Înfiinţarea Parcului Industrial de la Plopeni s-a vrut un fel de loc din care plopenarul – şi nu numai acesta – să aibă de unde să câştige un salariu, ceva pâinică pe masă, dar şi o viaţă mai bună pentru pălmaşii din judeţul Prahova. Bunele intenţii sunt – o zicea altul mult mai celebru decât “tunarii” de la P.I. Plopeni – pavelele şi trotuarele, autostrăzile care ne conduc spre iad. Astăzi vă prezentăm cum unii dintre cei care au condus, conduc sau pritocesc legile ţării au smuls o mare halcă din averea judeţului şi cum s-au derulat nişte măgării – pe care noi le-am prezenta drept penale, dacă am fi procurori.
Echipa i-responsabilă şi acuzaţia de jefuire a P.I. Plopeni S.A.
Dacă am trecut de prezentarea generală a “meciului”, să trecem acum la coordonatorii de “joc” şi a “palmaresului acestora. Pe teren intră purtătorul de tricou inscripţionat cu numele Dănuţ Marcel Cornea, preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA), de la 25 februarie 2005 şi până în 2008, luna septembrie, care a fost şi “căpitanul” echipei de pe teren, în calitate de director general. Ca orice echipă serioasă, Dănuţ Cornea a a fost ajutat de Neagu Marian, director executiv (până la 30 iunie 2006), Cristian Gabriel Purice – care a fost, este şi încă va mai fi - până când DNA-ul o va dori - director general, preşedinte al C.A. – funcţie în care a fost instalat la 10 septembrie 2008. Unii se întrebau ce mai face celebrul “Bănică Care”, adică Aleandru Bănică (de la PSD şi fost subprefect al Judeţului Prahova), ei bine actualmente joacă în echipa de conducere a P.I. Plopeni, pe funcţia de director adjunct. Fiind vorba de o echipă deschisă la nou, aceasta a fost întregită de către Georgiana Elena Bugoi ( a intrat în echipă ca director apoi a fost mutată pe poziţia de şef serviciu financiar contabil)– asta aşa doar ca să nu spună unii şi alţii că pe la P.I. Plopeni s-ar deda unii la discrimiare pe criterii sexuale.
Vaca dolofană
Aşa cum stă bine unei echipe cu planuri şi ambiţii mari, la Plopeni se ţinteşte cât mai sus. În cazul de faţă discutăm despre faptul că Parcul Industrial Plopeni era – şi se pare că este – ca un fel de vacă. Dolofană şi numai bună de muls! Faptele, aşa cum le-am descoperit noi, arată că de la ugerul cel mare şi dolofan – s-au dedat la înfruptat, în perioada mai –iunie 2008 mai mulţi domni persoane fizice, adică în carne, oase şi carnet de partid, plus câteva persoane juridice cu acelaşi carnet pregătit pentru nevoi speciale,
Cu alte cuvinte, în perioada sus-menţionată, S.C. Plopeni Industril Parc S.A. a înstrăinat cea mai mare parte din imobilul 1375 – punct Ciupereasca, compus din construcţii C1 – C45 şi categoria curţi construcţii de 402.412 m.p., către 9 persoane juridice , preţul de vânzare stabilit şi aprobat prin şedinţa C.A., fără licitaţie publică, neavând la bază un raport de evaluare conform prevederilor legale. Această abatere a condus la o diminuare a valorii totale de vânzare estimată la 17.687.311 lei. Adică la un curs valuat, în euro din iunie 2008, de 3,6284 lei pentru un euro subevaluarea în cauza de faţă ar duce la 4.874.686 Euro!. Un asemenea gheşeft pentru cele nouă firme am fi vrut şi noi dacă eram ceva mai atenţi, că pe d-alde noi nu ne roagă nimeni cu terenuri subevaluate. Câteva zeci de hectare situate fix în miezul de la dodoaşcă, numai bune pentru afacerişti, dar nu prea ne cade bine la lingurică să dăm cu TIR-ul de bani căre unii sau alţii, respectiv statul român sau în cazul de faţă către Consiliul Judeţean Prahova – în calitate de părinte pe care – încă – îl mai credem că ar fi tare iubitor şi grijului faţă de “puiul” său.
Acoperirea n-a fost aşa de bună
Cei care s-au dedat la şuntarea Parcului Industrial de la Plopeni au recurs la tot felul de strategii pentru ca acţiunile lor să aibă şi o oarecare brumă de acoperire. Transferul de la Ministerul Apărării, apoi pe la Băicoi, Băneşti, intabulări când pe la Consilul Judeţean Prahova, când prin extravilanul băneştenilor. De ochii lumii s-au efectut nişte simulacre de lotizări, iar pentru vânzare s-ar fi întocmit nişte fişe de calcul dar care erau numai bune de făcut cornete pentru seminţe. Adică ele erau nesemnate, neînregistrate iar membrii AGA le-au aprobat aşa naşparlii cum erau. Agamanii sunt taman cei care ar reprezenta, într-o lume normală pe proprietari, patroni, dar fiind ai “statului”, agamanii de acolo au fost numiţi pe criterii strict politice. Deci îi cam durea în… pix de ce hârţoage se tot perindau pe acolo, am zice noi dacă am fi răi. Dar n-o zicem şi nici răi nu vrem să fim! Aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte situaţii, la nivelul Consiliului Judeţean s-a luat decizia – prin votul unor consilieri care habar n-aveau de natura gestului lor (iată că nu zicem penală, ilegală sau negioabă – că nu vrem să-i supărm pe aleşii neamului prahovean din acea perioadă!). Ei bine, terenurile au fost plimbate, împărţite şi lotizate pentru ca fiecare gură să mănânce câte ceva. Primăria Plopeni, Primăria Băneşti, Primăria Păuleşti şi ca să nu mai zicem despre cei din conducerea Parcului Industrial Plopeni.
