Dosarul în care fostul consilier al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu este arestat preventiv pentru presupuse infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani este disjuns dintr-un caz privind o tentativă de introducere frauduloasă în România a deşeurilor toxice de pe nava Flaminia, cunoscută drept "bomba plutitoare", blocată de 5 luni în Portul Constanţa.
Conform referatului procurorilor citat de HOTNEWS.RO, dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu total de 35 de milioane de euro, în care Păvăleanu a fost arestat preventiv alături de alte persoane, a pornit de la un alt dosar, deschis împotriva lui Răzvan Alexe, un apropiat al lui Păvăleanu şi al familiei preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care au iniţiat dosarul, cazul se referă la "deşeuri introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu pot fi utilizate în scopul pentru care au introduse".
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care au preluat dosarul mai departe, susţin ca au indicii că Răzvan Alexe ar fi încercat să transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la staţia de epurare aparţinând Rafinăriei Astra.
Magistraţii spun că deşeurile toxice de pe "bomba plutitoare" urmau să fie prelucrate la staţia de epurare a Rafinăriei Astra în condiţiile în care aceasta nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice de prelucrare a reziduurilor. De altfel, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a şi refuzat prelungirea autorizaţiei de funcţionare a statiei de epurare.
"În dosarul la care faceţi referire este cercetat Alexe Răzvan despre care există indicii că ar fi încercat să transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la staţia de epurare aparţinând Rafinăriei Astra, unde acestea urmau să fie prelucrate, în condiţiile în care staţia de epurare nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice de prelucrare a reziduurilor, motiv pentru care Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a şi refuzat prelungirea autorizaţiei de funcţionare", arată Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploieşti, într-o adresă transmisă jurnaliştilor de la HotNews.ro.
Staţia de epurare este deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, prin societatea New Century SRL. Firma este, la rândul ei controlată de societăţi off-shore întregistrate în Cipru, la capătul cărora se află Niculae. Administrator al New Century este Marcel Cadar, care este angajat şi la InterAgro, grupul de firme controlat de magnatul Niculae.
Cum a apărut dosarul evaziunii şi spălării de bani de 35 de milioane de euro
Dosarul deşeurilor toxice fusese început de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, în iunie 2013, cercetările fiind extinse, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, asupra a încă 7 persoane, printre care şi fostul angajat al Guvernului, Marcel Păvăleanu, care a lucrat şi pentru Răzvan Alexe.
În 30 septembrie 2013, fostul consilier din SGG Marcel Pavaleanu şi omul de afaceri Răzvan Alexe au fost pus sub urmarire penală alături de alte 6 persoane. Conform procurorilor, Alexe se află în străinatate.
În 19 octombrie, Păvăleanu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de alte 5 persoane, cazul fiind instrumentat de către Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploieşti.
Potrvit procurorilor, Păvăleanu şi ceialalţi inculpaţi s-au folosit de un lanţ comercial fictiv, în care erau incluse aproximativ 60 de firme de pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti, din care o parte aveau comportament tip "fantomă", simulând operaţiuni comerciale de achiziţie/livrare mărfuri şi servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.
Mircea Cosma despre încărcătura de pe Flaminia ce ar fi urmat să ajungă la Prahova: "Doar o cisternă încărcată cu apă"
Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost tolerant cu ideea ca încărcătura de pe Flaminia să fie decontaminată într-o staţie de epurare din Judeţul Prahova.
Mai mult de-atât, preşedintele Cosma spunea că încărcătura este o simplă "apă", considerând, astfel, că nu există niciun pericol pentru mediul înconjurător.
„Dacă anumite ape care conţin reziduuri petroliere nu vor putea fi tratate decât într-o staţie de rafinărie probabil că se va face la una dintre rafinăriile din judeţul Prahovam până la urmă vine doar o cisternă încărcată cu apă", a susţinut Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Alte ştiri Actualitatea Prahoveană despre Flaminia
Prefectul Judeţului Prahova nu are informaţii că deşeurile toxice vor ajunge la Ariceştii Rahtivani
Foto:
observatorulph.ro
Havariekommando
Sursa text: hotnews.ro