Atunci când nu proiectează vreun adăpost antiatomic prin comună, primarul din Baba Ana, Nicolai Bulete, se gândeşte cum să aducă la bugetul local mai multe venituri. Şi cum comuna este săracă şi oamenii la fel, Bulete ştie că indiferent prin ce mijloace, chiar încălcând legea, cetăţenii trebuie constrânşi să plătească amenzi, taxe şi impozite locale, pentru că - nu-i aşa? - la judeţ se ţine cont de colectarea acestora când vine vorba de vreo rectificare. De aceea, primarul le impune cetăţenilor să-şi plătească mai întâi amenzile, dacă vor să plătească impozitele. În felul acesta, după cum singur a recunoscut, a reuşit să adune 200 de milioane de lei vechi, din cele 600, reprezentând contravaloarea amenzilor pe care le au de plătit cetăţenii.
Am ajuns destul de greu la Baba Ana. Deşi de la Mizil mai sunt 3 km până în această comună, drumul este plin de gropi, aşa că se parcurge greu. În faţa primăriei, sediu nou şi modern, ne aşteaptă, cu telefonul mobil într-o mână (n.a. până atunci ne dăduse indicaţii prin telefon pentru a ajunge cu bine la sediul primăriei), "reclamanta”: Vasilica Vişoiu.
Nedumeririle „reclamantei” Vasilica
Ne povesteşte pe scurt problema ei cu primarul. "Am un băiat care este în Spania, de trei ani de zile este plecat şi are să dea 2 milioane de lei (vechi) amendă. Nu ştiu pentru ce are. Acum un an am venit să plătesc impozitul şi mi-a zis că nu-mi ia banii până nu-i plătesc lu' fi-miu amenda. Acum am venit în luna lui martie şi am zis să plătesc şi eu datoriile la sfat. Am venit o dată, am venit de două ori şi mi-a zis fata aia: „Bre, dacă nu vii cu banii de amendă, să nu mai vii încoa! Când oi face rost de bani să vii să plăteşti amenda şi pe urmă îţi iau banii pe impozit. Dacă e în drept să plătesc amenda lu fi-miu care are 33 de ani, plătesc! Dar am mai întrebat şi ştiu că nu e! Acum am nevoie să iau subvenţiile de la pământ şi orice adeverinţă. Ä‚ştia nu-ţi dă, te ia la zor! Am fost la primar şi mi-a zis că l-a obligat nu ştiu cine să oprească lumina pe străzi. Şi să oprească apa (explicaţia ar fi că, din lipsă de bani cu care să plătească iluminatul public şi celelalte cheltuieli, primarul a fost obligat să strângă cureaua). I-am zis lui vice, ăla mi-a zis să plătesc amenda.
Băiatul meu nici nu mai ştiu dacă este în viaţă, că nu am mai luat legătura cu el de astă toamnă. Stau cu grijă şi ăştia mă pun să plătesc”, a povestit cu obidă doamna Vasilica. Dăm să intrăm în primărie şi ne întâmpină o frumoasă poliţistă comunitară. Domnişoara ne salută cu respect şi noi îi spunem că suntem de la presă şi am dori să vorbim cu primarul sau cu vicele. Nu-i niciunul, iar secretarul tocmai a plecat pe teren. Este ora 15,00 şi funcţionarii încă mai au treabă. Îl sunăm pe primar pe mobil. Nu răspunde. Îl sunăm pe vice, care, cordial, ne explică că primarul e la Ploieşti la discuţii pentru buget. Adică la milogeală, aşa cum fac cei mai mulţi dintre edilii prahoveni. Vicele ne promite că-l va suna chiar el pe primar să-i spună că-l căutăm, dar personal nu ne poate da nicio declaraţie, că are doar "anumite atribuţii”. Sunăm iar la primar. "În cinci minute ajung”, spune, şi o face chiar mai repede. Cu scrâşnet de roţi, Loganul se opreşte în faţa primăriei.
"Sfântul Bulete” şi bugetul comunei
Primarul Bulete este un personaj cu adevărat controversat. Anul trecut, comuna nu a reuşit să aibă venituri proprii mai mari de 7 miliarde de lei vechi, dar primarul visa la adăpost antiatomic şi chiar urmărea să achiziţioneze nişte combinezoane împotriva razelor alfa, beta şi gamma şi nişte măşti de gaze... Aşa, în caz de război. În 2007, Prefectura Prahova i-a dat lui Bulete amendă de 200 de milioane de lei vechi pentru că a solicitat teren suplimentar în vederea restituirii către foştii proprietari, deşi avea în inventar suficient teren pe care, însă, îl închiria. Oamenii însă îl votează de mai bine de 10 ani încoace pentru că "e om bun şi a făcut şi biserică la Şchiopoaia”. Prin 2004, Bulete a făcut pe banii săi o biserică în satul Şchiopoaia. Tocmai de aceea, portretul său se află în această biserică pictat printre sfinţi, iar biserica îi poartă numele: Sfântul Nicolae.
