- Declarațiile autorităților în scandalul termiei sunt contrazise de realitățile juridice și tehnice din CET Brazi
- Pe hârtie, ADI Termoprahova a declarat, în caietul de sarcini, din cadrul licitației pentru termia Ploieștiului că puterea instalată a utilajelor de producere a energiei termice din cadrul CET Brazi era de 559.5 MWh.
- Realitatea din teren arată că singura sursă de producere a energiei termice utilizabilă și funcțională este Cazanul de Apa Fierbinte nr. 2 care are o capacitate de 100 MW.
- Cazanul 2 nu poate acoperi singur necesarul de căldură pentru perioada de iarnă
- Turbina de gaz (TAG) nu este predată către noul operator, acesta neavând în acest moment informații despre statutul juridic sau documentația tehnică a instalației aflată în custodia fostului operator Veolia
- Cazanele nr. 5 și 6 sunt inoperabile
- ISCIR a controlat în data de 12 mai instalațiile deținute de Veolia și a dat ordin de oprire a funcționării și începere lucrări – vezi documentele din articol
-
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Turbina Veolia nu a fost predată către Termoficare Prahova. Autoritățile s-au încurcat în hârtii
Potrivit contractului de delegare încheiat între Termoficare Prahova și ADI Termo Prahova, direcția Tehnică a noului operator a întocmit un raport pentru inventarierea bunurilor și identificarea problemelor referitoare la starea instalațiilor. Potrivit documentului, comisia a identificat disfuncționalități majore care pun în pericol asigurarea căldurii la nivelul necesarului pentru iarna 2022-2023. Pe scurt, majoritatea echipamentelor de producere a agentului termic sunt inoperabile, se specifică în document
Cazanul de aburi Nr. 5 – dezastrul din țevi
Veolia Energie Prahova a primit ordin de oprire a funcționării cazanului 5 și începere a reparațiilor în urma controlului la care s-a încheiat procesul verbal de verificare tehnică nr 130 din data de 12 mai 2022. O serie de conducte necesită înlocuire, urmând ca la finalizarea lucrărilor și a verificării să se reautorizeze. Acesta este stadiul în care Veolia a lăsat cazanul de aburi nr. 5 și cazanul de aburi nr. 6, la care, prin procesul verbal tehnic nr 131 din data de 12 mai 2022 s-a dispus, de asemenea, sistarea activității și demararea lucrărilor de reparații, urmând ca în urma verificărilor post-intervenție să se autorizeze ISCIR pentru funcționare.
Ce a lăsat Veolia. Cazanele 5 și 6, durata de viață expirată. ISCIR le-a oprit
Potrivit evaluărilor tehnice, Cazanul nr. 5 are durata de viață expirată. A fost cerută de către fostul operator expertizare pentru găsirea de soluții de prelungire a duratei de viață proiectată a cazanului, însă până în acest moment prelungirea nu a fost obținută. Veolia avea obligația de a realiza expertiza necesară până la data de 31 mai 2022, însă până în acest moment fostul operator a realizat doar „Programul de examinări, verificări și investigații”.
La cazanul 5 este obligatorie modificarea sistemului de arzătoare. Pentru conformare la legislația de mediu, este obligatorie expertizarea, proiectarea și autorizarea lucrărilor, comanda echipamentelor, materialelor, lucrările propriu-zise, tastarea și punerea în funcțiune a instalației. Potrivit documentului citat, toate activitățile depășesc 18 (optsprezece) luni! Repunerea în funcțiune a cazanului nr. 5 este posibilă în primăvara anului 2024. Potrivit estimărilor, costurile se ridică la peste 14 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI: Termoficare Prahova, după notificarea rezilierii: CAF2, singurul funcțional, are o capacitate de 100MWh
Cazanul nr. 6 a fost oprit de către experții ISCIR în urma controalelor și prin ordinul survenit în procesul verbal din 12 mai 2022. Și la cazanul 6 durata de viață este expirată și nu există garanții că este posibilă prelungirea duratei de viță proiectată. Și la cazanul 6 fostul operator – Veolia – avea obligația de a realiza expertiza tehnică necesară pentru prelungirea duratei de viață. Pentru realizarea investiției sunt necesare operațiuni și achiziții similare cu cele pentru cazanul 5 – respectiv termen 18 luni și costuri estimate la peste 14 milioane lei.
![]() |
![]() |
Cazanul de Apă Fierbinte Nr. 2 – preluat cu țevi sparte, se intervine în acest moment pentru reparații urgente
La cazanul în cauză, s-a efectuat o expertizare conform ISCIR PT, rezultând un raport tehnic care stabilește starea reală a instalației. În urma programului de verificări, experții au constatat că nu se acceptă la funcționare starea țevilor instalației, care prezintă deformări și arsuri în zona pereților focarului de la cota 1,80m până la cota 3,20. Colectoarele focarului prezintă exfolieri și arsuri și deformări care nu sunt acceptate drept sigure pentru utilizare. Nota controlului specifică faptul că țevile focarului nu vor mai fi controlate, fiind obligatorie înlocuirea acestora. Costurile intervenției estimate să dureze o lună se ridică la valoarea aproximativă de 737,795 lei. Experții spun că odată cu terminarea intervenției, cazanul nr 2 este apt pentruutilizare în iarna 2022-2023. Instalația necesită obținerea în regim de urgență a avizelor de la autoritățile locale și de mediu pentru perioada 31 decembrie 2022-31 decembrie 2023.
Concluziile raportului – singura sursă de producere a energiei termice este CAF 2. Aceasta nu poate asigura necesarul complet pentru iarna 2022-2023
Pentru intervenția de urgență la Cazanul de Apă fierbinte nr 2, Termoficare Prahova SA a propus soluția fără sistarea furnizării de apă caldă, prin închirierea și instalarea de Cazane de apă fierbinte mobile. La propunerea operatorului, autoritățile nu au trimis niciun răspuns. Operatorul a informat că a stabilit premisele unui precontract, în codițiile în care autoritățile vor fi de acord cu închirierea cazanelor. Costurile de închiriere a acestora, împreună cu transportul din Germania, procedurile de montaj și punere în sistem se ridică la 870 de mii de euro pe an. Din declarațiile publice ale ultimelor zile, autoritățile spun că nu au înțeles faptul că operatorul nu le are, ci că acestea există deja pe platforma de la CET Brazi. Operațiunile de închiriere, transport și montaj durează săptămâni bune, iar prețul trebuie decontat prin ADI TermoPrahova. Autoritățile se prefac că nu au înțeles aceste aspecte, ridicând din umeri.
Toate celelalte surse de căldură sunt inoperabile
Potrivit documentului citat, cazanele 5 și 6 sunt inoperabile, turbina (TAG) nu se află în custodia noului operator, acesta neavând nici măcar documentația la dispoziție. Chiar și dacă TAG ar fi operabil, acesta împreună cu CAF 2 nu ar asigura necesarul pentru iarna următoare. Între timp, scandalul administrativ, lipsa de comunicare între factorii decizionali completează absența totală a plăților către noul operator care de mai bine de două luni finanțează apa caldă în Ploiești din propriile buzunare, neîncasând nimic, pentru că Primăria refuză să recunoască contractul. Din acest cerc vicios pierd ploieștenii,c are sunt în pericol să rămână fără apă caldă și căldură la iarnă.