Obiectiv strategic, cel mai mare port din țară pierde anual milioane de euro din cauza chiriilor și tarifelor preferențiale. Situația a fost anchetată de deputați, dar tot ei au aprobat prelungirea contractelor cu operatorii portuari. O lege votată în noiembrie menține încă un deceniu chiriile subevaluate de zece ori.
„În momentul de față, Portul Constanța este complet blocat pentru oricine", spune fostul deputat liberal Mircea Toader.
Blocajul este unul imobiliar și îi afectează pe operatorii care vor să închirieze suprafețe în port, dar nu mai au unde.
Tot Toader a promovat anul trecut un proiect lege care adâncește problema din cel mai mare port din țară: actualii operatori portuari rămân pe poziții încă un deceniu, în schimbul unor chirii preferențiale.
Mircea Toader a lucrat în domeniul transporturilor navale înainte de a intra în politică, la sfârșitul anilor '90. FOTO: Silviu Matei/MediafaxFOTO
Mircea Toader n-a mai candidat la ultimele alegeri pentru un nou mandat de deputat după ce a fost parlamentar timp de doisprezece ani.
Are o altă miză acum: să facă parte dintr-un nou consiliu de supraveghere în domeniul naval care ar monitoriza inclusiv activitatea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CNAPMC) – administratorul portului de la Marea Neagră.
Pe scurt, fostul deputat a propus înființarea unui Consiliu de Supraveghere, subordonat Consiliului Concurenței, din care speră să facă parte el însuși.
O admite într-o discuție cu reporterii RISE:
Rep: – Cine va face parte din Consiliu?
Mircea Toader: – E treaba Concurenței, cred că specialiști. Eu, unul, m-aș duce acolo dacă presupun că mă las de altceva. Fiți convinși că asta o să fac.
Respins în Senat, proiectul său a fost aprobat în noiembrie 2016 de Camera Deputaților – forul decizional. Legea a fost contestată de Guvern la Curtea Constituțională, astfel că promulgarea ei s-a amânat.
"Proiectul va fi promulgat în termen de maxim zece zile de la decizia Curții, în cazul în care va fi confirmată constituționalitatea legii", ne-a răspuns Administrația Prezidențială.
BENEFICIARII
Șapte operatori portuari controlează, practic, ieșirea la mare. Trei dintre ei au în acționariat firme înregistrate în zone offshore, unde își optimizează fiscal activitatea.
Cei șapte operatori cumulează mai bine de 200 de hectare – dane, spații de depozitare și infrastructură. Sunt, practic, cele mai bune zone, cu adâncimi suficiente ca să poată acosta navele de mare tonaj.
În total, portul se întinde pe o suprafață de 1.300 de hectare pe uscat și încă de două ori pe-atât pe apă, iar aici își desfășoară activitatea sute de companii.
Constanța mai prinde topul porturilor europene doar pentru întindere. Altfel, nu figurează nici în primele douăzeci de porturi europene după volumul de marfă sau numărul de pasageri.
Tot cei șapte operatori plătesc și cele mai mici tarife/chirii: în medie, cinci eurocenți pe metrul pătrat, tarife stabilite în contracte vechi, parafate la momente diferite, începând cu anii '90.
Sunt, în principal, fostele întreprinderi de stat cu activitate îndelungată în zona portului și privatizate în anii tulburi ai tranziției la economia de piață.
Noua lege le va permite să-și consolideze poziția în port și să închirieze preferențial, fără licitație, timp de încă zece ani.
Harta interactivă de mai jos prezintă suprafețele ocupate de cei șapte chiriași preferențiali din Portul Constanța, prețurile medii pe care le plătesc, cifrele de afaceri și profiturile înregistrate.
Info grafic/text - riseproject.ro