Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Dezvăluiri

Nu a început bine anul, că Prahova deja zornăie de caşcavalul atribuirii mai multor lucrări preferenţiale pe bani publici la achiziţii care mai de care mai măsluite. Dacă în ediţia de azi mai avem un exemplu în altă pagină cu nea Mircea Viteazul şi sereiştii în rezervă de la UTI Systems, aici, în pagina 3, ieşim din Ploieşti pentru a merge la aer curat, în Baicoi, ne scuzaţi. Pentru că, de la aerul ăsta rarefiat, primarul Stătescu a luat-o, efectiv, razna, şi organizează licitaţii în care caietele de sarcini sunt atât de banal păcălite încât şi un copil de la o grădiniţă particulară şi-ar da seama că şmenul îşi are comisionul său la afacere. Dezvăluim, în rândurile următoare, o nouă reţetă de fentat legea, prin care iese câştigător cine trebuie, în detrimentul celui care, de fapt, ar fi meritat să câştige.

TUN DE MILIOANE DE EURO LA BÄ‚ICOI / STÄ‚TESCU, CONTRACTE CU DEDICAŢIE

Mai pe scurt, Primăria oraşului Băicoi a organizat, la data de 28 decembrie o licitaţie pentru lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări de străzi în oraşul Băicoi, ne scuzaţi! Licitaţia a fost de tip „deschisă”, adică se putea înscrie oricine îndeplinea condiţiile impuse de autoritatea contractantă, adică primăria lui Stătescu, şi privea încheierea unui acord - cadru cu un singur ofertant pentru lucrările de care vorbeam mai devreme. Valoarea lucrărilor este de 16 milioane de lei fără TVA, deci un contract destul de interesant pe praful ăsta. Din această cauză, probabil, apar şi şmenurile, ca să iasă cine trebuie să mănânce o pâine, şi nu singur, intuim noi răutăcioşi din fire. 

Caietul de sarcini tailandez e mai bun decât masajul

La licitaţia din Băicoi nu au participat mulţi constructori, din cauza unui caiet de sarcini întocmit de către autoritatea contractantă suficient de descurajant pentru eventualii obraznici care ar veni să participe la procedura de achiziţie pe căi cinstite. Înainte de a derula filmul licitaţiei, trebuie să ştiţi, stimaţi cititori, că domnul bugetar Stătescu, primarul urbei Băicoi, ne scuzaţi!, a fost într-un sejur în Tailanda, exact în perioada dintre deschiderea ofertelor şi anunţarea câştigătorului. Întors în 17 ianuarie de la însorita Tailandă, lui Stătescu i-au fost suficiente trei zile pentru a da soluţia câştigătoare pentru licitaţie, gândindu-se, probabil, la alte ţări însorite unde muşchiul lui ar putea să se bronzeze. 

O găinărie de doi lei

Ca să vedem şmenul, este suficient să radiografiem procedura de atribuire a contractului din caietul de sarcini gândită de administraţia locală unde cu onor conduce Stătescu. Factorii de evaluare a ofertelor sunt simpli, de parcă trăim experienţa unei licitaţii rurale de doi lei, nu a unui contract de patru milioane de euro pentru un oraş măricel cum este Băicoiul. Criteriile de atribuire sunt preţul cel mai scăzut, adică cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic. Dar, la factorii de evaluare, necuratul şi-a băgat coada şi a transformat caietul de sarcini într-o panaramă, alcătuind punctajul astfel: pentru preţul ofertei se acordă 70 la sută, iar 30 la sută se acordă pentru „programul calităţii propus pentru execuţia lucrării”. Dacă nu aţi înţeles nimic din punctul doi, trebuie să recunoaştem că nici noi. Dar ce putem intui, deoarece contractul prevede execuţia lucrărilor plus proiectarea, rezultă clar că nu poate fi un program al calităţii bine conturat, deoarece nu există proiect la data licitaţiei. 

