Actualitatea Prahoveană vă prezintă, în rândurile următoare, o nouă poveste de groază pentru cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite. În rolul principal se află, cu onor, Primăria Bucov, iar în cel secundar, ca întotdeauna, suntem noi, cetăţenii simpli. Despre cum s-a gândit, la început de an, Primăria Bucov să încalce legea, anulând, prin consiliul local, o concesiune, citim în rândurile ce urmează. Asta ca să înţeleagă şi oamenii din Bucov de ce vor rămâne fără apă la robinet. Că, deh, interesul de afaceri primează, nu cetăţeanul, aşa cum ne-a obişnuit statul în Românica de atâta amar de ani.
Despre comuna Bucov se pot spune multe. Noi, prahovenii, ştim că în Bucov se află cartierul ăla de fiţe pentru construcţia căruia a fost raşchetată jumătate de pădure acum zece ani, acolo unde şmecherii judeţului se retrag seara, de la birou, pentru a se lăfăi în vilele lor, pe fundalul sonor asigurat de răgetele leilor de la grădina zoologică. Aşadar, stimaţi cititori, la Bucov se întâmpă multe. De la condiţii de lux, până la mizerie e cale scurtă. Pentru că, la nici doi paşi de reşedinţele de fiţe, se află, tot în această comună, zona Pleaşa, ce aparţine tot de administraţia locală condusă cu atâta pricepere de liberalul Ion Savu.
Colonia Pleaşa riscă să rămână fără apă
Atât de priceput este Savu în conducerea treburilor administrative, încât mai are puţin şi îi lasă pe locuitorii din Pleaşa fără apă potabilă la robinete, dintr-un simplu moft: nu îi mai place de faţa operatorului care deţine concesiunea serviciului de alimentare cu apă, societatea care asigură alimentarea localităţii, şi vrea să îl dea afară pe acesta pentru a face loc altor băieţi deştepţi, care îşi freacă bucuroşi, deja, mâinile la gândul că Savu îi va trimite la ei acasă pe ăştia de la Jovila.
Că oamenii au făcut nişte investiţii în zonă, că de ani de zile merg pe pierdere, asigurând serviciul de alimentare cu apă, conform contractului, fără a beneficia de protecţia autorităţilor locale, că au un contract perfect în derulare – toate aceste motive nu stau în picioare dacă şmecherii de consilieri de la Bucov, în frunte cu primarul Savu, s-au pus cu răul pe concesionar. Să vedem, aşadar, cum domneşte legea în Bucov şi, mai ales, cine va plăti oalele sparte de pe urma acţiunilor aiuristice ale administraţiei locale. Adică, mai pe scurt, oameni buni, vom vedea de ce le va rugini robinetul celor din colonia Pleaşa, unde operatorul este şi proprietarul reţelelor de apă şi canal.
Cu japca, afară!
La începutul acestui an, cutia de scrisori a firmei Jovila, societate care asigură alimentarea cu apă în mai multe localităţi prahovene, s-a speriat, pur şi simplu, când a fost vizitată de o înştiinţare venită din partea Consiliului local Bucov, prin care societatea era notificată asupra faptului că acest for local a luat decizia rezilierii „unilaterală” a contractului, adică fără efect juridic, la ultima şedinţă de consiliu din ianuarie. Aşa, pur şi simplu, din banalul motiv că aleşilor locali de la Bucov nu le mai place faţa celor de la Jovila. Motivaţia gestului cuprins de hotărâre este mai mult decât penibil, ajungând să fie ilegal şi imoral.
