Pe 25 mai 2010, „Actualitatea Prahoveană” a publicat articolul „Mânăriile unui primar cu banul public / Tun de 17.000.000.000 lei la Filipeştii de Pădure” în care se arăta cum au fost transferate peste 17 miliarde de lei vechi din bugetul local al comunei Filipeştii de Pădure în contul unui club sportiv privat intitulat „Asociaţia Fotbal Club Filipeştii de Pădure”. O asociaţie privată, aflată în proprietatea unui grup de cinci persoane, dintre care doi sunt Costel Morărescu şi Surugiu Vasile-Georgel, respectiv primarul şi viceprimarul comunei Filipeştii de Pădure. Prezentam atunci, cu amănunte concrete, cu trimiteri la articole de lege, povestea A.F.C. Filipeştii de Pădure şi am încercat să demonstrăm cum, după opinia noastră, în mod ilegal, peste 17 miliarde de lei vechi – bani publici - au fost cheltuiţi în interesul propriu, tocmai de cei care erau puşi în funcţiile respective pentru a-i gestiona.
Pentru readucere aminte sau cum îşi fac unii potecă. Spre puşcărie
Primarul Morărescu, cu toate că era perfect conştient de faptul că este ilegal să se transfere din bugetul local, fără contract, o sumă de bani unei persoane juridice de drept privat, a convins totuşi o parte dintre consilierii locali să voteze pentru proiectele de hotărâre privind aceste transferuri. De exemplu, pentru data de 11 august 2008, a fost convocată o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, cu un singur punct pe ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2008”. În expunerea de motive, semnată de Costel Morărescu, se propunea suplimentarea sumei alocate în bugetul comunei, la capitolul „Servicii recreative şi sport”, cu suma de 92.000 lei. Din discuţiile care au avut loc în timpul şedinţei, consemnate şi în procesul verbal, a reieşit clar intenţia lui Morărescu de a transfera această sumă din bugetul local în contul AFC Filipeştii de Pădure (care mai primise aproape 5.000.000.000 de lei vechi – odată cu aprobarea bugetului local – în 2008). Cu toată opoziţia unora dintre consilieri, propunerea lui Morărescu a fost votată de către 9 din cei 17 consilieri locali în funcţie. Numai că doi dintre cei nouă, respectiv Surugiu Vasile–Georgel, viceprimar şi coproprietar al AFC, şi Bucur Iamandi–Gheorghe, contabil al AFC la acea dată, erau în conflict de interese atunci când au votat pentru această propunere. Acest lucru face ca hotărârea nr. 14/11.08.2008 a Consiliului Local al comunei Filipeştii de Pădure, adoptată în acea şedinţă, să fie nulă de drept. Să nu uităm că AFC primise deja (prin transfer de la bugetul local), în 2008, 475.000 lei, odată cu aprobarea bugetului local pentru anul 2008.
Cine-i apără pe cei din Filipeştii de Pădure de jefuirea bugetului local
Oricine cu frică de lege va spune că ar trebui să o facă oricare dintre consilierii locali, instituţiile statului şi nu în ultimul rând... Legea! Aşa o fi, dar ce te faci când unii dintre consilieri iau de bun tot le bagă sub nas un primar care confundă bugetul comunei cu buzunarul propriu?!
Dacă are parte de niscaiva consilieri atenţi, de instituţii care să verifice şi să aplice legea, totul ar fi OK! Dar dacă te cheamă Morărescu şi vrei să toci banii în neştire, te „descurci”... Aşa se face că prin hotărâri al CL a primit şi tocat cele peste 17 miliarde de lei. Revenim şi spunem că printr-un club privat! Numai că povestea noastră a devenit şi mai palpitantă.
Hotărârea respectivă a fost atacată de către un grup de cinci consilieri locali (Ion Stoica, Daniel Grădinaru, Ioan Braşoveanu, Constantin Naidu şi Ştefan Matei) la Instanţa de Contencios Administrativ de pe lângă Tribunalul Prahova, în dosarul 5249/105/2008, înregistrat la Tribunal în 27.08.2008. În prealabil, secretara Primăriei Filipeştii de Pădure, Daniela Niculae, a fost avertizată să nu contrasemneze hotărârea în cauză, având în vedere conflictul de interese mai sus menţionat. Dânsa s-a prefăcut că cere părerea Prefecturii Prahova (vezi adresa nr. 6388/13.08.2008), dar a contrasemnat hotărârea, care şi-a produs efectul în câteva zile de la aprobare. De asemenea, înainte de a se ajunge la instanţă, secretara primăriei a fost avertizată (prin adresa înregistrată cu nr. 11085/27.08.2008) de către D. G. F. P. Floreşti. Din păcate, Daniela Niculae a acceptat (?!) transferul banilor către AFC, chiar dacă hotărârea nr. 14/11.08.2008 nu stabilea decât o rectificare a bugetului local, nu şi transferul sumei respective în contul AFC.
Procesul nu s-a terminat nici până azi. Instanţa de Contencios Administrativ de pe lângă Tribunalul Prahova, ignorând probele aduse de cei cinci consilieri locali pentru susţinerea solicitării de anulare a hotărârii, a decis, contrar tuturor aparenţelor şi aşteptărilor. Ca urmare, cei cinci consilieri au făcut recurs la Curtea de Apel Ploieşti, Secţia Comercial şi Contencios (termenul de judecată fiind stabilit la data de 1 iunie 2010). Totodată au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României strămutarea dosarului 5249/105/2008 al Curţii de Apel Ploieşti la o instanţă egală în grad, dar şi suspendarea dosarului de fond până la soluţionarea cererii de strămutare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, ca termen pentru judecarea cererii de strămutare a dosarului, data de 25 iunie 2010 şi a „dispus suspendarea dosarului de fond până la soluţionarea cererii de strămutare”. Chiar dacă iniţial, dintr-o eroare greu de înţeles, Curtea de Apel Ploieşti, în data de 1 iunie 2010, a judecat - în lipsa avocatului celor cinci consilieri, care a absentat din motive medicale - şi a dispus anularea recursului, “ca netimbrat”, pentru că nu se plătiseră 2 lei – taxa de timbru, şi 0,15 lei – timbru judiciar.
Ulterior, a fost nevoie de o Contestatie în anulare – Recurs, care s-a judecat pe 21 iunie 2010 şi care a avut, aşa cum era firesc, câştig de cauză.
Mai departe… sau câteva explicaţii pentru Zdreanţă
Redacţia „Actualitatea prahoveană” nu are asolut nimic de împărţit cu primarul Morărescu. Numai că acesta este ales de locuitorii din Filipeştii de Pădure să le apere şi să le reprezinte interesele. La investire a jurat! El este primul dintre filipeşteni care ar trebui să fie atent la drămuirea fondurilor, a bugetului local şi mai ales să le asigure o viaţă mai bună concetăţenilor săi. Dar să arunci cu peste 17 miliarde de lei pe geam, pentru un club privat, este o cu totul altă poveste! Mai mult, să ţi se atragă atenţia că eşti într-o gravă eroare – nu zicem culpă – şi să perseverezi în ea, credem că arată pe deplin intenţia şi interesul primarului. Bani, bani, bani şi o încercare de a ţine ascuns adevărul. Departe de cei care nu-s aşa de prosperi precum primarul Morărescu, care profită din plin de faptul că este edilul şef al Filipeştilor de Pădure! Asta în vreme ce oamenii de rând, din puţinul lor, plătesc taxe şi impozite. Dar ce să faci? Dacă l-au votat pe Morărescu pentru ca viaţa lor să fie mai bună... Cât de bună şi de fericită o fi aceasta, doar ei o pot spune! Nu credem că fiecare plătitor de taxe şi impozite din Filipeştii de Pădure o să fie încântat la culme dacă o să afle că este ilegal să dai peste 17 miliarde de lei unui club privat doar pentru că X sau Y este primar şi, în consecinţă, poate să impună orice doreşte în Consiliul Local! Cu riscul de a călca în picioare un noian de legi!
Cel mai mult ne-a deranjat faptul că Morărescu s-a considerat victima unor interese ascunse, unor manevre oculte şi, ca să ofere o replică, a scos o fiţuică în care nu face decât să se autoacuze. Şi de ar fi fost doar atât... A mers pe la instituţii de care ar fi trebuit să fugă precum dracul de tămâie şi a cerşit ajutorul acestora ca să ne verifice firma. Adică: cum stăm cu dările către stat, impozitele şi dacă suntem cumva în situaţia ca acestea „să ne facă”!