Parcul Municipal Vest se degradează în fiecare zi, iar autoritățile asistă neputincioase la fenomenul care nu este nici pe departe bizar. De la predarea Parcului de către constructor spre municipalitatea ploieșteană, adică din luna mai până acum, la finalul lunii iulie, nu a existat în două luni de zile o echipă profesionistă de angajați ai Primăriei Ploiești care să se ocupe de întreținerea gazonului și de udarea plantelor. De ce?
1. Nu au voie, nefiind aprobată organigrama de angajați aici.
2. Pentru că nimeni din cadrul Primăriei Ploiești, de un an de zile de când se putea prognoza finalul lucrărilor la un termen din ce în ce mai clar definit, nu s-a gândit că vine un moment când întreaga lucrare, formată din peste 100 de specii de plante și zeci de hectare de iarbă, trebuie întreținută.
Fiind și vară afară, cu cele optsutecincizeci de grade la umbră, iar tuia nefiind dromader ca să reziste prea mult la secetă fără apă, firește că a avut nesimțirea să se usuce. O nesimțită!
Așadar,
de un an de zile, Consiliul Local Ploiești și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploiești nu au reușit să statueze, în cadrul forului legislativ, o strategie clară care să vizeze administrarea parcului.
Așa cum nu s-a votat nici acum o lună organigrama de angajați ai Parcului, pesediștii dând vina pe liberali, nici acum cinci luni, ori șase, nu s-a preocupat nimeni de această problemă – asta apropo de atacurile PSD vs PNL sau invers. Nu, băieți, toți sunteți de vină.
Problema este decontată acum de către primarul Dobre, care este tocat în presa echidistantă a PSD, că așa e în tenis. De parcă dacă ieșea Cristi Ganea primar creștea tuia până la cer de entuziasm și dădea și banane. Nu creștea că n-avea cum. Cât despre banane – sunteți retardați, cum să facă tuia banane?
Din păcate, asta nu este cea mai proastă veste
Vestea care poate îngrozi orice politician responsabil e aceea că în luna septembrie, la final, parcul trebuie să fie funcțional din toate punctele de vedere. Când spun asta, mă refer și la organigrama completă de angajați.
Ca să angajezi oameni de întreținere și pază și restul de personal ar trebui depășite niște etape birocratice. Nasoale.
1. Votul organigramei parcului în Consiliul Local Ploiești
2. Întocmit fișa postului aproximativ 50 de angajați
3. Concurs de angajări (aici va fi o circotecă care poate dura tragic de mult)
4. Training angajați – cum să vorbești cu tuia, cu gazonul, cum să folosești uneltele de întreținere ansamblu horticol.
Ah, mi-am adus aminte de un amănunt. N-avem nici unelte prevăzute în proiect!
Proiectul nu e prevăzut cu ustensile (lopeți, tractoare, mături, etc). Ce înseamnă asta? Licitație mături, tractor, tuns iarbă, etc.
De ce nu e prevăzut? Pentru că proiectantul nu s-a gândit să prindă în proiectul european și un tractor, o roabă, un trimmer. O fi crezut că, fiind vorba de iarbă europeană, se tunde singură. Asta e singura explicație logică pe care o pot da, eu fiind, de fel, un tip foarte profund și cult încă de când eram mic.
Revin la circuit
Și, în final, după ce ai angajații și rezultatul achizițiilor pe unelte (după contestații, etc), vine momentul când lucrătorii intră în pâine și tund iarba, udă pomii și coafează tuia. Adică prin ianuarie-februarie, când a trecut termenul finalizării demult și UE deja trimite recuperatorii să-ți taie un deget dacă nu îi dai banii pe proiect înapoi, că nu ai reușit să îl faci funcțional la timp.
Încă ceva: în proiectul european, nu s-a gândit nimeni că la un parc de zeci de hectare trebuie inginer horticultor - sau cum se numesc oamenii ăștia care pun stetoscopul la păpădie. Sigur că proiectantul a prevăzut, în schimb, personal la birouri, să nu rămână Solitaire-ul fără fani. Cum e posibil așa ceva? Ete că e!
Revin
După toate etapele astea, vom avea și noi parc întreținut. Sigur, pomii nu mai pot aștepta câteva luni de zile să primească tratamentul de specialitate sau măcar o găleată de apă, dar asta e realitatea.
În fine, repet, că poate m-am lungit cu vorba. Dacă toate aceste aspecte nu sunt rezolvate până pe 30 septembrie, pierdem finanțarea integrală a proiectului și trebuie să dăm UE banii înapoi.
Revin cu încă o veste proastă. Din nou.
După terminarea acestor etape, trebuie parcurs și auditul pe proiect, care poate dura și două săptămâni. Așadar, tot până la finalul lui septembrie, normal, că e termen de dat banii înapoi din finanțare.
Cum vom putea să parcurgem pașii care trebuiau gândiți de un an în două luni? Nu știu. Însă știu clar că dacă mai văd niște obrăznicături în Consiliul Local Ploiești că latră, plângând de mila pomilor, mă duc cu un tuia de la parc și le fac niște dungi pe spate.
PS: pot fi un om sfătos, la nevoie. Așadar,
fiind foarte de treabă, vin cu o soluție intermediară: Procedură de urgență în Consiliul Local Ploiești de angajare a unei firme de specialitate în plante care să întrețină Parcul până la definitivarea procedurilor sus-amintite, când angajații primăriei pot prelua problema în mână. Asta ca să nu se usuce tot pe acolo, în perioada despre care pomeneam.
Din ce bani? Din economia neangajărilor din ultimele trei luni pe angajații care nu sunt la parc, firește. V-am deprimat? Mă bucur, o zi bună!
Sebastian Ignat