- În ședința Comisiei Municipale pentru Transport și Siguranța Circulației de săptămâna trecută, Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploiești, s-a certat ca la ușa cortului cu o antreprenoare ploieșteancă invitată la ședință
- Contactată de APH, femeia spune că este victima unor abuzuri din partea autorităților ploieștene și afirmă că în spatele controalelor la care este supusă se află fostul deputat și consilier județean Dragoș Gunia, care locuiește în cartier
- Potrivit antreprenoarei, Gunia ar fi nemulțumit că nu mai poate să parcheze mașina - proprietate personală - pe trotuarul din fața societății comerciale administrată de aceasta, motiv pentru care asupra societății au început să curgă controalele și adrese din partea autorităților ploieștene.
- În contrapartidă, Dragoș Gunia spune că reclamanta încalcă legea și că nu ar fi abuzat niciodată de calitatea de fin al primarului Ploieștiului, așa cum îl acuză aceasta
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / Facebook.com/ / instagram.com / twitter.com / Google Business / Youtube Actualitatea
Strada Făt-Frumos din Ploiești
La Nr. 15 a existat, până acum câțiva ani, Hotel Phoenix. Deschiderea clădirii la stradă este de aproximativ 27-28 metri. Trotuarul din fața acesteia are o lățime de 1,21 metri, cât să treacă un om cu o sacoșă în mână. Hotelul a stat închis ani de zile, iar locatarii din zonă, neavând suficiente locuri de parcare, s-au obișnuit să își urce mașinile complet pe trotuar, parcând în șir, în fața clădirii. Potrivit legii, mașinile pot fi parcate pe trotuar, cu condiția să se lase un metru liber pentru a se permite circulația pietonilor. În cazul de față, locatarii și-au însușit, ani de zile, complet trotuarul. Nici nu a fost greu: acesta are 1,21 metri. Povestea clădirii părăsite a durat până în vara anului 2021, când situația s-a schimbat.
CLINICA și hotărârea Comisiei de Circulație din 2007
Ploieșteanca A.C. a cumpărat clădirea părăsită a fostului Hotel Phoenix, unde a investit, în ultimul an, peste 2 milioane de euro într-o clinică medicală. Tratamente diversificate ale pielii, cauterizări de papiloame, evaluări și tratamente complete alunițe – clinica din Făt Frumos 15 atrage clienți atât din Ploiești, cât și din Capitala României. Pe scurt, două milioane de euro investiți într-o locație care a creat locuri de muncă noi, generează impozite și taxe pentru bugetul Ploieștiului – o afacere care, din păcate, se situează într-un cartier aglomerat de blocuri comuniste și cu locuri de parcare insuficiente pentru locatarii din zonă. De aici începe povestea unui conflict domestic în care arbitrul, în persoana autorităților locale, nu tratează imparțial situația conflictuală creată. Din contră, alimentează disputa dintre vecinii de pe Făt-Frumos printr-un exces de zel de neînțeles.
PUȚINĂ ISTORIE
În anul 2007, fostul Hotel Phoenix situat în locația din Făt-Frumos 15 a cerut Consiliului Local Ploiești, aprobarea montării unor jardiniere cu flori pe bordura trotuarului din fața clădirii. Motivele erau aceleași ca și astăzi. Șoferii blocau complet trotuarul, încălcând, astfel, articolul 144 din OUG 195/2002 care stipulează următoarele:
„Administratorul drumului public poate permite oprirea sau staționarea, parțial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, NUMAI DACĂ RĂMÂNE LIBER CEL PUȚIN UN CULOAR DE MINIMUM 1 METRU LĂȚIME ÎNSPRE MARGINEA OPUSĂ PĂRȚII CAROSABILE, DESTINAT CIRCULAȚIEI PIETONILOR”.
În anul 2007, Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației Ploiești a aprobat cererea, iar administratorii Hotel Phoenix au amenajat la vremea respectivă, pe cheltuială proprie, 12 jardiniere cu flori. Acestea împiedicau mașinile să mai blocheze accesul pietonilor pe trotuar. Între timp, Hotel Phoenix a falimentat, clădirea a stat părăsită ani de zile, jardinierele au fost distruse, iar locatarii din zonă și-au reluat vechiul obicei de a ocupa zona pietonală. Obișnuința se transformă în drept, iar povestea din Făt Frumos 15 vine să confirme acest fapt. Astăzi, locatarii spun că nu s-au distrus jardinierele, afirmând că acestea nu au existat niciodată. Imaginile stocate de sateliții Google pe strada Făt-Frumos din Ploiești îi contrazic. Imaginea de front a articolului capturează jardinierele vechi, înainte ca acestea să fie distruse.
Dragoș Gunia și lupta cu bolarzii
„După terminarea amenajărilor la clinică, societatea noastră a montat pe propria cheltuială, în locul fostelor jardiniere distruse, un număr de 12 bile ornamentale de beton, supranumite și bolarzi, pentru a aduce zona la civilizație și pentru a împiedica șoferii să blocheze complet trotuarul din fața clinicii. În acel moment a început coșmarul. Domnul Dragoș Gunia, care s-a recomandat a fi finul primarul Volosevici, a făcut circ în mijlocul străzii, a instigat locatarii împotriva mea, s-a ajuns la o situație conflictuală, motiv pentru care eu m-am retras în clădire. Nu am obiceiul să intru în discuții inutile, mai ales că, din punctul meu de vedere, domnul Gunia împreună cu cei care parchează pe trotuar au profitat de faptul că era o clădire părăsită, iar dânșii încălcau legea circulației. Eu înțeleg perfect că există puține locuri de parcare pentru locuitorii din blocurile de vizavi, însă trotuarul din fața societății noastre nu este un loc de parcare, ci este o cale pietonală în fața unei clinici care contribuie, ca orice contribuabil la bugetul local. Așa cum orice cetățean are drepturi, bănuiesc că Primăria Ploiești ne permite și nouă să avem dreptul de a nu fi blocați total în fața propriei clădiri. De asemenea, de foarte foarte multe ori s-a întâmplat să venim la serviciu și să găsim mașini care blocau poarta de acces spre parcarea clinicii, iar noi nu aveam acces în propria noastră curte”, explică A.C. pentru Actualitatea Prahoveană.
