- Un personaj cheie în atacul hibrid semnalat de serviciile de informații este Gabriel Prodănescu, un brașovean de 55 de ani cu dublă cetățenie, care administrează afaceri pe două continente.
- Captura.ro a identificat companii în Marea Britanie, Africa de Sud și România.
Raportul SRI îl menționează pe Gabriel Prodănescu în calitate de angajator al lui Bogdan Peșchir (fost Paraschivoiu), de 36 de ani, zis Bogpr - adică cel de-al doilea individ nominalizat în documentele declasificate. Tot din Brașov, Bogdan Peșchir a atras atenția printr-un ”nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute”, scriu ofițerii SRI. Mai exact, Peșchir s-a remarcat cu bolizi de lux și excentricități mondene în presa de lifestyle care, fără să-i dibuiască sursele de finanțare, l-a descris ca pe un milionar în euro.
Maneliști și interlopi
Conform captura.ro, Peșchir a lucrat pentru Gabriel Prodănescu (la Globaya Fintech și la BITXATM Technology), iar societatea lui (Digital On-Ramp Solutions) este inactivă fiscal. Cu toate astea, prin intermediul conturilor de TikTok atribuite lui Peșchir și conectate la userul său, Bogpr, s-au pompat un milion de euro în campania lui Călin Georgescu. Numai în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, bărbatul ar fi efectuat plăți pe TikTok în valoare de 381.000 de dolari, către influenceri de pe platformă implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, printre care maneliști și lideri interlopi. Plățile au curs și după încheierea campaniei electorale.
„Mobile ticketing”
În spatele lui Peșchir (Bogpr), se distinge însă profilul lui Gabriel Prodănescu, angajatorul său. Infrastructura descrisă de SRI îl plasează pe Prodănescu la capătul de plecare a banilor. Mai în vârstă cu aproape 20 de ani decât celălalt, Prodănescu a deschis diferite afaceri în România, toate în domeniul digital, în care s-a asociat cu niște prieteni din Brașov și câțiva cetățeni israelieni. Printre întreprinderile sale locale, se remarcă una constant prolifică (Datatek SRL), axată pe servicii de mobile couponing și mobile ticketing.
„Operator statal”
Potrivit documentelor desecretizate in CSAT, Romania a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse” (inclusiv contra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente, în ziua și noaptea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie). 25.000 de conturi de TikTok ar fi fost folosite pentru a-i stimula popularitatea candidatului Călin Georgescu, prin utilizarea unor „ferme de boți”. Serviciile de informații susțin că în această operațiune s-ar fi cheltuit sume mari de bani și că amploarea și extinderea geografică indică „un operator statal”. Tehnic, atacurile online au venit din peste 30 de state în ziua și noaptea primului tur al alegerilor prezidențiale. Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, mai mulți influenceri români au fost contactați de o companie de sud-africană, FA Agency, care le oferea sume de 1000 de euro pentru susținerea publică a candidatului Călin Georgescu.
Citește și Sondaj de opinie. Răstunare de situație înaintea alegerilor prezidențiale
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană