Orchestra simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” a oferit recent melomanilor ploieşteni două concerte care au atras un mare număr de spectatori. Primul dintre acestea, dirijat de RADU CIOREI, a avut în program două capodopere ale muzicii romantice: Concertul nr.1 pentru pian şi orchestră de Johannes Brahms şi Simfonia a VI-a de Antonin Dvorak.
Echilibru şi sensibilitate
Tânărul pianist SHWAN SEBASTIAN, pe care publicul ploieştean îl cunoaşte încă de la primii săi paşi pe scenă în calitate de solist alături de o orchestră simfonică profesionistă, a făcut din nou dovada calităţilor sale incontestabile de muzician. Concertul de Johannes Brahms, piatră de încercare pentru orice pianist ca dificultate tehnică, a constituit o minunată ocazie pentru a-şi demonstra capacitatea de concentrare, tehnica de anvergură, echilibrul şi sensibilitatea. Spre marea bucurie a melomanilor aflaţi în sală, SHWAN SEBASTIAN a oferit ca bis o piesă de Liszt-Horowitz, o explozie de vivacitate şi culoare.
Partea a doua a spectacolului a fost dedicată Simfoniei a VI-a de Antonin Dvorak. Dirijorul RADU CIOREI a oferit o versiune interpretativă în care momentele de candoare au alternat cu cele pline de energice, de bucurie de a trăi. Echilibrul între valorile dinamice pe care le-a pretins din partea orchestrei a făcut ca intenţiile sale să fie mai uşor percepute de către auditori.
„Italianca în Alger” şi „Tablouri dintr-o expoziţie”
Cel de-al doilea concert, dirijat de ROMEO RÎMBU, a inclus trei piese de largă popularitate. În prima parte a spectacolului au putut fi ascultate două lucrări din creaţia lui Giacchino Rossini - uvertura operei „Italianca în Alger” şi Introducere, Temă şi Variaţiuni pentru clarinet şi orchestră. Muzica sugestivă şi plină de umor a uverturii a fost redată cu maximă acurateţe şi precizie tehnică în special de partidele de corzi.
Clarinetistul MIHAI AILENEI, solistul Introducerii, Temei şi variaţiunilor, s-a remarcat printr-o viziune interpretativă plină de sensibilitate, o grijă deosebită pentru detaliu şi pentru calitatea sunetului. Mai mult decât atât, publicul manifestându-şi entuziasmul la sfârşitul piesei, solistul a oferit ca bis o piesă de cu totul altă factură, „Oblivion” de Astor Piazzola, demonstrându-şi astfel polivalenţa şi disponibilitatea de abordare a unui repertoriu vast şi divers.
Partea a doua a programului a cuprins suita „Tablouri dintr-o expoziţie” de Mussorgski-Ravel. Diversitatea imaginilor şi caracterelor „creionate” de această suită a fost sugerată de dirijorul ROMEO RÎMBU printr-o interpretare în cadrul căreia s-a insistat foarte mult pe diferenţele dinamice şi pe alegerea unor tempo-uri cât se poate de adecvate pentru fiecare „tablou” în parte.
Programul propus de dirijorul RADU POSTÄ‚VARU pentru concertul de joi, 5 martie 2009, cuprinde uverturi şi arii din opere. Solişti vor fi soprana RODICA VICÄ‚, mezzosoprana SORANA NEGREA-STOICA, tenorul CÄ‚TÄ‚LIN MUSTAŢÄ‚ şi baritonul ŞERBAN VASILE.
Shwan Sebastian
Shwan Sebastian este absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, Facultatea de muzică, Secţia pian, (clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin) - în perioada 1998 - 2002 - şi al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare muzicală, Secţia pian, (clasa lector univ. dr. Vlad Dimulescu) - în perioada 2002-2003. Au urmat cursurile de master în solistică pianistică (2005-2007) la „Universitatea Transilvania” din Braşov - la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin.
În 1995 a fost prezent la cursuri de măiestrie în Elveţia, la Ftan, cu John York şi Paul Coker (Marea Britanie), iar în 1997 şi 1998, Master Courses la Braşov, România cu Lory Wallfish (S.U.A.) şi Carola Grindea (Marea Britanie).
Din 1992 până în prezent a obţinut majoritatea premiilor I la concursurile naţionale de gen (1992 - Premiul I la Concursul Naţional de Pian - Braşov; 1994, 1996 - Premiul I la Concursul internaţional „Jeunesse Musicales” - Bucureşti; 2002 - Marele Premiu „Constanţa Erbiceanu” la Concursul de pian „Mihail Jora” - Bucureşti; 2003 - Marele Premiu la Concursul internaţional „Pro Piano”, Bucureşti). Tânărul pianist, despre care Hans Karl Pesch scria în publicaţia germană „Bergische Zeitung” (ediţia din 27 martie 2001): „Un virtuoz absolut... recitalul tânărului pianist Shwan Sebastian a fost un eveniment extraordinar!”, a susţinut recitaluri şi concerte atât în ţară (între anii 1995-2005, a concertat alături de toate filarmonicile din România), cât şi în Germania, Italia, Elveţia, Ungaria. În 2006 a interpretat în primă audiţie în România piese de Charles-Valentin Alkan, Vladimir Horowitz şi Marc-Andre Hamelin. După turneul de anul trecut din Belgia, luna iulie a acestui an va aduce muzicianului debutul pe scena Wigmore Hall din Londra.