Proiectele de măsuri propuse de Guvernul Boc pentru scoaterea ţării din criză au anunţat de fapt vremuri extrem de grele pentru tot bugetarul, pensionarul sau tinerele mămici. Lista este cu mult mai lungă şi oricine încasează un sfanţ din partea statului – privit acum ca un fel de pomană – ca alocaţie, pensie, ajutor social, şomaj, soldă şi ce nume o mai avea acel salariu de mizerie va trebui să accepte, fără crâcnire, o măsură care prespune reducerea veniturilor celor care sunt puşi otova cu tunarii care au dus la distrugerea totală a bugetului de stat. Ei bine, un pensionar, un bugetar, un copil de nici doi ani trebuie să afle pe pielea lor că statul român este sărac. Dar ce metode au fost folosite de unii şi alţii pentru a se înregistra “succesurile” de acum! O situaţie în care aproape toată lumea fură pe toată lumea. Statul pe contribuabil, iar unii contribuabili dau şi ei tot felul de tunuri, după puterile fiecăruia, mult-prea-onorabilului stat român.
Aşa că, deschidem un dosar care ar fi trebuit să se lase cu mulţi ani de puşcărie. Pentru cohorte de şmenari, ţepari, chiulangii, hoţi sau tunari. De la cei care primesc ajutor social, venitul minim garantat, primari, miniştri şi guvernanţi. Să intrăm în lista care conţine un fel de top al jafului naţional.
“Comunitarii” – slugi pentru primari
Asigurarea venitului minim pentru cei care nu au de nici unele a devenit pentru unii primari prahoveni un fel de rezervor pentru slugi, sclavi, argaţi. Solicitanţii, cu dosare beton sau nu, reale sau mânărite, au ajuns în faţa unor edili, şi au trebuit să dea “înţeles” că sunt dispuşi la orice pentru a beneficia de ajutorul cunoscut de către popor ca fiind cel al “comunitarilor”. Pentru cei câţiva firfirici, “comunitarul” trebuia să meargă la funcţionarii primăriei acasă ori la tarlalele acestora pentru sapă, cosit, adunat fân, tăiat lemne şi câte alte treburi se mai găsesc pe lângă ograda unuia dintre edilii comunei. Am aflat că, de exemplu, la Ceraşu, “comunitarii” au ajutat la construirea unui sat de vacanţă, a unor vile sau cabane – că tot era fiul primarului în mari afaceri din zona turismului. Un alt primar ar fi pus o ciurdă de “comunitari” să-i ridice ditamai căsoiul. Un control din partea unei autorităţi l-ar fi convins pe edilul respectiv să renunţe la “mâna de lucru” extrem de ieftină şi aflată, desigur, pe ştatele de plată ale administraţiei locale.
Pensionari, de boală, pentru incapacităţi şi alte bazaconii
Mai nimeni nu ştie cu exactitate câte dosare de pensionare anticipată, pe caz de “boală”avem în judeţul Prahova. Evidenţele şi datele sunt extrem de greu de pus la punct deoarece sistemul este asemeni unui hăţiş din care nu prea ai cum să afli cu exactitate ce şi cum. Temerile celor care au obţinut dosare de pensionare anticipată şi mai ales pe “caz de boală” sunt forte mari deoarece există tot mai multe semne că vor fi rechemaţi la expertizare. O să vedem, atunci, cum orbii vor începe să vadă, cum surzii pot să audă şi alte minuni de genul acesta! Pe de altă parte este umilitor pentru un om care are un handicap – de exemplu a suferit un accident de muncă şi i s-a amputat un picior – să fie chemat periodic la expertiză! Oamenii nu-s precum şopârlele şi nu prea ne mai cresc alte braţe sau picioare, dar ce mai contează dacă sistemul vrea să “verifice”. Nu mai facem referire de nici un fel la munca la negru, la coşmarul celor care primesc tot felul de controale, dar care sunt grei de cap şi nu ştiu cu cine “să ţină evidenţa” unor astfel de treburi. Pentru care statul are întotdeauna căi şi soluţii la îndemână pentru a face loc abuzurilor de tot felul. Dar să trecem acum la categoria grea. La cei care dau tunurile cele mari. Din sfera guvernamentală şi a statului român.
SAFIR-ar mama lui de soft
Acum câţiva ani, statul român anunţa că are de gând să implementeze un megasoft care odată pus la treabă ar fi monitorizat fiecare bănuţ luat de către cei care solicitau şi primeau orice ajutor social din partea statului. Din pământ, din iarbă verde a fost scos şi softul respectiv. Pus la dispoziţie chiar de către cei care au devenit abonaţii contractelor cu statul, respectiv firma SIVECO. Preţul, unul modic, de cam 850.000 de euroi, başca alte cheltuieli, “modice” şi acestea, privind instruirea, pregătirea personalului şi alte treburi de genul acesta – care şi ele aduceau o feliuţă din marele tort. Dspre SIVECO se ştie de ani buni că mai nenorocise şi Casele de Asigurări de Sănătate, medicii de familie, farmaciştii, dar fiind o firmă “agreeată” de guvernanţi, ce mai conta dacă softurile sale nu prea corespundeau cerinţelor iniţiale. Dar, aşa cum ne stă nouă bine, din două ciocane şi o pilă, se rezolvau eventualele deficienţe ale softului. Numai că au trecut mai bine de doi de ani de la “implementare” şi tot prost şi inutil se pare că este! Aşa că statul român a dat bice şi, desigur, bănetul cu sacul, pentru a se “bucura” de binefacerile unui sistem informatic care ar fi trebuit să arate, din două clicăituri, cine sunt cei care încasează orice ajutor din partea statului.