Bulete colectează
După ce a coborât din maşină, primarul a aflat de ce îl vizitam şi s-a adresat femeii: "Ştii că din bugetul local, unde tu nu vrei să plăteşti amenda, noi ţi-am dat bani când ţi-a ars grajdul. Ţi-am dat 50 de milioane de lei şi tu vii cu d-astea. Trebuie şi tu să plăteşti amenda, că nu e a mea”, spune Bulete. Iar nouă ne-a detaliat problema. "Indiferent de ce se întâmplă cu cetăţenii noştri, pentru că vin procesele verbale de peste tot la noi, cetăţenii sunt tot ai noştri şi am încercat cât am putut ca toţi să beneficieze de condiţii bune de trai. Este o regulă de bun simţ ca oamenii să-şi plătească amenzile, nu trebuie să fie lege. Cum avem pretenţia să cerem bani de la Consiliul Judeţean să nea dea, aşa trebuie să fie şi gradul de colectare mai mare”, a declarat Bulete.
"Ce, v-am cerut eu ajutorul?” sau doamna în negru
Primarul nu ştie vreun articol din vreo lege care să-i permită aşa ceva, dar spune că ceea ce nu este interzis este permis (!!!). Doamna Vasilica are ceva de spus: "Vă mulţumesc că m-aţi ajutat cu grajdul, dar ce, v-am cerut eu ajutorul?”. Bulete: "Să vă spun ce om e femeia asta, că nici cu soră-sa, nici cu alte rude nu vorbeşte...”, zice Bulete, dar nu apucă să-şi termine vorba, că doamna Vasilica se înfige cu mâinile în reverul costumului său de primar: "Cine nu vorbeşte cu cine, de unde ştii tu?”. "Ia mâna de pe domnul primar, cum îţi permiţi?...nu e deloc aşa cum spune. Băiatul ei are amenzi pentru scandaluri şi ea e un om aşa de bun că atunci când i-a ars lu' frate-su casa a stat cu mâinile în sân, deşi sunt vecini, şi nu a adus o găleata de apă”, intervine o doamnă îmbrăcată în negru. Se termină programul şi, cu toate că Bulete a avut intenţia de a lăsa femeia să-şi plătească impozitul, calculatorul a fost închis. "Să vină mâine”, spune doamna în negru. Lăsăm funcţionarii primăriei Baba Ana să-şi facă treaba, bine sau rău, legal sau nu şi dăm să ieşim din sediu.
Creşte numărul moştenitorilor lui Bulete
Nu apucăm, însă, să ne urcăm în maşină, că o femeie cu mai mulţi copii după ea ne opreşte. "Doamnă, am şi eu o problemă. Primarul ne pune să muncim pentru ajutorul minim garantat, dar de trei luni nu ne-a mai dat un ban. Nu am cu cine să las copiii şi am zis că-i aduc la primărie să-i crească el. Am datorii de la primul la ultimul magazin, nu mai am nici curent”, spune femeia. Nu mă pot abţine să nu întreb: "Doamnă, pe cine aţi votat astă-vară?”. "Pe primar... a dat bere la toată lumea în comună...”. Dintr-o maşină cu un număr indecent scris româneşte, FAK, coboară un tinerel despre care îmi dau repede seamă că este vicele cu atribuţii restrânse. Ne salută şi-i mulţumim pentru ajutor.
Autonomia locală ne omoară
Ne-am interesat la trei instituţii pentru a înţelege cine îl poate sancţiona pe Bulete pentru acest abuz. De la Curtea de Conturi am fost trimişi la Direcţia de Finanţe, dar aici ni s-a amintit de autonomia locală şi că poate ar fi bine să încercăm la Consiliul Judeţean. Ştiam că nu are ce să ne spună această instituţie, aşa că am mers direct la Prefectură. "Atitudinea primarului în cauză este ilegală, deoarece nu poate fi condiţionată plata impozitului unui debit de plata altui debit cu atât mai mult cu cât este vorba de datoria altei persoane, chiar dacă face parte din aceeaşi familie. Din nefericire, Instituţia Prefectului nu poate sancţiona această atitudine, din motive de autonomie locală. Dar îi sfătuim pe cei care mai păţesc astfel de lucruri să se adreseze instanţei de contencios administrativ. Aceste acţiuni sunt scutite de taxa de timbru”, a declarat Mihai Condrescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova.
„Scânteierile” lui Bulete
Nicolai Bulete este epigramist de ocazie. „Ori de câte ori o permite contextul, eu vin cu o epigramă, făcută, evident, pe loc. Pe 20 ianuarie 2008, am fost, împreună cu soţia şi nepoata, la emisiunea Primarul Favorit. Aici au mai venit încă doi primari din Moldova şi mi s-a părut că prezentatoarea, tot moldoveancă, i-a favorizat pe aceştia. Am făcut repede o epigramă. „În acest platou frumos/ Toţi tânjesc după succes/ La urmă vine mirarea/ C-aşa vrea moderatoarea/ Însă mie nu mi-e frică/ Că-i o dulce bombonică/ Şi vreau s-o mai întâlnesc/ Că vreau să o sorcovesc!”, povesteşte Bulete. În plus, edilul şef din Baba Ana se dă în vânt după sudură. De aceea, ori de câte ori i se solicită ajutorul prin comună, merge la oameni gratis. „Nu ştiu de ce îmi place jocul acesta al scânteilor. Eu sunt zootehnist, dar îmi place mult să sudez”, precizează Bulete.