Compania care deține licența de exploatare a aurului de la Roșia Montană a fost pusă sub urmărire penală, săptămâna trecută, într-un amplu dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, informează RISEPROJECT.RO.
Extrasul firmei Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC), emis de Registrul Comerțului, arată că RMGC este anchetată penal, deși nu dezvăluie motivul oficial al investigației judiciare. RISE Project a aflat însă că problemele RMGC au apărut când procurorii prahoveni au descoperit că societatea minieră a efectuat plăți către o firmă din Ploiești implicată în rețeaua "Păvăleanu".
În acest dosar a fost arestat consilierul de la Secretariatul General al Guvernului, Marcel Păvăleanu. El este cercetat împreună cu doi interlopi prahoveni, fiica președintelui Consiliului Județean Prahova, mai mulți complici ai lor și zeci de companii abonate la contracte cu statul. Printre acestea din urmă se numără și Trans Expedition Feroviar – una dintre firmele grupului GFR (Grupul Feroviar Român) implicat în privatizarea CFR Marfă și patronat de Gruia Stoica și Vasile Didilă.
Directorul RMGC: "Nu comentez"
RMGC a plătit peste un milion de lei către Kadok Interprest – o firmă cu domiciliul fiscal în Ploiești pe care procurorii o califică drept „fantomă". Informația figurează într-un referat întocmit de anchetatori în luna octombrie. Kadok Interprest SRL este investigată în cazul "Păvaleanu", fiind acuzată de operațiuni comperciale fictive în cadrul unui circuit de spălare de bani pus la punct de membri influenți ai PSD Prahova.
Miercuri, 27 octombrie, Registrul Comerțului a publicat mențiunea oficială care arată că RMGC este urmărită penal. În aceeași zi, casa de avocatură "Țuca, Zbârcea și Asociații", care reprezintă corporația minieră, a precizat pentru RISE Project : „Până la această oră, nu am fost informaţi de către reprezentanţii Parchetului despre începerea vreunei urmăriri penale împotriva RMGC. Înţelegem, din informaţii care ne-au parvenit indirect, că una dintre societăţile comerciale de la care RMGC a achiziţionat niște bunuri este supusă urmăririi penale, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus extinderea cercetărilor şi asupra tranzacțiilor derulate cu toate societăţile comerciale cu care această firmă a avut raporturi contractuale. Din informaţiile care ne-au parvenit indirect, extinderea cercetărilor vizează astfel 43 de societăţi comerciale, printre care şi RMGC, făr să fie vizată nicio persoană angajată la companie sau din conducerea acesteia. Am solicitat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti să ne fie comunicate toate actele referitoare la această situaţie".
Contactat azi de RISE Project, Dragoș Tănase, directorul general al RMGC, a declarat: "Nu vreau să comentez această situație. Departamentul nostru de PR va da toate lămuririle necesare".
Potrivit bilanțului oficial, RMGC a avut încasări anul trecut de doar 393.000 de lei – adică de trei ori mai mici decât suma pe care a plătit-o firmei Kadok Interprest din Ploiești. Mai mult, în 2012, corporația RMGC a înregistrat pierderi de 111,5 milioane de lei.
RMGC este controlată de compania canadiană Gabriel Resources Ltd, care deține 80,69% din acțiuni. Restul participațiilor (19,31%) aparțin societății de stat Minvest Roșia Montană SA – a cărei înființare a fost aprobată de guvern în luna aprilie a.c., special pentru a gestiona cota din RMGC. Noua firmă a fost desprinsă atunci din compania națională Minvest SA Deva. Pe 20 noiembrie 2013, Guvernul a mutat societatea proaspăt înființată înapoi la Ministerul Economiei, după ce în ultima jumătate de an a fost coordonată de ministrul marilor proiecte, Dan Șova. Decizia a survenit în contextul respingerii în Parlament a proiectului de lege privind afacerea de la Roșia Montană.
Și grupul lui Gruia Stoica, în vizor
Într-o situație similară se află și compania Trans Expedition Feroviar, fondată de firma-mamă (Grampet) a Grupului Feroviar Român – controlat de Gruia Stoica și Vasile Didilă.
Tot la Registrul Comerțului apare mențiunea că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dispus, pe 20 noiembrie, urmăriea penală fața de firma grupului GFR "sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani".
Și Trans Expedition Feroviar a pompat 1.674.000 lei în contul firmei-fantomă Kadok Interprest din Ploiesti, folosită de gruparea Păvăleanu ca instrument de spălare de bani. După ce au studiat extrasele de cont bancar ale SRL-ului de tip bidon, procurorii din Ploiești au inserat această informație în referatul privind propunerea de arestare a inculpaților din dosar. În acest caz sunt cercetate peste 75 de persoane fizice și juridice.