Începând cu această ediţie a Actualităţii Prahovene, ne vom ocupa, episodic, de un subiect extrem de interesant şi, totodată, controversat: implicarea structurilor informative în mediul de afaceri. Dacă în numărul trecut al APH l-am avut în colimator pe fostul ofiţer SRI, actual senator PSD, Daniel Savu, astăzi vom începe să vă dezvăluim încrengătura de interese care s-au aglomerat în sistemul Serviciului Român de Informaţii - secţia Prahova. Schema finanţării unor activităţi mai mult sau mai puţin legale implică firme aflate sub controlul direct al Serviciului, fără de care profitabilitatea respectivelor SRL-uri ar fi egală cu zero. Încă de pe vremea comandamentului Păltânea asupra secţiei prahovene, toate afacerile de succes ale unor SRL-uri s-au bazat, exclusiv, pe traficul de influenţă şi relaţiile de interdependenţă între cei care erau puşi paravan şi păpuşarii din spatele acestora. Astăzi, ne ocupăm de tranzacţii petroliere, jocuri de noroc şi prostituate - câteva din domeniile de bussines de unde ieşeau bani buni pentru epoleţii cu ochi albaştri ai sistemului.
Data trecută vă povesteam de domnul ofiţer Daniel Savu şi de relaţiile acestuia cu un oarecare domn Marius Barabas. Marius Barabas s-a dovedit a fi o persoană demnă de încredere pentru sistem, omul fiind încadrat în postul de director al Societăţii Comerciale Huanita Limited SRL - firmă aflată, din câte se pare, sub control direct al lui Corneliu Păltânea, la acea dată şef al SRI Prahova. Schema circuitului mai mult decât turistic al banilor în natura unor buzunare se poate dezvălui destul de clar, dacă luăm în calcul personajele care erau în actele firmei drept patroni. Huanita se împărţea, în acte, între Popescu Nicolae şi Lucian Teodoru. Primul era recunoscut drept prieten apropiat al lui Păltânea (şi tot ca prieten a fost primul care s-a lepădat de acesta în timpul anchetării lui Păltânea de către procurorul militar - n.r.) iar al doilea va rămâne în istorie ca un vajnic şef de restaurant pe Litoral unde, după Revoluţie, şi-a continuat destinul său însorit, plasând fete pe ruta Italia. Asta spun gurile rele, nu noi, desigur, care nici măcar nu le credem.
Huanita Limited şi prefectul Corneliu Popescu
SC Huanita Limited SRL se ocupa cu tranzacţii petroliere şi cu afaceri tip „Casino”, jocuri de noroc, etc. Soţia lui Barabas a fost băgată şi ea în firmă pe postul de contabil. Treaba mergea ca pe roate iar doamna Barabas şi-a etalat repede calităţile de economist, ajungând prin concurs (adică concursul SRI, putem intui, nu?) la Termo Dalkia Prahova, unde a activat o vreme. Cu bagajul de cunoştinţe pus la punct, soarta şi numai ea a făcut ca doamna Barabas să ajungă şefă în cabinetul prefectului de la acea vreme Corneliu Popescu. Între noi fie vorba, la cât somn băga nea Corneliu la birou, vă închipuiţi cât de uşor era să umbli în fişetele omului. În slujba statului român, desigur.
Huanita Limited şi SOV
Alături de directorul Barabas, la SC Huanita Limited mai lucra, în postul de administrator, domnul Stoica Liviu. Istoria postrevoluţionară a domnului Stoica e atât de încărcată încât noi, în locul dânsului, am fi plecat de mult din ţara asta nasoală, cu atâtea luni de iarnă pe an. Liviu Stoica a fost lucrător la Secu, până la Revoluţie. După evenimentele din decembrie a fost dat afară din noul Serviciu Românde Informaţii şi, probabil, s-a dus cu mucii în batistă la Păltânea, să îşi caute un loc de muncă de informator onest. Aşa a ajuns omul la SC Huanita. Traseul succesului său nu s-a oprit aici, pentru că SRI avea nevoie de oameni şi la nou înfiinţatul Fond Naţional de Investiţii. Pentru că la nea Vântu se făceau bani, SRI a ochit oportunitatea pentru Liviu Stoica de a-l demisiona din Huanita şi a-l plasa ditamai directorul al FNI Prahova. Deci domnul Liviu v-a vegheat, pentru o vreme, somnul. Asta ca să dormiţi liniştiţi, cu banii în contul unor băieţi deştepţi şi bine informaţi.
(va urma)