Proiect bun, admirabil dar nefuncţional
Iniţial, prin noiembrie 2008, au fost alese două judeţe din România pentru “implementare” softului SAFIR. Care ar fi trebuit să ofere, la orice moment, un “tablou” a tuturorn sumelor pe care le încasau moldovenii din Iaşi dar şi prahovenii. Fix în pix a funcţionat megasistemul! Belele, erori, bătăi de cap, revizii, blocaje şi în cele din urmă nici azi acest megasoft nu este aşa de util precum s-a preconizat inţial. Culmea este că pe baza informaţiilor din teren, anterior implementării sale la nivel naţional, din datele culese din Iaşi sau Prahova, respectivul soft ar fi trebuit să fie remediat şi făcut extrem de funcţional. Numai că iată ce declara, presei, conducerea Agenţie pentru Prestaţii Sociale Prahova, în urmă cu ceva timp: “Noi şi Iaşiul am fost judeţe-pilot pentru implementarea noului soft la începutul lui 2009. Am trecut şi noi prin momente dificile pentru că se pierdeau datele la transferul de pe un soft pe altul sau se preluau eronat. Noi am avut noroc pentru că cei care au făcut softul au stat lângă noi la implementare şi ne-au sprijinit să rezolvăm problemele mai repede”.
Vorba vine că s-au rezolvat, deoarece zilele trecute chiar pemierul Boc spunea că din ele peste 160 de plăţi făcute de statul român o mare parte nu sunt reale, sunt false şi sunt de fapt deturnări din bugetul de stat! Surse din interiroul Agenţiei de Prestaţii Sociale Prahova ne-au spus că, din cauza softului respectiv s-a ajuns la o mare criză de personal şi că nimeni nu prea ar da doi bani pe el! Prima hibă ar fi fosta aceea că nu se lucrează în timp real cu toată baza de date, de la nivelul administraţiei locale, judeţene sau naţionale. Că între depunerea unui dosar şi verificarea – dacă –o mai face cineva şi asta – trece un timp suficient de lung pentru ca “solicitantul” să se bucure de ajutorul statului
Cohorte de “beneficiari”. Ajutoare de zeci şi sute de milioane de lei
Fiind ales ca judeţ pilot judeţul Prahova ar fi trebuit să fie primul în care avantajele softului SAFIR ar fi trebuit să se lase cu arestări de clanuri, de familii, edili, contabili sau alţi funcţionari. La nivelul judeţului Prahova s-a dezvoltat o adevărată filieră a celor care “ştiu” cum să fenteze sistemul de acordare a tuturor formelor de ajutor social. Din câte ştim la această oră “campionii” dribligurilor cu sistemul ar fi unele familii de rromi. Fiecare membru al acestor familii a solicitat obţinerea ajutoarele de la mai multe primării din Prahova. “La început au cerut bani de la primăriile din Prahova. Cei din Ciorani au luat, şi iau bani de acolo, dar cerut şi primesc şi de la alte primării in judeţ. Ei pot să primească bani şi de la Văleni sau alte primării prahovene. Tot aceste clanuri au făcut un fel de reţea naţională. Cer şi obţin foarte repede vize de domiciliu, în cât mai multe localităţi din ţară, merg cu dosarele pentru ajutor social şi, cu ajutorul şi complicitatea unor funcţionari din cadrul primăriilor respective, obţin foarte uşor banii. Aşa s-a ajuns ca după câte ştim noi, să se încaseze ilegal şi sume de câte 80-100 de milioane de lei vechi, sau chiar mai mult!” avea să ne declare, sub protecţia anonimatului unul dintre cei care cunosc foarte bine toate hibele megasoftului SAFIR.
Între pampers, criză şi jaf
Recentele declaraţii ale premierului Boc au adus groaza în rândul celor care beneficiază corect, real şi legal de ajutor din partea statului. Din câte se pare nici la această oră nu există o bază de date reală, eficientă şi credibilă din care să reiasă foarte clar cine şi câţi bani primeşte din partea statului.
Dar este mult mai simplu să aplici un coeficient de reducere cu 25% a unor pensii şi indemnizaţii care sunt la vedere şi la îndemână decât să stea să alege cu CNP-ul şnapanilor prin cine ştie câte judeţe din ţară!