În 2013, unii au protestat, alții au încasat. Cei care au câștigat efectiv bani din afacerea “Roșia Montană” au fost politicieni influenți, afaceriști controversați, academicieni cunoscuți și toate televiziunile importante din țară.
În prezent, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care deține licența de exploatare a aurului la Roșia Montană, este urmărită penal pentru spălare de bani. Corporația a intrat în atenția procurorilor după o tranzacție de peste un million de lei cu una dintre “firmele-fantomă” anchetate în dosarul “Păvăleanu” – caz în care a fost arestat un consilier de la Secretariatul General al Guvernului și în care DNA cercetează legături politice cu șefi din PSD.
RISE Project a urmărit traseul banilor în acest caz, investigând și tranzacțiile RMGC din acest an. Cele purtătoare de TVA sunt declarate la Fisc, iar Fiscul grupează aceste informații într-un așa-numit “Dosar de inspecție fiscală”. RISE Project a obținut dosarul fiscal al RMGC și a analizat plățile efectuate de corporația minieră în 2013.
În decursul acestui an, televiziunea de știri România TV (RTV) a încasat 1.542.721 lei de la RMGC. Informația reiese din două tranzacții înregistrate la Fisc. Televiziunea RTV funcționează pe firma RTV Sattelite Net care, de altfel, a încasat banii de la societatea minieră. Patronul din acte al televiziunii este un cetățean de 29 de ani din Ploiești, pe nume Radu Mihai Tronaru. Pe acesta, însuși magnatul Sebastian Ghiță l-a reprezentat în relația RTV cu CNA. Tot un ploieștean este directorul general al televiziunii. Îl cheamă Alexandru Iacobescu și îi datorează lui Sebastian Ghiță fix 90.300.000 de euro. Acest împrumut e menționat în declarația de avere depusă de Ghiță la Parlament.
Sebastian Ghiță este deputat PSD, la primul mandat, și membru al comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Înainte de alegerile din 2012, era afacerist prosper și sponsor oficial al PSD (anterior, și al PDL). Ghiță este cel care a fondat corporațiile IT Asesoft și Teamnet International, abonate la contracte publice cu statul și care s-au dezvoltat în ritm alert încă de pe vremea guvernului Năstase. Deși, în calitate de om de afaceri, Sebastian Ghița ocupa un loc fruntaș în topurile Capital – în prezent, deputatul Sebastian Ghiță nu mai deține, oficial, nicio firmă. Declarația sa de interese îi menționează doar statutul de membru în Consiliul Național al PSD.
"Asta-i piața publicității. Eu n-am de unde să știu dacă aceste tranzacții (RMGC – RTV) au afectat politica editorială a postului România TV, adresati-vă lor. Eu nu mă ocup de postul TV, nu înțeleg de ce mă sunați pe mine. ", a reacționat Ghiță la întrebarea RISE Project.
Glar Construct SRL din Ploiești, o altă firmă legată de Sebastian Ghiță, a primit 2.599.319 de lei de la RMGC, în acest an. Glar Construct a construit case pentru sătenii relocați din Roșia Montană care stăteau în calea excavărilor miniere. Pe propriul website, Glar Construct arată că a devenit partener cu RMGC încă din 2011, când i-a fost încredințat un contract pentru construirea a 6 case în cartierul Recea din Alba Iulia. „Acest proiect este unul de o importanță deosebită pentru noi, atât din perspectiva laturii sociale a acestuia, cât și datorită posibilitaților viitoare de dezvoltare a parteneriatului cu RMGC.", scrie pe pagina de web a Glar Construct. Cartierul Recea a fost inaugurat în 2009, cînd RMGC aprecia că a investit 32 de milioane de dolari pentru construirea a 125 de case.
Sebastian Ghiță a intrat în firma Glar Construct în 2005 și, șase ani de zile, până în 2011, a figurat în acționariatul SRL-ului alături de prietenul său din liceu, Gabriel Anghel zis "Ceață". Dar asta, până recent, când Ghiță a ieșit formal din toate afacerile. Glar Construct face parte din consorțiul care a descărcat deșeurile toxice de pe controversata navă Flaminia. Întrebat de RISE Project, Sebastian Ghiță susține că nu mai are niciun fel de relație cu firma Glar Construct "de foarte multă vreme". Totuși, anul trecut, pe 14 august, Glar Construct a pus un gaj in favoarea firmei 2K Telecom din Ploiești pentru o scrisoare de garantie de la BCR. Garanția Glar Construct constă într-o poliță de asigurare si o ipotecă pe un depozit colateral. Aceeași poliță garantează si un împrumut luat de holdingul Asesoft cu trei luni mai devreme, în data de 12 iunie 2012. Firma 2K Telecom este deținută și administrată de fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru, iar Asesoft e afacerea fanion a familiei. Garanțiile pentru 2K Telecom și Asesoft sunt valabile până în august 2017 și, respectiv, iunie 2017.
Relația apropiată dintre premierul Victor Ponta și Sebastian Ghiță este de notorietate, asumată de ambii. Acest subiect e folosit frecvent în războaiele dintre palatele Cotroceni și Victoria, chiar dacă ambele sunt conduse de doi suținători consacrați ai proiectului minier.
Documente despre tranzacţii pe Riseproject.ro