Dragoș Gunia neagă tot și furnizează o variantă diferită
Dragoș Gunia: „În primul rând, nu m-am lăudat niciodată că sunt finul nimănui. Când am ieșit și am atras atenția că nu are voie să monteze acei bolarzi pe domeniul public, doamna a avut o atitudine ofensivă, lipsită de respect față de miile de locatari din blocurile de vizavi. Din câte înțeleg, comisia de circulație i-a acordat varianta să monteze trei bolarzi. Am auzit că nu vrea doar trei, vrea mai mulți. Aici este un trafic infernal, locatarii parchează unde pot, în tot orașul se parchează pe trotuar din cauza lipsei locurilor de parcare. Doamna să învețe întâi să respecte legea. Momentan, o încalcă!”, a declarat Dragoș Gunia pentru Actualitatea Prahoveană.
Cronologia birocratică
În data de 20 iulie 2021, reprezentanții clinicii au solicitat către Comisia de Circulație o soluție pentru eliberarea trotuarului din fața propriei clădiri, pentru accesul facil al pacienților și pentru buna desfășurare a activității. În data de 2 august 2021, Comisia a comunicat acordul pentru montarea a trei bile – bolarzi, pe cheltuială proprie. Clinica are o deschidere de 27-28 metri, motiv pentru care reprezentanții acesteia consideră că trei bolarzi ar fi insuficienți, aceștia au montat 12 bolarzi, la fel ca jardinierele aprobate tot prin Comisia de Circulație Ploiești în anul 2007. Tot în august, clinica a și notificat Comisia că este nemulțumită de acordarea a numai 3 bolarzi și a solicitat suplimentarea acestora și eliberarea hotărârii inițiale emise de Comisia de Circulație în anul 2007. Noua proprietară a descoperit că spațiul beneficia de acordul pentru montarea de jardiniere încă din 2007. În acest moment a început scandalul cu locatarii și cu Dragoș Gunia.
Încep controalele. Promptitudinea nemțească a Poliției Locale și excesul de zel
În data de 26 august, Poliția Locală Ploiești a transmis o invitație reprezentanților societății somându-i să se prezinte a doua zi, la 9 dimineața, la sediul instituției. Reprezentanții clinicii au comunicat că nu pot să se prezinte într-un termen atât de scurt. În data de 31 august, directorul Poliției Locale, Cătălin Albu, împreună cu un alt agent de poliție locală, au venit în control. În data de 16 septembrie, societatea a primit un proces verbal cu o amendă de 2500 de lei. Societatea consideră procesul-verbal ilegal, motiv pentru care l-a contestat.
Poliția Locală – încă o amendă
În data de 29 septembrie, societatea primește prin poștă un nou proces-verbal emis de Poliția Locală cu data de 21 septembrie în care este amendată din nou tot cu suma de 2500 de lei. Societatea contestă și acest proces-verbal. Avalanșa notificărilor de la autorități continuă. Tot în data de 29 septembrie, societatea primește prin poștă o somație emisă de către SGU Ploiești, în baza unei dispoziții emisă de Primăria Ploiești și semnată de către primarul municipiului, prin care este somată să desființeze bolarzii în termen de cinci zile.
În urma bombardamentului din partea autorităților, societatea a transmis o plângere prealabilă către Primăria Ploiești, ulterior acționând în Contencios Administrativ decizia semnată de primarul municipiului legată de demolare. Primul termen al procesului este astăzi, 8 decembrie 2021.
Poliția Locală – a treia amendă
În data de 20 octombrie, societatea primește o nouă invitație din partea Poliției Locale pentru data de 21 octombrie, la ora 9:30. Reprezentanții clinicii merg și informează Poliția Locală că au demarat o acțiune în instanță împotriva acțiunilor primăriei, prezintă Hotărârea Comisiei de Circulație din 2007 legată de eliberarea trotuarului prin montarea de jardiniere. Drept răspuns, Poliția Locală a informat sec: societatea va primi încă o amendă!
„Între vecini se discută, nu se fac presiuni și amenințări!”
„Am fost sancționată de trei ori pentru aceeași contravenție, deși noi ne conformăm deciziei din 2007. Amplasarea bolarzilor permite pietonilor să folosească trotuarul. În lipsa bolarzilor ar deveni inutilizabil, pentru că autoturismele parchează ilegal. Făcând aceste abuzuri, Primăria Ploiești încurajează, practic, încălcarea legii și a normelor de conviețuire. Știu că locatarii au probleme cu locurile de parcare, eu sunt dispusă să discutăm pentru a le acorda seara acces în curtea clinicii, care este proprietatea noastră privată, cu condiția să părăsească incinta până la ora 9 dimineața, când începem programul. Asta înseamnă buna vecinătate, civilizația. Dar nimeni nu a discutat cu noi decât de pe poziții de forță, cu amenințări, cu abuzuri și cu amenzi date nelegal”, explică A.C.
Actualitatea Prahoveană va prezenta toate punctele de vedere ale persoanelor implicate sau ale locatarilor. Pentru opinii și sesizări: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.