Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Dezvăluiri

tir_vamaDacă v-aţi întrebat vreodată de unde au mulţii şi iluştrii anonimi care conduc pe şoselele patriei Cayenne, X6 şi alte modele de maşini de zeci sau sute de mii de euro, trebuie să ştiţi că, cel puţin în unele cazuri, răspunsurile au strânsă legătură cu ce s-a întâmplat în ultimii ani în vama de la Ploieşti. Fosta directoare a Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, Diana Severin, a dezvăluit astăzi câte ceva despre afacerile de milioane de euro care s-au derulat prin vama de la Ploieşti.

De la uleiuri minerale la petrol, de la fructe şi legume la sare şi zahăr, totul poate aduce bani buni dacă ştii să dai şi, mai ales cui să dai. Se întâmplă însă să nu ai noroc tot timpul şi să dai peste unii care să nu vrea să ia.
 Diana Severin a aflat, controlând câteva documente, cum două firme al căror unic acţionar este un cetăţean turc, aduceau în România, prin vama Ploieşti, zahăr pe care îl declarau ca fiind sare, cu scopul de a plăti taxe vamale considerabil mai mici.

În perioada când era directoare la vama Ploieşti, Diana Severin a remarcat că două societăţi comerciale înmatriculate în Prahova, care aveau drept unic acţionar un cetăţean turc, trec prin vamă cantităţi foarte mari de sare, lucru care i s-a părut „ciudat” în condiţiile în care judeţul Prahova este recunoscut pentru faptul că la Slănic funcţionează de decenii salina care furnizează cantităţi mari de sare.

Severin a spus că a verificat toate operaţiunile derulate de cele două firme şi toate documentele trecute prin vamă de aceste societăţi şi a constatat că, într-o perioadă de aproximativ patru, cinci luni, cele două firme aduseseră în România, potrivit documentelor, 5000 de tone de sare, însă, în realitate marfa adusă era zahăr. Respectivele firme treceau sarea în documente întrucât pentru o tonă de zahăr se plătesc taxe cu 400 de euro mai mari decât pentru o tonă de sare. Diana Severin a apreciat că cele două firme au trecut prin vama Ploieşti peste 200 de camioane încărcate cu marfă.

Fosta şefă a vămii Ploieşti a spus că dosarul deschis în urma sesizării sale pe acest caz este în stadiul de cercetări la DNA Ploieşti şi că, după cunoştinţele sale, patronul turc al celor două firme nu se mai află în România. Cu siguranţă, înainte de a pleca din ţară turcul a avut grijă să scoată şi milioanele produse prin evaziune.

Back To Top