Situație incredibilă în Prahova. Se prefigurează un megascandal în războiul nesfârșit al salubrității. Consilierii locali ploieșteni au votat cu două luni în urmă ieșirea Ploieștiului din ADI Deșeuri, iar la două luni distanță, o parte dintre aceștia, în frunte cu grupul PSD, s-a răzgândit votând anularea deciziei luate tot de aceștia.
În paralel, printr-o decizie cu titlu executoriu, o instanță a anulat hotărârea prin care consilierii votaseră reîntoarcerea Ploieștiului în cadrul Asocierii ADI Deșeuri.
- Povestea care poartă deja un puternic iz penal nu se oprește aici. În paralel, vechiul operator al cărui contract a expirat la 31 decembrie 2025, cară gunoiul ploieștenilor fără licență legală de operare (Detalii AICI) însă este invitat oficial să primească cadou încă un an de contract fără procedură de licitație, prin NFP, invocându-se urgența legată de continuitatea serviciului și de întârzieri birocratice privitoare la organizarea unei noi licitații.
- Reamintim că noul operator de la Ploiești – asocierea dintre austriecii de la Brantner și firma românească ROECO - nu a putut să înceapă să opereze în oraș, primarul Polițeanu acuzând blocaje birocratice intenționate din partea autorităților de reglementare și avizare.
- Primarul Ploieștiului a lansat nenumărate acuzații publice la adresa operatorului UWS-BinGO Solutions, acuzând că firma reprezintă grupuri de interese „mafiote” cu ramificații în toate structurile statului.
Istorie relevantă
De menționat că la votul pentru anularea deciziei inițiale de ieșire din ADI Deșeuri, prefectul Emil Drăgănescu a venit în ședința Consiliului Local Ploiești explicând necesitatea votului de anulare și reîntoarcerea Ploieștiului în ADI Deșeuri. Prefectul PSD a fost secondat în sală de o altă prezență vigilentă în persoana deputatului PSD Bogdan Toader care a dorit, probabil, să fie sigur că aleșii social-democrați înțeleg importanța anulării hotărârilor de ieșire din ADI și că votează în ton cu strategia decisă prin birouri de partid.
În data de 4 aprilie 2025, prefectul s-a răzgândit, atacând votul pe care tot acesta, împreună cu deputatul Bogdan Toader, îl promovaseră cu mâna social-democraților din Consiliu. Pe portalul instanței Tribunalului Prahova apar două acțiuni demarate de către Prefectura județului Prahova prin care instituția menționată atacă două hotărâri ale Consiliului Local Ploiești: cea prin care consilierii au denunțat contractul cu noul operator Brantner și actul de anulare a ieșirii din ADI Deșeuri, lege locală votată de aleși cu două luni înainte.
Cu alte cuvinte, situația incredibilă de azi arată astfel: teoretic, Brantner are acum un contract perfect legal, Ploieștiul nu mai este membru ADI Deșeuri, însă în oraș gunoiul ploieștenilor este cărat de o altă societate comercială al cărei contract este expirat împreună cu autorizația de operare deșeuri.
Istoricul scandalului
Luna decembrie 2024 a adus pe masa consilierilor locali ploieșteni două proiecte de hotărâre: ieșirea din contractul ADI Deșeuri și votarea procedurii de selectare a unui nou operator de salubritate care să fie aibă relație directă și să răspundă în fața Consiliul Local Ploiești. Principiul care a stat la baza deciziei de ieșire din ADI ține de o serie de aspecte de nelegalitate reclamate, de-a lungul timpului, atât de către primăria și consiliul local Ploiești, dar chiar și de ADI, în raport cu serviciile prestate de operatorul de salubritate fost UWS, actual Bin Go Solutions.
Au votat în bloc ieșirea Ploieștiului din ADI și desemnarea unui nou operator de salubritate la Ploiești
Primarul Ploieștiului a primit un răspuns favorabil din partea consilierilor, majoritatea acestora votând ieșirea din captivitatea ADI și dorind un operator nou de salubritate care să poată fi tras direct la răspundere printr-o relație contractuală directă cu Ploieștiul, nu printr-o asociere de localități cu un statut construit abuziv, împotriva intereselor populației din localitățile membre.
S-a strigat BinGo: fără licență de operare, fără contract, cu un munte de datorii la activ
Între timp, cu un munte de nereguli în derularea contractului care a expirat la 31 decembrie 2024, compania BinGo a continuat operațiunea de ridicare a deșeurilor în virtutea prevederilor care reglementează continuitatea serviciului într-o limită care nu poate să depășească 90 de zile. De menționat că BinGo Solutions cară gunoiul ploieștenilor fără să aibă licență de operare – documentul aferent zonei în care se încadrează municipiul Ploiești a expirat la data de 31 decembrie 2024.
Războiul birocratic în favoarea BinGo Solutions
Primăria Ploiești a semnat contractul cu noul operator, în persoana asocierii Brantner-Roeco, edilul orașului anunțând că dă ordin de începere în data de 15 februarie. De aici a început războiul gunoaielor din Ploiești, cu replici dure, plângeri și amenzi aruncate de o parte și de alta. Actorii principali au fost primarul Ploieștiului care a acuzat constant că vechiul operator este parte dintr-o organizație cu profil mafiot care, prin presiune și ascendent de putere asupra politicului și a instituțiilor de reglementare și avizare, blochează birocratic noul operator să înceapă activitatea în Ploiești.
Iz penal: au revocat revocarea
Primăvara a adus munți de gunoaie pe străzi și pe masa consilierilor ploieșteni un proiect de hotărâre al cărui vot produce deja frisoane reci în rândul aleșilor: sub supervizarea deputatului PSD Bogdan Toader, consilierii social-democrați au votat atunci anularea hotărârii prin care Ploieștiul ieșise din ADI. Aceiași consilieri votaseră invers cu două luni înainte. Totodată, fiind liniștiți de siguranța votului de același deputat Bogdan Toader care a ținut să fie din nou prezent la ședința CL Ploiești, social democrații au votat anularea contractului semnat cu noul operator Brantner.
Între timp, decizia unei instanțe a spulberat hotărârea prin care era anulată ieșirea din ADI, cu efect de bombă atomică pentru somnul aleșilor care au votat și pro și contra, după cum le-a dictat probabil partidul.
- Citește și: APH EXCLUSIV. BIN GO SOLUTIONS, SWO ȘI ADI DEȘEURI MANIPULEAZĂ OPINIA PUBLICĂ PENTRU A BLOCA SCHIMBAREA OPERATORULUI DE SALUBRITATE. DOCUMENTE
- Citește și: Gunoierele fantomă asumate în contract. Întrebări esențiale legate de bunurile de retur în valoare de 10 milioane de euro și acuzațiile privind o posibilă fraudă cu conotații penale
- Citește și: PRIMARUL PLOIEȘTIULUI ACUZĂ UN „JAF DIN BUZUNARUL PLOIEȘTENILOR” ȘI CERE BUNURILE DE SALUBRITATE NEPREDATE DE FOSTUL OPERATOR UWS. MAȘINILE NU AR EXISTA (SURSE)
- Citește și: APH EXCLUSIV. AUTORITĂȚILE VOR SĂ BAGE ÎN BUZUNARELE FOSTEI ROSAL (BIN GO SOLUTIONS) PESTE 23 DE MILIOANE DE EURO FĂRĂ LICITAȚIE
- Citește și: APH EXCLUSIV. MINCIUNA DIN COMUNICAT. LICENȚA BIN GO SOLUTIONS E EXPIRATĂ DIN 30 DECEMBRIE 2024 (DOCUMENT)