Joi, 14 mai 2009, în cadrul concertului orchestrei simfonice a Filarmonicii, Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI şi-a încântat spectatorii cu un program care a cuprins două lucrări monumentale care, de la momentul primei lor audiţii, au încântat melomanii de pretutindeni şi şi-au câştigat locul în repertoriul universal: Concertul în si minor op. 104 pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak şi Simfonia a III-a „Eroica” de Ludwig van Beethoven.
Arhitectură sonoră
Solistul Concertului de Dvorak, violoncelistul ADAM MITAL (Elveţia), în ciuda vârstei care ar duce cu gândul la entuziasmul şi impetuozitatea specifice tinereţii, a dat dovadă de echilibru, de maturitate interpretativă şi, cu acurateţe tehnică şi un sunet de o calitate deosebită, a oferit celor aflaţi în sală plăcerea de a asculta această adevărată „simfonie” cu violoncel care este - atât din punct de vedere al întinderii, cât şi din punct de vedere al arhitecturii sonore - Concertul op. 104. Calităţile de excepţie ale tânărului artist au fost extrem de evidente în special în partea a doua a cărei linie melodică degajă o nostalgie şi o tristeţe ce pot deveni, în unele momente, sfâşietoare.
La pupitrul dirijoral al orchestrei, Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI a oferit, la rându-i, publicului momente copleşitoare, de adâncă trăire interpretând Simfonia a III-a „Eroica” de Ludwig van Beethoven.
Un captivant concert de concerte
Spectacolul de joi, 21 mai 2009, este dedicat unui Concert de concerte. Sub bagheta dirijorului RADU POSTÄ‚VARU vor evolua EMANUELA GEAMÄ‚NU cu Concertul pentru pian şi orchestră de Paul Constantinescu, IOANA CRISTINA GOICEA cu Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Henrik Wieniawski, VIRGIL BÎRLÄ‚DEANU cu Sarabanda din Suita a II-a pentru orchestră de Johann Sebastian Bach în transcripţie pentru trombon şi orchestră şi CRISTIAN BUCIUMAŞ cu Concertul pentru fagot de Johann Nepomuk Hummel.