzeului judeţean de Arytă „ion Ionescu Quintus", la vernisajul expoziţiei.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Excelenţei sale Ms. M. Manimekalai, ambasadorul Indiei în România, care a descris-o pe artistă drept „o personalitate în domeniul artei, nu doar ca artei plastice, ci şi al literaturii, fiind un scriitor foarte cunoscut. Este un pas important în înţelegerea artei şi ne mândrim cu realizările doamnei Gupta. Expoziţia este o reflexie a bogăţiei noastre culturale şi am fost bucuroşi să o aducem în România, care este o ţară, de asemenea, cu o mare diversitate şi bogăţie culturală, şi unde poate fi apreciată o asemenea expoziţie. Este o mare oportunitate de a cunoaşte mai bine cele două culturi", a menţionat ambasadorul Indiei.
„Este un moment foarte special pentru mine, şi mă bucur că am ocazia să îl împărtăşesc aici, cu admiratori ai artei. Este un vis devenit realitate: pictez de când eram copil şi mi-am dorit întotdeauna să îmi expun lucrările dincolo de graniţe. Iubesc arta şi fiecare trăsătură de penel este ca o mediaţie pentru mine. Este o meditaţie care mă transportă într-o lume a fericirii pe care sper că nu o voi pierde niciodată. Vreau ca profunzimea artei mele să o împărtăşesc în cât mai multe ţări. Această expoziţie mă ajută să înţeleg că arta nu are nicio graniţă şi nu se adresează unei rase, unei naţiuni sau unei clase sociale, iar bogăţia unei naţiuni este dată de tradiţiile, arta şi cultura sa. Această expoziţie de tradiţii indiene are 24 de lucrări, în care am încercat să arăt o parte din lumea Indiei, în special tradiţii din zona Rajastan. Vă lansez, totodată invitaţia de a vizita India şi de a expune acolo lucrările proprii", a menţionat artista.
„Tradiţii indiene" este prima expoziţie amenajată în Muzeul de Artă din Ploieşti după renovarea saloanelor principale, spaţiu capabil să scoată în evidenţă foarte bine lucrările. „Anul acesta, Muzeul a reuşit să organizeze trei expoziţii de mare valoare, ale unor artişti din afara graniţelor României. Această expoziţie reprezintă încă un pas înainte pe care îl facem noi în ideea lejerităţii circulaţiei artei şi a artiştilor în lume", a subliniat Valter Paraschivescu, unul dintre organizatorii evenimentului. Cât despre tablouri, „Este o explozie de culoare caracteristică ţării artistei, pentru că şi în costumaţia tradiţională se pot regăsi culorile din picturi. Pictura pe care o face Kirani Soni Gupta este una cu tentă figurativă, destul de geometrizată şi care prezintă compoziţii cu personaje care, la rândul lor, sugerează tradiţiile din ţara şi zona în care artista trăieşte. Sunt lucrări impresionante", a încheiat Valter Paraschivescu.
Tablourile artistei Kirani Soni Gupta vor rămâne pe simezele Muzeului Judeţean de Artă Prahova până pe 10 noiembrie 2012.