Primarul „Gică-contra”
Pentru cei care nu cunosc situaţia, un prestator de servicii de nivelul celor de la Jovila pare aşa, din afară, un monstru care suge banii oamenilor, tăind facturi cu nemiluita. Dacă, însă, calculăm costurile de întreţinere a reţelelor, salariile şi, mai ales, creşterile de preţuri în general, ştim cu toţii că, fără ajustări tarifare justificate de mărirea generală a costurilor, orice societate şi-ar rupe gâtul. Jovila a început să lucreze cu Primăria Bucov în anul 2002, iar de atunci, în ciuda creşterilor de preţuri, de salarii pentru angajaţi, autorităţile, adică Consiliul Local, în frunte cu primarul Bucovului, i-au respins în toate şedinţele cererile operatorului prin care acesta nu dorea altceva decât mărirea tarifului măcar pentru acoperirea costurilor de consum. Aşa s-a ajuns la situaţia în care operatorul şi-a declarat reorganizarea judiciară, fiind înţepat, prin această metodă de refuz a măririi preţului conformă cu creşterea cheltuielilor de întreţinere.
Cu alte cuvinte, eu, Jovila, livrez apă către cetăţean la un preţ astăzi, în care includ costurile de curent, cu salariaţii mei şi sunt la limită, iar de mâine curentul se scumpeşte, salariile cresc pentru că şi salariul minim pe economie din România anului 2010 nu mai e acelaşi cu cel din 2006 să spunem. Şi tot eu, Jovila, ţinând cont de faptul că nu mai pot acoperi cheltuielile cu ce iau de la oameni în factura de apă, vin la primărie pentru a-i cere aprobarea, prin consiliu local, conform legii, a unei măriri a preţului apei. Iar primăria, din motive electorale, probabil, nu îmi aprobă mărirea. Atunci vă întreb eu, Jovila, cât credeţi că pot să merg pe minus, doar pentru că vrea Savu să mai câştige un tur la alegeri? Pentru că, doamnelor şi domnilor, din 2006, Primăria Bucov nu i-a mai aprobat operatorului Jovila nici o mărire de tarif la apă. Între timp, acesta a făcut modernizări ale instalaţiilor, a investit şi a plătit utilităţi de la an la an mai piperate.
Deturnare să fie ,dar să ştim şi noi!
Una dintre justificările primăriei prin care doreşte să anuleze contractul cu concesionarul Jovila ar fi aceea că operatorul practică preţuri mai ridicate la apă în Pleaşa decât concurentul direct al acestuia din Bucov, care nu este altcineva decât serviciul de apă înfiinţat chiar de primarul Savu. Cu alte cuvinte, în Bucov există, la acest moment, două firme care livrează apa. Acum începem să înţelegem de ce vrea Consiliul Local Bucov rezilierea contractului cu Jovila – pentru a păstra numai serviciul primăriei. Mult mai interesant este cum reuşeşte primarul Savu să livreze apă, mai ieftină decât Jovila, cu serviciul său,. Explicaţia este simplă şi vom vedea că ţine de alte organe de cercetare ale statului. Pentru că, dacă aparent factura firmei de alimentare cu apă a consiliului local este mai mică, subvenţionarea preţului real se face prin deturnare de fonduri. Pentru că facturile de energie electrică aferente furnizării de apă nu sunt încasate în preţul facturii către cetăţean, ci plătite din bugetul primăriei, adică tot din banii cetăţenilor din satul Bucov şi Pleaşa. Cetăţeanul din Pleaşa este taxat, astfel, de două ori. Odată plătind un tarif corect la Jovila, iar a doua oară pentru că din taxele şi impozitele pe care le plăteşte la primărie, o parte din bani sunt duşi ca să subvenţioneze tariful la apa din satul Bucov.
Concurenţă neloială
Cu alte cuvinte, operatorul care are un contract în derulare cu Primăria Bucov este dezavantajat de ani de zile, prin înfiinţarea unui serviciu paralel de distribuţie apă, iar acum, după ce a efectuat investiţii, aleşii locali vor să îl dea afară din Comuna Bucov, ca să poată ascunde în continuare sistemul de deturnare de fonduri despre care vă povesteam mai devreme.
În ediţia viitoare ne vom distra cu ilegalităţile consilierilor locali din Bucov conduşi de primarul Savu şi vă vom explica, în detaliu, mecanismul unei hotărâri puşcăriabile în urma căreia DNA-ul şi Curtea de Conturi vor avea o pâine bună de mâncat. Ţineţi aproape!