• Pe data de 2 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului.
• Ziua este însoțită de numeroase tradiții și superstiții.
Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea cunoscută în popor și cu denumirea de „Ziua Ursului” sau „Stretenia”, după numele vechi slavon, și se celebrează anual pe data de 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Domnului Iisus.
Datorită praznicului este cunoscută în zilele noastre pilda conform căreia mamele trebuie să își ducă nou-născuții la biserică la 40 de zile de naștere.
Potrivit scrierilor vechi, în această zi, Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și Iosif, iar pruncul Iisus a fost întâmpinat și ținut în brațe de Dreptul Simeon, pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie dedicat lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere, mai exact să fie botezat. Momentul aducerii lui Iisus la Templu este descris doar de Sfântul Evanghelist Luca.
CITEȘTE ȘI: Avocatul Poporului, alături de elevii prahoveni: „«Spune NU violenței!» nu trebuie să rămână un deziderat!”
La ortodocși, accentul sărbătorii se pune pe Mântuitorul Iisus, din acest motiv ziua se mai numește și Întâmpinarea Maicii Domnului, în timp ce la catolici, sărbătoarea o are în prim plan pe Fecioara Maria și se numește Curățirea Sfintei Marii.
În primele secole, sărbătoarea era celebrată pe 14 februarie, deoarece Nașterea lui Iisus era prăznuită împreună cu Botezul acestuia.
În anul 526, în timpul domniei lui Iustinian cel Mare, sărbătoarea a fost introdusă, în mod oficial, în calendarul răsăritean.
În 534, prin Decret imperial, împăratul Iustinian cel Mare a schimbat data de prăznuire din 14 în 2 februarie (40 de zile fiind socotite de la 25 decembrie, noua dată a sărbătorii Nașterii Domnului).
Întâmpinarea Domnului a rămas ca o importantă pildă, o îndatorire a mamelor de a duce pruncii la biserică la 40 de zile de la naștere, mai exact, pentru slujba de botez denumită „molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane”. Mama care a născut vine în biserică și, în numele familiei, îl aduce pe nou-născut ofrandă lui Dumenzeu, închinându-l la altar.
Întâmpinarea Domnului simbolizează întâlnirea umanității cu Dumnezeu în persoana lui Iisus Hristos. Este o celebrare a luminii divine care a venit în lume pentru mântuirea tuturor popoarelor. De aceea, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de „Sărbătoarea Luminii”, iar în multe biserici ortodoxe se face sfințirea lumânărilor, care simbolizează prezența luminii lui Hristos în viața credincioșilor.
Tradiții românești de Întâmpinarea Domnului
În vechime, în anumite zone ale țării, copiii erau unși pe față cu grăsimea de la urs pentru a fi puternici și feriți de boli.
Se spune că astăzi anotimpul rece se luptă cu cel cald.
Potrivit superstițiilor, se spunea că, dacă în această zi este soare și iese ursul din bârlog, acesta se sperie și se retrage, prelungind iarna pentru alte 6 săptămâni.
În schimb, dacă afară este înnorat, iar ursul nu își poate vedea umbra și rămâne afară, prevestește îmbunătățirea vremii și apropierea primăverii.
Preoții recomandă evitarea muncilor în această zi, Întâmpinarea Domnului fiind desemnată pentru odihnă, pace și apropiere de cei dragi. Tot astăzi, sunt sfințite bucate pentru pomană, în special mâncare gătită, lactate și vin.
Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că în această zi nu se lucrează, căci altfel cine va face asta, se va îmbolnăvi și i se va strâmba gura.
Bolnavii de „sperietoare” erau afumați cu păr de urs în această zi de sărbătoare.
De asemenea, despre Întâmpinarea Domnului se spune că este o zi rea, cu ceasuri rele, care aduce necazuri multe și nenorociri. Tot din popor se crede că cine se naște astăzi sau urmează să se căsătorească, va avea parte numai de necazuri și îi va merge rău în viață.
CITEȘTE ȘI: Lipsă de omenie și încălcare a legii. Câini abandonați în Ploiești
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană