Veşti cât se poate de proaste pentru justiţiabilii care-şi caută dreptatea prin instanţe, pe la judecătoriile de la Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi. Nu numai că s-ar putea să moară cu dreptatea în mână, sau să dea ortul popii înainte să apuce primul termen al proceselor, dar s-ar putea să crape încă înainte de a apuca să înregistreze acţiunile de chemare în judecată. Cum aşa să moară înainte să înregistreze procesele? Simplu: striviţi sub moloz.
Acum, că v-am făcut curioşi, o să vă explicăm şi de ce: Judecătoria Vălenii de Munte şi cea din Mizil îşi desfăşoară activitatea şi împart dreptate în nişte clădiri vechi, dărăpănare şi care, oficial, au fost încadrate în grad de risc seismic ridicat. Asta nu a spunem noi, ci e scrisă într-un document oficial al Tribunalului Prahova.
Cea mai nasoală situaţie este la Văleni, unde expertiza tehnică făcută anul trecut de Consproiect arată că imobilul se încadrează în gradul de risc seismic cel mai ridicat cu putinţă şi recomandă direct dărâmarea clădirii pentru care nu mai e nimic de făcut. Cu toate acestea, mii de oameni intră anual în clădirea care stă să le cadă încap. Numai anul trecut, pe rolul Judecătoriei Vălenii de Munte au fost înregistrate peste 5 000 de dosare.
Magistraţii de la Mizil au o viaţă ceva mai bună. Şi când vine vorba de condiţiile la locul de muncă, dar şi în ceea ce priveşte numărul de dosare. Clădirea în care funcţionează Judecătoria Mizil este şi ea dărăpănată, dar, spre deosebire de cea de la Văleni, încadrată în grad de risc seismic unu, cea de la Mizil a primit doar un grad de risc seismic doi. Adică stă să pice, dar mai poate fi încă reparată. Când? Dumnezeu ştie, că noi credem sincer că ministrul Predoiu nu. Ca să nu rămânem datori, vă spunem că pe rolul Judecătoriei Mizil s-au aflat, în 2010, aproape 3 000 de dosare.
Cea mai veselă şi mai relaxată situaţie este la Judecătoria Urlaţi. În anul 2001 Tribunalul Prahova a cumpărat acolo un sediu pentru această judecătorie. În acelaşi an o expertiză tehnică a arătat că imobilul este demn de gradul de risc seismic doi, adică trebuie musai consolidat şi reparat serios. Prin urmare, clădirea a fost băgată în conservare, şi de zece ani tot aşa stă. Acolo nu funcţionează nimic, iar Judecătoria Urlaţi, înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului încă din anul 1999, există doar pe hârtie. Important e că are sediu, nu-i aşa?
În anul 2009, Tribunalul Prahova a trimis Ministerului Justiţiei o adresă prin care cere urgentarea luării unei decizii în ceea ce priveşte punerea în funcţiune a Judecătoriei de
la Urlaţi. Iar Ministerul Justiţiei a răspuns Tribunalului Prahova că, până la finalizarea Studiului privind reorganizarea instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, întrerupt în anul 2007 nu pot fi luate decizii şi nu se pot întreprinde măsuri privind punerea în funcţiune a instanţelor care nu funcţionează. Nu-i aşa că avem o justiţie la fel de veselă ca ţara în care trăim?