Una peste alta se ştie că în 2008 a fost o nebunie şi isterie generală în domeniul imobilar. Fiecare căuta să vândă şi să cumpere o palmă de teren. Aşa că la acea vreme de mare iureş imobiliar terenurile valorau între 10 şi 15 euroi pentru fiecare metru pătrat. Ei bine, mai marii de la Parcul Industrial Plopeni, sub oblăduirea sau neghiobia Consiliului Judeţean Prahova au reuşit o mare lovitură de piaţă: în timp ce tot omul scotea câte 10-15 euroi pe metrul pătrat, la P.I. Plopeni se poate spune că au spart piaţa. Dacă la Plopeni, primăria a obţinut chiar şi 29 de euroi pentru un m.p. de teren, la nivelul conducerii Parcului Industrial cu acelaşi nume –sau făcut tranzacţii cu terenuri şi pentru 1,18 euro metrul pătrat de teren, 5 euro m.p. construit sau , ţineţi-vă bine cu doar 0,4 euro- m.p de…. teren împădurit! La banul acesta aş vrea şi eu trei-patru hectare! Un asemenea gheşeft nu-i pentru oricine, este? Sigur, dacă putem evita scenariul cu DNA, căruia îi dorim tot binele şi să citească cu interes si seriozitate materialul ăsta.
Care va zică cine-s cei nouă?
Păi de exemplu S.C. Silvanus S.R.L o firmă care doar după ce i s-a tăiat buricul, la Registrul Comerţului, i s-a atribuit direct contractul de închiriere. Firma aparţinea lui Sorin Muscală şi lui Franty Bernschutz – acesta din urmă nu era deloc străin cu afacerile din zonă. Până să devină chiriaşul celor de la Parc se ocupa de treburile şi daraverile juridice ale Parcului Industrial Plopeni. Nici soţia, respectiv Elena Bernchutz nu era prea străină cu ce şi cum meregeau treburile prin Parc. Păi şi ea, ca şi soţul, aveau ceva relaţii “comerciale” cu Parcul. Adică o afacere de familie, ca spunem aşa, deoarece Elena B. a prestat servicii de contabilitate unor entităţi conexe din povestea noastră cu terenuri moca.
La rândul ei firma Gercom Business SRL din Brazi a profitat şi de “ofertă” şi a luat cât de mult a dorit. Doar o duzină de imobile, deşi ea avusese închiriat o cu totul altă clădire şi a solicitat cumpărarea în baza dreptului de preempţiune! Snachi, am spune noi, dacă am fi răuvoitori, desigur! Adică, pe limba poporului, a invocat faptul că are acolo afaceri şi că are pretenţii să fie printre primii întrebată dacă ar vrea să cumpere o asemenea pleaşcă. Păi la preţul de 5 euroi m.p. construit… prost să fii şi să nu iei tot Parcul! Abolut toate tranzacţiile s-au făcut sub acoperirea unor hotărâri şi acte avizate, parafate, ştampilate şi trecute prin AGA Plopeni! Ori mârlănia asta a fost făcută cu ochii legaţi ori borcanul cu miere a fost suficent de mare încât a mulţumit pe toată lumea? Inclusiv pe la Consiliul Judeţean Prahova, unele primării – avem unele informaţii neconfirmate deocamdată – că şi pe la Primăria Băicoi s-au dus câteva chiupuri de miere – sau chiar mai sus, către un parlamentar care ar avea mare “grijă” de zona respectivă. Dar cum noi nu suntem DNA, le lăsăm şi lor câte ceva de robotit. Este o întrebare la care nu avem răspunsul: Dacă la nivelul CJ Prahova nu se ştia cum de s-a putut întâmla una ca asta? Iar dacă ştia, şi a tăcut (acceptat) această tăcere să fi fost, oare, total dezinteresată? Tot de la DNA ar fi trebuit să avem răspunsul!
Şi acum… tineretul. Mândria ţării
La machiaverlâcuri s-a dedat şi generaţia tânără iubitoare de locuri în AGA pe la parcurile industriale. Politicieni şi pentru care până acum am fi băgat mâna-n foc ca să confirmăm că politica prahoveană va ajunge, cândva, pe mâinile lor, dar bune. Nu ne-am înşelat deoarece au talente şi inteligenţă, dar au “învăţat” temeinic cum se face jocul de glezene de la cei mai mari.