Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Prahova a definitivat procedura de atribuire a unui contract de achiziţii publice care are în vedere modernizarea sălii de şedinţe mari (500 de locuri) din clădirea administraţiei judeţene. Cu alte cuvinte, în urma licitaţiei publice desfăşurate, controversata societate UTI Systems, membră a grupului de firme UTI în care mişună o mulţime de ofiţeri de informaţii activi sau în rezervă, primeşte de la consiliul judeţean aproape două milioane de euro pentru a monta instalaţii antifum, instalaţii video şi alte câteva mărunţişuri fără de care suntem convinşi că aleşii locali de la judeţ efectiv nu îşi mai puteau desfăşura activitatea lor în slujba cetăţeanului prahovean. Administraţia condusă de Mircea Cosma varsă, astfel, în buzunarele unei societăţi afiliate regiilor SRI de afaceri, care câştigă în ţară cele mai mari contracte de achiziţii cu instituţiile statului român, o căciulă de bani, într-un an în care criza distruge speranţa de mai bine a contribuabililor.
Am transpirat de emoţie şi suntem chiar onoraţi, într-un fel, să aflăm că ditamai grupul UTI Systems s-a deranjat să vină până la Ploieşti la un mizilic de licitaţie de două milioane de euro. Spunem asta pentru că ştim rulajul acestei companii, care nu participă la licitaţii decât dacă suma aflată în joc sare de zece milioane de euro.
Cu cine s-a întovărăşit Mircea Cosma
Noi deja intuim o frumoasă idilă de dragoste între administraţia judeţeană condusă cu atâta pricepere şi cumpătare de domnul Mircea Cosma şi grupul UTI. Şi pentru a şti contribuabilul prahovean rupt în dos unde se duc banii săi, ne permitem să facem o succintă prezentare a acestui grup de firme.
Preşedintele şi fondatorul grupului UTI - companie abonată la contracte publice de sute de milioane de euro - se cheamă Tiberiu Urdăreanu, maior în rezervă emanat din structurile de informaţii ale statului român. Domnul patron este fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri în perioada în care nea Nicu, cu cele patru clase ale sale, ocupa prima pagină a „tutulor” manualelor din Românica. Lucia Urdăreanu, soţia lui Tiberiu, provine din Direcţia de Informaţii a Armatei, unde, oficial, a predat cursuri de engleză cadeţilor. În prezent, ea este directorul de comunicare al holdingului UTI, conform publicaţiei Evenimentul Zilei. Transformat de-a lungul timpului într-o pepinieră de înalţi foşti ofiţeri de informaţii, grupul UTI furnizează sisteme de securitate, militare şi de comunicaţii. Piaţa preferată: societăţi strategice ale statului român.
Filiera PSD - reţeta succesului
UTI este recunoscut ca fiind un grup de firme abonat la banii publici. Prin relaţiile cultivate în cadrul serviciilor speciale de informaţii ale statului român, firma a dezvoltat, de la începutul anilor 90, când şi-a început activitatea, până în prezent, o cifră de afaceri anuale de aproape 200 de milioane de euro. Fiul generalului comunist Urdăreanu a avut o relaţie specială cu Sergiu Medar, fost şef al spionajului militar şi ex-consilier prezidenţial. Numele soţiilor celor doi s-au regăsit, la un mement dat, în acţionariatul unei firme din cadrul grupului UTI (Sorral International). Conform, evz.ro, o altă conexiune a patronului UTI este cea cu influentul general Vasile Ionel, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Române. Dacă, în prezent, Ionel lucrează pentru grupul UTI, în trecut el a fost consilierul prezidenţial al lui Ion Iliescu, după ce a ocupat diferite funcţii-cheie în armata regimului ceauşist.
Pentru grupul UTI a prestat şi fostul şef al STS, generalul Tudor Tănase, personaj controversat, de numele căruia se leagă mai multe scandaluri de corupţie şi suspiciuni de poliţie politică. Tănase a fost directorul UTI Systems, cea care a câştigat acum contractul de prestări servicii cu Consiliul Judeţean Prahova, firma care a instalat sisteme integrate de securitate la centrala nucleară de la Cernavodă. Venirea PSD la putere în 2001 l-a propulsat pe Tudor Tănase în fruntea STS, serviciu care a derulat apoi un megacontract cu grupul UTI în 2003. Partener cu Urdăreanu este şi generalul MApN Dumitru Aelenei - administrator la UTI Trading SRL şi acţionar indirect la ICE Felix, fosta întreprindere de calculatoare a Securităţii. După cum vedeţi, şezuturile consilierilor judeţeni vor fi radiografiate şi monitorizate de echipamentele unor securistoizi profesionişti, de care suntem siguri că Mircea Cosma va nutri o mândrie eternă.
Istoria succesului pe bani publici al UTI
În 1993, Securitatea a dovedit că nu mai e ce-a fost odată, implicându-se activ în economia de piaţă. Şi unde se putea mânca cea mai bună pâine, dacă nu chiar de la instituţii care aveau înscăunaţi în funcţia de manageri tot oameni din vechea gardă, aşa cum la Prahova am avut la Bancorex frumoşii ochi albaştri ai domnului Nicolae Bălănoiu, trăiţi'! UTI a securizat reţeaua sediilor Bancorex, transferate apoi către BCR. Eximbank, actuala bancă de comerţ exterior, a fost al doilea mare client.
Conform cotidianului Evenimentul Zilei, lista clienţilor UTI a fost completată de Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Direcţia Generală a Vămilor, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Naţional de Artă, RENEL, CONEL, Petrom (când era încă de stat), RATB, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor sau Romatsa. Recent, Metrorex a achitat holdingului de securitate o factură de 11 milioane de euro pentru instalaţii de detectare a incendiilor. UTI a luat bani şi de la serviciile de informaţii. Societatea a livrat către SPP dispozitivele pentru controlul tehnic antiterorist, iar în 2003, STS i-a comandat un soft de cheie publică.
La Constanţa-n Casino...
Nici obiectivele strategice de transport n-au scăpat: cel mai controversat contract încheiat de UTI este cel de securizare a Portului Constanţa, care i-a băgat în conturi peste 60 de milioane de euro. Alte 30,5 milioane de euro au fost încasate de la Aeroportul Otopeni.