Fosta șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, s-a refugiat în America Centrală. Între timp, în România, i se derulează procesul în care este acuzată de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu estimat la zeci de milioane de euro.
RISE Project a documentat activitățile Alinei Bica în Costa Rica și a descoperit că fosta procuroare antimafia a intrat în afaceri cu oameni condamnați sau anchetați în România pentru fraudă și corupție. Fixerul costarican al fostei șefe a DIICOT este un afacerist controversat care i-a luat sub aripa sa ocrotitoare și pe alți români care au avut probleme cu legea.
Ancheta jurnalistică publicată miercuri de RISE Project arată că, la începutul acestui an, Alina Bica a participat la crearea unei societăţi comerciale în statul din America Centrală, alături de alţi trei români, cu toţii implicaţi în scandaluri penale. Soțul ei, Mircea Octavian Bica, și el trimis în judecată în România într-un dosar de fraudă instrumentat chiar de către DIICOT, este unul dintre acționari, mai notează sursa citată, care arată că a treia persoană este Călin Silviu Pop, om de afaceri condamnat definitiv, în 2013, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și executare de lucrări miniere fără licență, iar a patra persoană este Mihai Rădulescu, fost director general al Electrica Serv SA, postură din care a fost implicat în mai multe scandaluri, dar şi fost consilier al lui Octav Cozmâncă, la data respectivă parlamentar.
Jurnaliştii RISE Project susţin că Rădulescu a dobândit cetățenie costaricană după ce s-a căsătorit cu localnică în 2015, mariaj care a durat trei ani. În Costa Rica, el a pus la dispoziția soților Bica vila de lux unde locuiește, într-o suburbie a capitalei San Jose.
Reporterii RISE Project au încercat să ia legătura cu Alina Bica și cu ceilalți protagoniști ai "afacerii Costa Rica", însă aceștia nu au răspuns demersurilor.
Citiţi întreaga anchetă jurnalistică pe riseproject.ro!