Chipul şi asemănarea câştigătorului

Mai departe, şmecherii lui Stătescu care au alcătuit caietul de sarcini ne uimesc, divizând cei 30 la sută alocaţi pentru programul calităţii în alte trei criterii, fiecare a câte 10 puncte: „a) Rigurozitatea descrierii sistemului aplicat tehnologiei propuse, b) gradul de acoperire a cerinţelor de calitate prin procedurile tehnice de execuţie care urmează a fi aplicate şi c) planul efectiv de control propus a fi adaptat la lucrare”. Cu alte cuvinte, o vrăjeală prin care din acest capitol se poate direcţiona cine trebuie să câştige lucrarea, pentru că nişte factori arbitrari lăsaţi la îndemâna şi aprecierea comisiei de licitaţie de la Băicoi City, nefiind posibil să cuantifice astfel de criterii de la oferta unei firme faţă de cealaltă ofertă concurentă, deoarece legea în România este una şi aceeaşi chiar şi la Băicoi, normativele din construcţii aplicându-se peste tot, pot mânări licitaţia, mai pe scurt, acordând câte puncte vor ei, în funcţie de priceperea lor şi capacitatea lor de a pleca în Tailanda.

Băicoiul plăteşte mai mult

Din păcate pentru locuitorii Băicoiului, primăria nu apreciază preţurile mai mici, dacă sunt de la firma care nu trebuie să câştige licitaţia, ci optează pentru nişte preţuri mai mari, dar dacă e din famiglie e bine, capisci? Deja intuiţi faptul că cei care nu sunt în graţiile lui Stătescu au venit cu preţurile mai mici decât favoriţii, care erau să facă infarct când au văzut că întreaga licitaţie poate fi dată peste cap în mod nefavorabil pentru aceştia. Dar, aşa cum vă spuneam mai devreme, capitolul doi i-a îmbujorat pe bucureştenii de la firma Euro Grup DG Transport, o firmă înfiinţată în 2008, a cărei experienţă deja o putem intui, dar cărora li s-a făcut cadou un punctaj mai bun la programul calităţii, pe care Stătescu şi experţii săi din primărie l-au apreciat ca extraordinar, chiar dacă, scriptic, nu poate fi dovedit, deci comparat decât la definitivarea proiectului tehnic. Care, aşa cum vă spuneam, nu există decât după desemnarea câştigătorului care are obligaţia de a-l întocmi. Vă distraţi? Şi noi, dar staţi aşa, că n-am terminat.

Neregula

Ca nişte ziarişti nepricepuţi ce suntem, ne-am uitat şi noi la alte licitaţii organizate de entităţi administrative de stat mult mai pricepute şi experimentate, de exemplu Compania Naţională de Investiţii, şi am observat, în nepriceperea noastră, că peste tot, programul calităţii se cere a fi menţionat, dar nicăieri nu este cuantificat separat, adică în puncte care ar putea favoriza la o licitaţie un anumit client. Ca să înţelegeţi, dacă undeva scrie că se acordă 30 de puncte pe planul calităţii, dacă acesta există în ofertă, i se acordă respectivei societăţi 30 de puncte, nimeni nu îşi asumă decizia de a calcula, la acest stadiu incipient, că un plan al calităţii este mai bun la un ofertant decât la altul. 

Toate drumurile duc la DNA

Contactat telefonic, patronul societăţii care a ieşit pe locul doi prin această miraculoasă procedură de achiziţii, ne-a declarat că a acţionat primăria Băicoi în judecată şi că este posibil ca şi procurorii DNA Prahova să mănânce o pâine pe subiectul ăsta. De altfel, patronachele ţepuit în licitaţie ne-a mai dat un pont, care ne-a dat pe spate.
Odată ce contractul cuprindea patru contracte subsecvente, de câte patru milioane de RON fiecare, patronul ne-a şoptit că la capitolul „lucrări similare” din caietul de sarcini minunat, autoritatea a cerut ca competitorii să fi executat, pentru a fi în cărţi, o lucrare similară de fix suma de 3.700.000 RON.
Astfel că, procurorii DNA ar putea înţelege mult mai uşor direcţia clară şi precisă pe care acest contract urma să o ia, din dorinţa primarului, patronul fiind sigur că societatea respectivă avea, probabil, un contract apropiat de valoarea stipulată de primărie în caietul de sarcini. 

Mai mult de atât, firma prietenă a trecut la o serie de intervenţii pe la diverşi prieteni suspuşi pentru a intimida firma pierzătoare la licitaţie (după algoritmul băieţilor deştepţi din Băicoi) şi a o determina să renunţe la contestaţie. Mai precis, un băiat care se recomanda comisar-şef la Garda Financiară Bucureşti l-a sunat pe patron şi i-a şoptit, prietenos, să stea cuminte. Asta ne-a distrat la maxim. Se pare că, dacă unora le place Tailanda, alţii pur şi simplu sunt înnebuniţi de sejururi la pârnaie pentru ameninţări şi trafic de influenţă. Revenim cu amănunte.

Back To Top